Hozzávalók 4-5 fős társaság részére, vagy svédasztal kelléke:
- 2 db kanadai sütőtök – kb. 50-50 dekásak
- 10 db tojás
- 1 maréknyi kesudió vagy hántolt mandula
- 1 dl víz
- Só egy evőkanállal, fehér bors, 1 evőkanál mustár, csipetnyi gyömbér
- 2 evőkanál kókuszzsír – ez a legjobb választás, mert hűtéskor keményre dermed! (jászvaj /ghee/ vagy sertészsír is használható)
- Parmezán sajt reszelve – 2 dkg (elhagyható!)
- Házi kolbászdarabok (elhagyható!)
- Pritamin paprika és kígyóuborka a díszítéshez
Elkészítés:
- A kolbász alakú kanadai sütőtököt vágd kb. 1,5 cm-es szeletekre, és főzd puhára (Nem kell omlósnak lennie, nehogy szétessen!)
- A megfőtt sütőtök karikáknak a közepét vájd ki
- 10 db tojást főzz meg keményre, és egy nagyobb késű robotgéppel pépesítsd, vagy törd össze minél kisebb darabokra
- Egy maréknyi kesudiót vagy hántolt mandulát dobj bele a turmixgépbe, önts rá 1 dl vizet, és hosszasan (kb. 3′) turmixold; ebbe a kesutejfölbe kanalazd bele a tört tojásokat és a sütőtök kivájt belét; végül fűszerezd a fent leírtak szerint
- Szórd meg a falatok tetejét pl. parmezán sajttal, vagy nyomj a krémbe házi kolbászt, esetleg sonkát, halat, májast …
- Végül díszítsd az ételt piros, sárga, zöld színekkel – paprikával, uborkával
A sütőtök szélesebb részét ugyanúgy felhasználhatod!
– én a család részére szereztem vele örömöt!
AIP-os változatban a sütőtök karikákat főzd puhára, majd kókusztej készítésének maradék reszelékét, vagy Chufa-készítés maradékát (földimandula) fűszerezd aip-osan – pl. sóval, fahéjjal és gyömbérrel és keverd ki kókuszzsírral. A kihűlt karikákra halmozd rá a masszát, díszítsd és tedd hűtőbe!
Kedves BB!
Nagyon klassz a blogod, főleg, hogy vannak egyszerű hétköznapra való receptjeid!
Lenne egy kérdésem. A kivájt tökszeletekbe kell visszatölteni a tölteléket? Ha igen, akkor az nem esik ki alul?
Köszönöm!
Anna
Kedves Anna, Köszönöm a dicséretet:-) …, nem fog kiesni a töltelék, mert a kókuszzsír kemény, és visszadermed. BB
🙂 Köszönöm a gyors választ!
Anna