Kenyérlapok

Egy nagyszerű felfedezésemet osztom meg veletek:

  • A szezámliszt és a makadámdió lisztje – 2:1 arányban, szinte mindig majdnem teljesen azonos eljárással használható kenyérlapok és pogácsák készítésére.

Hozzávalók és elkészítés egyben – 1 tepsire való:

  • 20 dkg szezámliszt
  • 10 dkg makadámdió liszt
  • 3 db nagy méretű tojás
  • 2 púpozott evőkanál lágy sertészsír
  • 2 dkg (lapos evőkanál) szódabikarbóna
  • 2 evőkanál citromlé
  • Só és őrölt köménymag – ízlés szerint
  • Víz:
    • Natúr kenyérlapnál a tészta legyen kicsit folyós – kb. 1,5 dl
    • Craker készítésénél a massza könnyen kenhető, de ne folyós legyen – kb. 1 dl
    • Pogácsánál inkább több zsír, és nagyon kevés 0,5 dl víz
  • A hozzávalókból készült tésztát egy zsírpapírral kibélelt tepsiben vagy elkenve, vagy pogácsákat szaggatva rakd le
  • Sajtos esetében – szórd meg reszelt parmezánnal, vagy más kemény sajttal
  • Előmelegített sütőben süsd közepes lángon kb. 20 percig – Nézz rá!
Print Friendly, PDF & Email

10 thoughts on “Kenyérlapok”

  1. Kedves BB!
    A receptből kimaradt a citromlé, ami pedig a videóban elhangzott, hogy fontos a szódabikarbóna „beindításához”.
    Sajnos, nekem a paleo kenyérreceptek eddig nem ízlettek, rengeteg kenyérfélét kipróbáltam és ki kellett dobnom. Bár betartottam pontosan a recepteket, vagy kőkemény lett, vagy olyan rossz ízű, hogy senki nem ette meg a családban. (Ráadásul nem volt olcsó, általában sok tojás kellett hozzá)
    Most a videót azért néztem meg, mert gondoltam, hogy én valamit rosszul csinálok. Lehet, hogy itt a citromlén múlt?
    Üdvözlettel: Krisztina

    1. Kedves Kriszti, Köszi, hogy szóltál. Kellenek a lektorok. Egyébként a citromlé nélküli sütésre is valamennyire meg fog emelkedni, de kétségtelen tény, hogy kell bele. Egyébként meg kell találnod a te kenyeredet. Nekünk ez a kenyérlap és a pogácsák válnak be igazán – kenyér gyanánt. BB Márta

  2. Kedves BB.! Köszönöm a receptet, egészen finom kenyérlapot sikerült belőle készítenem. Viszont szeretném jelezni, hogy a videóban illetve a fenti receptben is 2 evőkanál szódabikarbóna szerepel, szerintem az inkább két kávéskanál lenne?!
    Üdvözlettel:
    Ági

    1. Kedves Ági, Én ‘sten biza 2 lapos evőkanál – 4 dkg szódát teszek bele 😀 Lehet, hogy különben is jó lenne, de én már így szoktam meg. BB Márta

  3. Kedvs Márta,

    A videoban mandulaliszt szerepel, itt makadámdió liszt. Nekem mandula lisztem van. Most bizonytalanná váltam, kipróbáljam-e, mert lehet, hogy mandulalissztel nem lesz jó? Köszi a segítséget előre is. Andrea

Hozzászólás a(z) Andrea bejegyzéshez Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.