„Fekete” pogácsa – vegyes lisztes

A pogácsasütés fortélyára nem egykönnyen jöttem rá. Már három éve paleozom, a blogom pedig 2 és fél éves, de a jó pogácsa készítés titka csak lassan kristályosodott ki.

Az alábbi receptem „kínban” született:-), mert éppen nincs itthon a legmegfelelőbb pogácsa alapanyagom. Lássuk csak, hogy mi született ma a vegyesen használt lisztekből:

Hozzávalók és elkészítés egyben:

  • 8 evőkanál tökmaglisztet öntöttem egy tálba (a színe miatt nem a legideálisabb), ezért 1 evőkanál szőlőmaglisztet is hozzáadtam (ennél többet ebből a lisztből nem érdemes használni, mert antioxidánsok kiegészítésére jó!), de láttam, hogy ez nem lesz elég a zöld szín elfedésére, és a polcon rábukkantam még maradék kendermaglisztre, ami fekete színű, no ebből még hozzátettem az alaphoz 6 evőkanállal, és még tettem az egészhez 2 evőkanál gesztenye lisztet is, biztos, ami biztos alapon.
  • A pogácsa következő elengedhetetlen tartozéka a bőséges zsír. Látva a liszt mennyiségét – 3 púpozott evőkanál sertészsírt tettem a lisztekhez.
  • A tésztát alaposan meg kell sózni, mondjuk ehhez a mennyiséghez 1 evőkanállal (főleg a gesztenye liszt édessége miatt! -, de inkább légy óvatos, és kóstoldjmeg még nyersen egy csipetnyi tésztát!)  kell belőle, nem szoktam csalódni abban sem, ha teszek a tésztába őrölt köménymagot, mondjuk egy kávéskanállal (ez természetesen elhagyható!)
  • Egy lapos evőkanálnyi szódabikarbónát is szórtam a lisztekhez.
  • A tésztát most kell „folyóssá” tenni, tehát ütöttem hozzá 3 db egész tojást, és annyi vizet – kb. 1 dl, hogy összedolgozva az alapanyagot ruganyos masszát nyerjek.
  • Egy tepsibe sütőpapírt tettem, és a kb. 1 cm-esre lapogatott tésztából pogácsákat szaggattam.
  • Előmelegített sütőben – közepes lángon – kb. 20 perc alatt készre lehet sütni a pogácsákat.
Ez a pogácsa is megüti a „Ronda, de finom” kategória kritériumait:-)))
Print Friendly, PDF & Email

6 thoughts on “„Fekete” pogácsa – vegyes lisztes”

  1. Szia BB!

    Egy kanál só az sok! Ki kellett dobnom az egészet. Pedig csak annyit változtattam, hogy a szőlőmag lisztet is 1 e.k. tökmagliszttel pótoltam. De majd nekifutok mégegyszer. Tetszik az összetétel, bár kicsit talán lágyítok az ízén valami más lisszttel még.

    Nekem egyébként folyósabb és ragadósabb lett annál, hogy szaggatni lehessen. Habcsók nyomó óriás-fecskendővel (nem tudom, hogy hívják) nyomtam belőle szép kerek sütiket. Jól jöhet ez az ötlet másoknak is, ha ilyen gondjuk lesz vele. 🙂

    1. Kedves Feri, Én azt írtam le, ahogy valóban csináltam. Nálunk mindkét fiúnak sóznom kell!!! Gondolj arra, hogy mindenkinek van egy saját ízvilága – vedd példának Horváth Ilona receptkönyvét, ami klasszikus, mégis én anno rendszeresen eltértem tőle. Köszönöm az ötleteket. BB

    1. Kedves Ricsi, Végig olvasva a receptet, gondolom az egy evőkanál sót kifogásolod. Nos, miután annyiféle liszt, és főleg gesztenyeliszt is van a pogácsában – az én ízlésem szerint ez a pogácsa igényli az alapos sózást. Sajnálom a sikertelenséget, mert ez tényleg egyébként egy nagyon finom pogácsa. A receptben ezúttal akkor oda fogom írni, hogy ízlés kérdése. Egyébként pedig, ha olyan az ízlésed, akkor inkább óvatosan „sózzál alá”, Horváth Ilona híres szakácskönyvének receptjei is pl. az én ízlésem szerint túlfűszerezettek. Elnézésedet kérem, a kedved ne veszítsd el. BB

  2. Szia!
    Én is a te recepteden indultam el. 10-10-10 dkg tökmag, lenmag és szőlőmagliszt, 1 tk szódabikarbóna, 2 tk só, 4 ek kókuszzsír, 3 tojás. Egy kis tojással megkentem a tetejét, napraforgómag a tetejére, 20 percen 170 fokon légkeverésen sütöttem. Legközelebb a szőlőmaglisztből kevesebbet fogok bele tenni, kókuszliszttel pótolom, mert így kicsit „csikorog” a fogam alatt. Ízre viszont baromi jó. Köszi a segítséget!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.