Brownie-s sárgarépa torta

Hozzávalók és elkészítés egyben:

    • 0,5 kg répát reszelj le
    • 10 db tojás fehérjét kávéskanálnyi citrom és késhegynyi stevia hozzáadásával verj fel kemény habbá (a stevia helyett más édesítő is jó!)
    • A 10 db tojás sárgáját keverd el a habbal, majd szórj ebbe az alapba 3 evőkanál kakaót, és azt is keverd el
    • Ezután a reszelt sárgarépával, 5 púpozott evőkanál mogyoró liszttel (pellet) – vagy 2 evőkanál kókuszliszt, 2 evőkanál gesztenyeliszt, természetesen elhagyható, és helyette pl. mandulalisztet is használhatsz!, 2 kávéskanál szódabikarbónával folytatódjék a laza mozdulatokkal végzett keverés.
    • Többféle formát használhatsz: Pl. Csatos óriás tortaformát zsírozz ki, szórd be őrölt maggal (mogyoró, mandula, dió -, ami van otthon), vagy zsírozz ki egy hosszúkás mély kenyérsütő formát és szórd meg liszttel, avagy egy négyzet alakú legyen.
    • A kizsírozott és maggal beszórt formába öntsd a tészta masszáját.
    • Előmelegített sütőben, közepes lángon – süsd tűpróbáig – kb. 25 perc.
    • A csatot távolíts el, vagy az egyéb formából borítsd ki a tortát és a tetejét szórd meg mogyorólisztes-porxukros keverékkel.

Print Friendly, PDF & Email

14 thoughts on “Brownie-s sárgarépa torta”

  1. Kedves BB. lányom szeretné ezt a répatortát megcsinálni és érdeklődik, hogy tényleg elég késhegyni stevia? Ha igen, akkor menni barnacukorral lehetne helyettesíteni? Mert nekem mindig fáj a hasan tőle. előre is köszi a választ,

    1. Kedves Andi, A steviából a mellékíze miatt valóban elég egy késhegynyi, és egyébként is 10x-es az édesítő értéke, mint a hagyományos cukornak. A barnacukor nem paleo. A Xukor0 remek édesítőszer, valamint a szacharin, de kizárólag a szacharin! Létezik még kókuszvirág cukor, mely karamelles ízű és nagyon finom. Azt, hogy mennyi xukrot teszel a süteménybe, azt az egyéni ízlésed szerint kell kikísérletezned. A Xukor0-ból például jóval többet kell használni, mint a hagyományos nyírfacukorból. BB

  2. Kedves BB!

    Nagy élvezettel olvasgatom nap mint nap az írásaidat és receptjeidet. Az édesítőszerek felsorolásánál meglepődve olvastam, hogy a szacharint ajánlod alternatívaként a cukor helyett. A szacharin tudomásom szerint 1977-ben felkerült a rákkeltő hatású élelmiszerek listájára. Lehet, hogy mégsem? Magam a stevia tablettát, illetve az eritritet használom. A steviának önmagában, szárított zöld növényként zöld utat adtam :), de nem tudom, hogy a tabletta vagy a por kiszerelés mennyire megbízható, azaz mivel keverik össze? Ugyanígy az eritritet is kissé idegenkedve kezelem, noha olvastam az előállításának módjáról. Szerinted? 🙂

    1. Kedves Viki! A szacharin ajánlása nem véletlen. Szendi Gábor a szacharint, mint az egyetlen nem rákkeltő hatású szintetikus anyagot ajánlja. Tiszta sacharint keress, ha egyáltalán használni fogod. Svájci gyártmányú tiszta szacharint lehet kapni. Minden más szintetikus édesítő rákkeltő hatású – aspartam és társai. A stevia porok és tabletták a legjobb tudomásom szerint megbízhatóak. Írd be az oldalon a keresőbe a stevia szót, és egy cikket találsz róla. A legtöbb csalás a nyírfaxukornál tapasztalható, mert sokszor kukorica csumából vonják ki a cukrot, és ráírják, hogy nyírfa. Az eritrit cukoralkohol, nyugodtan lehet fogyasztani. A magam részéről éppen a fenti édesítőket használom. A stevia süteménybe belesütve elveszti a mellékízét, a xukor zéro (eritrit) nem hajt meg, mint az igazi nyírfacukor, és bizony van, amikor sacharint használok, pl. különösebb indoka nincs, de a hamis töltött paprikába – mindig 😀 BB

  3. Kedves BB!
    Nagyon köszönöm a megnyugtató válaszodat. Sejtettem, hogy van valami amit én még nem tudok a szacharinról 🙂 Lehet, hogy mégis fogom használni, pl. a hamis töltött paprikába 😉
    Sőt még az is érdekel, hogy hol lehet hozzájutni? Minden nagyon jót, Viki

    1. saccharin –> Künstlicher Süssstoff Kalorienfrei, Sweiz, gyártó: Konaghpharma AG. Svájc, forgalmazó: Kalax Bt., Pécs
      Csak tippelni merek, hogy hol vettem?! Szerintem az Intersparban. Keresd, mert sokfelé lehet kapni. Ezer tabletta, kék-fehér címkével, kávés csésze és saccharin képével 😀

  4. Kedves BB! Ez a recept fantasztikus volt. Olyan, mint a sacher torta. Hatalmas sikerem volt vele. És elég gyorsan ismétlés is következik. Meg fogom próbálni egy cukor mentes barack lekvárral lekenni és csoki mázzal bevonni.
    Köszönöm. Nóra

  5. Kedves BB! Készítettem egy tölteléket is a tortához. Ezt szeretném közreadni. Most szezonja van a birsnek.
    Gőz fölött megpároltam birsalmát. Mikor kihűlt, pépesítettem. Lé nélkül. Ez elég sűrű massza. Hozzákevertem 1 doboz cocomast, 3 evőkanál eritritet (ízlés szerint lehet kevesebb vagy több), 1 dl cukor nélküli sárgabarack lekvárt, kis citromot. Ezzel kenhető krém készül. A tortát három felé vágom és megkenem a krémmel. A maradék krémmel díszítem. Egy fanyar, de mégis különleges ízű torta készül belőle.
    Üdv Nóra

    1. Kedves Nóri, Köszi a közzé tett ötletet. A magam részéről nem vagyok odaadó híve a főzött gyümölcsnek, mert cukorrá válik, de természetesen én is teszek fel néha ilyen recepteket kompromisszumos jelzővel. Nagyon jó viszont, hogy felhívtad a figyelmet a birsalmára, ami valóban finom. Annak gőzölése gyenge hőkezelés, ez oké. Ehhez én gyümölcsvelőt – nyers (most mélyhűtött) sárgabarackot tennék. BB

  6. Nagyon jól hangzik a recept. Én is ki szeretném próbálni. Az nem volt világos számomra hogy kifőzött kavezaccot kell megszárítani es a sütibe tenni?

    1. Igen Ili, volt egy korszakom, amikor a kifőzött kávézaccot megszárítottam és sütikhez kipróbáltam. Panaszt nem okoz, a lisztekkel ügyesen lehet spórolni 😀 BB Márta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.