Tápióka, manióka

Nagyon elterjedt a paleos használata, pedig szerintem nem igazán kellene használni. Nagyon keveset és nagyon mértékkel, mert igen magas a szénhidráttartalma! Kizárólag állományjavítónak ajánlom.

Ezt a cikket ajánlom elolvasásra:

http://pocakpanna.blogspot.hu/2016/01/oriasi-tevhit-rezisztens-kemenyitokrol.html

A trópusokon mindenütt termesztik. A manióka a világ legfontosabb tápláléknövényei közé tartozik. A föld alatti gumóiból lisztet, kenyeret, keményítőt és alkoholtartalmú italt készítenek.

A legtöbb maniókafajtában különböző mennyiségű cianidot képező cukorszármazék fordul elő. A természeti népek bonyolult finomítási eljárást dolgoztak ki a méreg eltávolítására, amelynek során a gumókat reszelik, préselik és hevítik. A növény mérgét (hidrogén-cianid) dárdákhoz és nyilakhoz használják. Évelő, feltűnő levelei tenyeresen tagoltak, 5-9 karéjból állnak. Húsos gyökérzete a dália koloncos gyökérzetére emlékeztet. A fajták termete az alacsony lágyszárútól a dúsan ágas, 1 m magas cserjetermetűn át a karcsú, el nem ágazó, 5 m magas fáig terjed.

Tápiókaliszt – 10 dkg

Energiakcal Fehérjegramm Zsírgramm Szénhidrátgramm
340 0.0 0.0 84.0

A manióka/tápióka fehér lisztje kompromisszumként néha megengedett lehet, de igen magas a szénhidrát tartalma. Paleos “Eckler” torta.

tápiókapuding

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Tápióka, manióka”

  1. Pont ma olvastam erről Cordain, Paleolit válasz című könyvében. GL-je a gyökér és gumó kategóriában messze a legmagasabb!
    1 Manioka: GL: 26,6 (GI: 70)
    2 Sültkrumpli: 21,4 (85)

    Szerencsére nálunk nem anyira ismert, így senkinek se kell róla lemondania 🙂

  2. Nálam néha belefér egy főzelékbe 1-2 ek. tápióka keményítő, és nem az alacsony Ch-s, hanem az egyszerű, olcsóbb változat.Egy főzelékben ez eloszlik, nem rögtön eszem meg az egészet.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.