A pajzsmirigy-alulműködés tünetei és kezelése – Az eredeti cikkből kivonatolva

BB megjegyzése: A pajzsmirigyem teljesen elsorvadt. Azonkívül, kb. 25 éves korom körül fokozatosan szélmalomharcot folytattam a súlyommal. Az alábbi cikkben leírt tünetekből egyetlen egy tünet nem volt rám jellemző. Az igen, hogy a körmeim töredeztek és kettéváltak (pm.-es tünet, mert ebből mindig tudom ma már, hogy jó-e a hormonszintem?) -, de ez a tünet alant nem olvasható. A paleo a szervezetemben lévő gyulladások megszüntetésében játszott hallatlan nagy szerepet. Egy kiváló komplex-módon gondolkodni képes orvos irányításával orvosi terápiás kezelésben részesülök, s igen …, ahogy a cikkben is olvasható túladagolt hormonnal élek — mindez nagyon ügyesen kiegyensúlyozva egyéb gyógyszerekkel. Így is gigászi küzdelmet folytatok a fogyásért – diéta és sportos életmód. Csak reménykedni tudok abban, hogy a kiváló szakember segítségével ez a küzdelem végül eredményes lesz. Amit a betegségemről újdonságként megtudtam, hogy a TSH-értéknek 0.2-2 ugr között kell lennie, nem pedig az általános orvosi gyakorlatban elfogadott 3-4 ugr-nak.

Forrás: http://www.50plusz.hu/services/betegseglexikon/view?id=75

A cikket vágatlanul a Forrás megjelölés alatti linknél olvashatod!

Más néven: Hypothyreosis

Pajzsmirigy-alulműködés esetén a pajzsmirigy hormonjainak – a thyroxin (T4) és a trijód-tironin (T3) – termelődése elégtelen. A pajzsmirigy-hormonok gyakorlatilag minden szervrendszerre hatnak, így a betegség tünettana is szerteágazó. A tünetek függnek a betegség súlyosságától.

A pajzsmirigy-hormonok hatása a szervezet anyagcseréjére rendszerint serkentő, így hiányuk csökkent anyagcsere formájában jelentkezhet. Az alul működés oka leggyakrabban magának a pajzsmirigynek a megbetegedése, bár ritkán egyéb belső elválasztású mirigyek megbetegedéséhez is társulhat. A hypothyreosis ezen kívül bekövetkezhet akkor is, ha túlműködés vagy daganat miatt a pajzsmirigyet eltávolítják, vagy a beteg izotópkezelésen esik át. A pajzsmirigy-alulműködés kezelése a kiváltó októl függetlenül a hormonpótlás.

Előfordulás és okok

A pajzsmirigy alul működése előfordulhat veleszületetten, vagy kialakulhat az élet során. A korai felismerés nagyon fontos.

A pajzsmirigy-alulműködés szerzett formájának leggyakoribb oka a pajzsmirigy idült autoimmun gyulladása (Hashimoto-thyreoiditis).

Hashimoto thyreoiditis esetén a szervezet a pajzsmirigyet limfociták (egy fehérvérsejt fajta) árasztják el.Ezek a pajzsmirigy egy fehérjéje (a thyreoida peroxidáz – TPO) ellen termelnek ellenanyagot, aminek következtében a pajzsmirigy szövete lassan pusztul. A Hashimoto thyreoiditisek kezdetén felléphet pajzsmirigy-túlműködés, de ez gyakran enyhe, nem ismerik föl, így a betegség csak az alul működés fázisában okoz jellemző tüneteket.

Az egyéb okok közül a leggyakoribb az orvosi beavatkozás következtében kialakuló pajzsmirigy-alulműködés. Ez kialakulhat műtét vagy izotópkezelés után. Rosszindulatú daganat esetén rendszerint a teljes pajzsmirigyet eltávolítják, ilyenkor az alulműködés mindig kialakul. A rosszindulatú daganatok radiojód (izotóp) kezelése esetén is cél az összes pajzsmirigyszövet elpusztítása, ilyenkor mindig hypothyreosis a végeredmény. Egyes gyógyszerek szedése is okozhat pajzsmirigy-elégtelenséget, ilyen az amiodarone és a lítium.

Ritkán az agyalapi mirigy megbetegedése lehet az oka a pajzsmirigy alul működésének. Ilyenkor a pajzsmirigy hormontermelését serkentő TSH (pajzsmirigy stimuláló hormon) nem termelődik megfelelő mértékben.

Tünetek

A pajzsmirigy alulműködés az esetek többségében lappangva kezdődik, tünetei eleinte nem jellegzetesek: izomgyengeség, fáradtság, rossz közérzet. A többi tünet fokozatosan, egyénenként változó sorrendben alakul ki. A bőr jellemzően száraz, a végtagok hidegek. Testszerte jelentkezhet duzzanat (myxoedema), leggyakrabban az arc, főleg a szem körüli terület érintett. A beteg folyton fázik. A testszőrzet megritkul, kopaszság is létrejöhet. Gyakran a szellemi működés is hanyatlik, a memória romlik. Csökken a libidó. Gyakori a székrekedés, a rossz étvágy, a testsúly általában gyarapszik. A hang rekedtessé válik. A szívverés is lelassul, a percenkénti pulzusszám 60/perc alatti lehet. Érzészavar és hallásromlás is bekövetkezhet. A vér koleszterinszintje emelkedetté válik.

Veleszületett pajzsmirigy-alulműködés esetén a felnőttkori tünetek egy része előfordulhat.

A myxoedema kóma a pajzsmirigy-alulműködés ma már ritkán látott, súlyos szövődménye. Általában idősekben alakul ki, nem vagy rosszul kezelt hypothyreosis esetén.

Diagnózis

A pajzsmirigy-elégtelenség diagnosztikájában a legfontosabb, hogy gondolni kell a betegség lehetőségére. Ha ugyanis az összes tünet jelen van, a kép jellegzetes, de ha a tüneteknek csak egy része jelentkezik, az megnehezítheti a felismerést. Gyakran előfordul, hogy a rekedt hang fül-orr-gégészetre, a száraz bőr bőrgyógyászhoz, a szem körüli duzzanat szemészetre, viszi a beteget, és a részletek vizsgálata során elvész a teljes kép.

Szövetmintavétel
pajzsmirigyből

A diagnózist a vérből mért hormonszintek alapján állítják fel. A tiroxinon (T4) és a trijód-tironinon (T3) kívül meghatározzák a TSH (pajzsmirigy-stimuláló hormon) szintjét is: Klinikai hypothyreosis esetén a T4 és a T3 szintje csökkent, míg a TSH-é emelkedett. Az alacsony hormonszintek miatt ugyanis a TSH próbálja serkenteni a pajzsmirigyet – sikertelenül. Az úgynevezett szubklinikus hypothyreosis esetén csak a TSH emelkedett. Ekkor a normális pajzsmirigyhormon-szint még biztosítható, de ehhez több serkentés szükséges, mivel a pajzsmirigy károsodott. Ha a TSH, a T4 és a T3 is alacsony, az arra utal, hogy a betegség oka az agyalapi mirigy károsodása és ennek folytán a TSH csökkent mértékű termelődése, ez azonban ritkán előforduló kórkép.

A vérből meghatározható a TPO elleni antitest szintje is (antiTPO), ennek emelkedett szintje a Hashimoto thyreoiditist támasztja alá. Kétes esetben szükség lehet a pajzsmirigy tűbiopszájára, azaz szövetminta-vételre, ami a limfociták kimutatásával igazolhatja az autoimmun pajzsmirigy-gyulladást.

Kezelés

A kezelés élethosszig tartó hormonpótlással történik. A tiroxin tabletta formájában szedhető. Napi adagját személyre szabottan kell beállítani (átlagosan 100-150 mg naponta). A kezdeti adag módosítása 12,5 – 25 mg-onként történik.A gyógyszer bevétele éhgyomorra, étkezés előtt legalább fél órával történjen, mert a táplálék a hormon felszívódását befolyásolhatja. A napi adagot célszerű reggel egyszerre vagy két részre osztva, reggel és délben bevenni. Az esti gyógyszerbevétel ugyanis egyesekben zavarhatja az éjszakai alvást.

Ha a TSH emelkedett, de a T3 és a T4 normál tartományban van, a kezelést akkor célszerű elkezdeni, ha a TSH magasabb, mint 10 mU/l, vagy ha klinikai tünetek vannak jelen.

Megelőzés

A pajzsmirigy-elégtelenség jelenlegi ismereteink szerint nem megelőzhető. A súlyos klinikai alulműködés megelőzhető szűrővizsgálatokkal és az időben megkezdett kezeléssel.
Gyógyulási esélyek

A pajzsmirigy-alulműködés nem gyógyítható, de megfelelő kezeléssel és ellenőrzéssel a beteg teljesen tünetmentessé tehető, ilyenkor a betegség nem befolyásolja sem az életkilátásokat, sem az életminőséget.

Hasznos tudnivalók

A pajzsmirigy-alulműködés testsúlygyarapodással jár, míg a túlműködés fogyással, ezért sokan reménykednek abban, hogy a pajzsmirigyhormon szedése segít a testsúlyfölöslegtől való megszabadulásban. Ez sajnos nem így van. Fogyni csak a hormon túladagolásától lehetne (ennek viszont súlyos szív- és érrendszeri mellékhatásai vannak!), a normál tartományig történő hormonpótlás nem fogyaszt, viszont az alulműködés rendezésével megjavul az étvágy, így a kezelés során testsúlygyarapodás léphet fel. Ez megfelelő diéta tartásával kerülhető el.

Szerző: Dr. Palik Éva
Lektor: Dr. Prof. Riesz Tamás
Forrás: Current Medical Diagnosis and Treatment (2005 online kiadás), Harrison’s Principles of Internal Medicine (2005 online kiadás)

Print Friendly, PDF & Email

13 thoughts on “A pajzsmirigy-alulműködés tünetei és kezelése – Az eredeti cikkből kivonatolva”

    1. Természetesen megelőzhető. Szendi Gábor „Paleolit táplálkozás” c. könyve is egyértelműen tárgyalja ezt. Éppen a gluténérzékenyég okozza az alulműködés, majd a sorvadás kialakulását. Egyet értek veled. BB

  1. Szia!Mostanában olvasgatlak..sok érdekes infót találtam..amit az orvos nem mondott,illetve szinte semmit sem mondott csak felírta a Letroxot és hogy ….ft lesz a vizsgálat..
    amióta ezt szedem azóta próbálom visszafogni a szénhidrátot is (mindenemű gluténről lemondtam),illetve a krumplit rizst cukrot is mellőzöm. 3 és fél hónap alatt fogytam 6 kilót ami nagyon kevés de legalább nem hízom,és már ennek is örülök,nagyon.Szerinted evvel a diétával megállítható a folyamat,vagy csak lassul talán?Még nem tudom biztosra hogy hasimoto ,vérvétere várok,de a doki szerint az lehet.Köszönöm!Ildi

    1. Kedves Ildi, Szerintem a végső eredmények mutatnak majd meg mindent. A folyamat – mások tapasztalatát közvetítem – mindenképpen lelassítható, arra még nincs bizonyíték, hogy le is állítható. A lényeg, hogy figyelj oda magadra. A paleoval jó úton jársz. Az endokrinológia sajnos nem egy fekete-fehér megoldásokat ígérő ága az orvoslásnak. Ha mázlid lesz, akkor a jó orvossal és a paleoval jó úton jársz. BB Márta

  2. Ildi
    Mennyi letroxot szedsz?Én a 60 kg súlyomhoz 150-et.Ezzel és az alábbi étremddel tartom a súlyom.Igaz nekem nincs súly feleslegem.Pm alul müködésnél kerüld a keresztesvirágúakat.Idetartozik a retek,káposzták,karlábé.Továbbá kerüld a magas CH tartalmú zöldségeket:sárgarépa,zeller,zöldség,sütőtök,gesztenye..Egyáltalán ne egyél gyümölcsöt,vagy csak fél alma,fél narancs,5 szem eper.Ne egyél banánt!
    Amit én eszek: hús,szalonna,máj,tojás,hal-de csak 10 dkg-okat hozzá saláta,uborka,gomba,brokkoli,spárga,-ezekből sem teljes adagot.Ne egyél:mandula,dió,mák.Lehetőleg paleó kenyeret sem.Naponta 3-nál többször sem egyél,és akkor is csak keveset.Én sütis tányérról eszek.Azt sem pakolom meg.Lehet fogyni,de csak,ha mértékkel eszel.Sosem vagyok jól lakott.Csak eszek valamennyit,h ne legyek éhes.

    1. De kell enni mandulát és kókuszt is, mivel a mandula héjában és a kókuszban is thiroxin van, éttellel is lehet pótolni a hormont gyógyszerszedés mellett alulmüködésből felülmüködés lett, már nem szedek gyógyszert.

  3. Köszönöm a válaszaitokat!Én 100as tablettát szedek,napi 1et,hajnalban félálomban,hogy legyen ideje felszívódni,mire kávézom.reggelim kimarad ebédre hús saláta,pici maréknyi. illetve néha a gastroyaltól rendelek paleo ebédet,de az sem nevezhető nagy adagnak.este ma pl.egy szeletke szalonna 1 paradicsommal.Alapjában sem vagyok nagy evő ezért is zavar ez a nagy súlygyarapodás,ennyi ételt nem mondanék soknak…köszönöm a tippeket,almát eszem néha ,mert nekem gyümölcs-éhségem van…ja ma ettem egy marék cseresznyét is,itt érik a házunk előtt,nem lehetett kihagyni.
    Nagyon örülök a honlapnak,rengeteget tanulok belőle!!!Köszönöm a sok segítséget,gyakori látogatód vagyok/leszek!!

  4. Unokahúgomnak 10 éves korában teljesen leállították a pajzsmirigy működését.(Kicsit mozgékonyabb volt az átlagnál, szegény szülők hallgattak egy egészségügyis tanácsára, az István kórházban töltött pár nyarat, szerintem kísérleteztek vele, persze akkor nem mondták meg, hogy a pajzsmirigyét tönre vágták).
    Egy másik orvos állapította meg évek múlva, adott egy halom gyógyszert, de semmivel nem bíztatta.
    Talpmaszírozás (orvos végezte az Uzsoki kórházban ) némileg javított, jelenle (40 éves) fél éve issza Gyuri bácsi (Györgytea.hu), 500Ft-os galajteáját, a gyógyszerek egyrészét már elvette tőle az orvos. Gyuri bácsi /orvosi egyetemeinken tart előadást a népi gyógymódokról/ előadásai szerint a galaj akár az alul, akár a túlműködést rendbe rakja, persze kb 3/4 év teázás után.
    Másnak is sok sikert!

  5. Én már 15 éve küzdök a pajzsmirigy sorvadással és ezzel egyidőben elkezdődött hízással is. Sajnos kevés eredménnyel. Az előző írásokból sok mindent megtudtam amit eddig sem az orvosok nem árultak el, sem én nem olvastam róla. Sajnos a laboreredményeimet sem látom mert azt mindig küldik a beutaló orvosnak, nekem pedig nem nyomtatják ki, mondván már elküldtük a beutaló orvosnak. Természetesen megbízom az orvosomban, de azért jó lenne látni az az eredmény 0-3 -ig van vagy alatta. Köszönet a sok jó tanácsért.

    1. Kedves Ibolya, Örülök, hogy sok minden a blogon feltárt ismeretek alapján vált számodra világossá. Szerintem jogod van látni a leleteidet. Én mindig megnézhetem – még akkor is, ha SZTK-alapon készül a labor. Ha elzárkóznak ettől, akkor szerintem nem adják meg az alapvető jogodat, hogy ismerd az állapotodat. Nézz ennek utána rendeletileg, én ezt pontosan nem tudom, de érzem, hogy valami nincs ezzel rendben. BB Márta

  6. Kedves írók, olvasók!

    Jó olvasni sok érdekeset! Nekem is alulműködésem van, nyáron még eksztra 160-as tsh val, és szinte nulla súlygyarapodással. Étkezésem rendszeres és rengeteg! Még a kezelés előtt sem volt étvágytalanságom, se szorulásom, csak fáradékonyság remegés feledékenység, hírtelen hangulat, reumás és izompanaszok. Jelenleg sem hízok, állandóan éhes és fáradt vagyok, de próbálok normálisan közepes mennyiséget enni, hogy ne terheljem a gyomromat.
    Összegezve a dolgokat, ha valaki egyáltalán nem hízékony akkor nem lesz súlygyarapodása pajzsmirigy alulműködésnél sem és sokáig rejtett tud lenni a betegség, akár évekig küszködhet, mig nem kerül egy olyan orvoshoz aki rálát a dolgokra.
    Nagyon megértem azokat akiknek súlyproblémájuk van, mert nem csak a fogyás, de a hízás is nehéz állandó éhségérzet mellett, hormon problémával és az ezzel járó hangulatingadozásokkal!
    Jó EGÉSZséget kivánok!
    János

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.