növényi tej és tejföl paleo módra

 Egy blogozó és BB receptje

2014 újdonsága a ChufaMix növényi tejkészítő, mellyel kiváló minőségű testes tejeket lehet készíteni. Kattints a linkre további információért!

1. Kesudió tej – első változat

  • 1 liter tejhez 10 dkg hántolt kesudió szükséges, ez két bőven tele marok -dió
  • 7 dl készítéséhez egy bő maroknyi -diót beledobok a turmixgépbe
  • Öntsd fel 1 dl vízzel, és a legmagasabb fokozaton addig őröld, míg a magok elporladnak
  • Egészítsd ki a folyadékot további 6 dl-rel
  • Ezután turmixolj tovább a legmagasabb fokozaton még legalább 3 percig

2. 1,5 l kesudiótej – második változatkesutej2

  • 20 dkg natúr kesudió előáztatva
  • 1-1,5 l szűrt víz
  • 1 evőkanál xukor vagy eritrit

 Elkészítés:

  • Tegyük a legalább 3 órát – 2 dl szűrt vízben – előáztatott kesudiót egy éles pengéjű cséplő- vagy turmixgépbe
  • Kezdjük el turmixolni, míg a folyadék ki nem fehéredik és selymes állagúvá nem válik
  • Ekkor tegyünk bele édesítést – pl. 1 evőkanál xukrot, és szép lassan, fokozatosan adagolva–turmixolva–adagolva öntsük az alaphoz a további szűrt vizet
  • Amikor az összes víz belekerült, még turmixoljunk 1-2 percig -, és a tej elkészült!

Ez a tehéntejhez leginkább hasonlító tej használható:

  • tejeskávéhoz
  • kakaóhoz
  • vaníliás italként
  • fagyi alapként
  • a sűrűje tejszínként

Elkészítés:

  • A kesudiót a 2 csésze vízbe áztatjuk egy éjszakára
  • Másnap éles késsel felszerelt cséplő- vagy turmixgépben összeturmixoljuk, apránként hozzáadva az olajat
  • A végén a pici sóval ízesítjük

Felhasználási területe:

  • Főzelékek ízesítésére: tökfőzelék, spenót, paprikás-hagymás magyaros ételek stb.
  • Krémlevesek sűrítésére tojássárgájával kikeverve
  • Salátaöntetekhez használható (ugyanúgy mintha majonézhez használnánk)

4. Mandulatej

  • 10 dkg héjától megtisztított mandulát meg kell őrölni, és 3 deci vízzel jó alaposan összeturmixolni
  • Lehet édesíteni xukorral, eritrittel
  • A gyerekeknek pl. banánturmixként adható édesítés nélkül

 3. Dió, mogyoró, mák – magtejek

  • 1 pohár magot 4 pohár vízzel és 2-3 evőkanál gyümölcspéppel (mazsola, datolya) turmixold össze
  • Érdemes leszűrni a keveréket, úgy finomabb
  • A sűrűjét külön meg lehet enni, vagy krémet lehet készíteni belőle

4. Lavande  kókusztej és „kókuszliszt” készítési módja:kesutej4

  • 20 dkg kókuszreszeléket önts fel 2 liter vízzel (Egy hozzászólás alapján én javaslom az apróbb szemű kókuszreszelék használatát, vagy annak átdarálását.)
  • Forrald fel, és még főzd kb. 5 percig
  • Hagyd teljesen kihűlni, majd turmixold össze, és ruhán keresztül alaposan nyomkodd ki – Érdemes jó erőnléttel bíró férfi embert megbízni ezzel a házi munkával! 😀
  •  1,5 l tej lesz belőle
  • A maradék reszeléket szárítsd meg, daráld le, ebből lesz a „kókuszliszt”

5. A tökéletes kókusztej Timitől – A linkre kattintva eljutsz Timi receptjéhez, melynek a tejkészítés egyik képét látod itt!

DIGITAL CAMERA

6. Kókusztej ChufaMix-szel

 I. Kesudió tejföl paleosan kesutejföl1

  • Hasonlóan készül, mint a tej, csak sokkal kevesebb vízzel, mondjuk 5 dkg kesu 2,5 dl-rel
  • Ha megsavanyodik a tejed, ne dobd ki, mert tejfölként ragyogóan használható!

II. Kesudió tejföl paleosan

Hozzávalók:
  • 1 és 1/3 csésze kesudió (nálam 2dl-nyi a csésze), kb. 10 dkg
  • 2 csésze víz
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 csipet só

Übersetzer: Beatrix Nagy

Paleo Cashew-Rahm

ein Rezept von http://bionatura.blog.hu

Zutaten:

  • 1 und 1/3 Tasse Cashewnüsse (2dl, ca, 10 dkg)
  • 2 Tasse Wasser
  • 1 Esslöffel Olivenöl
  • 1 Prise Salz

Zubereitung:

  • Die Cashewnüsse über Nacht im Wasser (2 Tasse) einweichen.
  • Alle Zutaten werden in einem Mixer gut durch gemixt. Dazu werden Olivenöl und Prise Salz gegeben.

Verwendung von Cashew-Rahm:

  • Man kann Cashew-Rahm für Gemüse (Kürbis, Spinat), ungarische Speisen, Cremesuppen (mit Eigelb gut vermischt) und Salatdressing verwenden.
Print Friendly, PDF & Email

16 thoughts on “növényi tej és tejföl paleo módra”

  1. Kókusztejet készíteni is lehet! Kicsit pepecses meló, sok maszattal jár, de megéri.
    Ahol én lakom, talán olcsóbban is jön ki, mintha boltba venném.
    Kókuszzsírt is nyerek vele, amit fel lehet használni süteményekhez stb. 🙂

      1. Bizony, bizony. 1 kókuszdió 199.- Ft az Auchanban; a turmixgépünk 1 literes, így 1 dió = 1 liter tej. A lecsöpögtetés / kifacsarás után megmaradt „kókuszreszelékből” nagyon finom kókuszkenyeret varázsolok. Sok kókuszreszelékünk van, mert a tejet egy szoptatós rokon kismamának is készítem.

    1. Márti, Igen – csak magában. Arra jöttem rá, hogy még várni se nagyon kell, inkább a cséplésnél legyél türelmes -, úgymond „feledkezz meg az őrlésről”, s hagyd a gépet dolgozni legalább bő 3 percig. Szuper lesz:-) BB

  2. Szia. Érdeklődöm, hogy nem 1,5 liter kókusztej lesz inkább a 2 liter víz+20 dkg kókuszreszelék elegyéből? A 1,5 dl-t nem tudom elképzelni.

  3. nyersoldalon olvastam, hogy aki olyan türelmetlen, mint én, áztatás helyett le is forrázhatja a magokat, és akkor fél óra is elég (gondolom, amíg kihül a víz 🙂 )

  4. Kedves BB!

    Karácsonyra kértem,-s kaptam Chufamix-et. Csináltam vele diótejet, és most azon tűnődöm, hogy vajon tejszín ill. tejföl készíthető e vele. Esetleg Te szoktál?….Mik az arányok?
    Köszönöm, Edit 🙂

    1. Kedves Edit, A Chufamix-szel minél több magot vagy kókuszreszeléket használsz, arányosan minél kevesebb vízzel – annál sűrűbb tej vagy tejszín lesz a végeredmény. Nagyon jó állagú és sűrű tej készíthető a Chufával. BB

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.