Aki Szendi-féle paleot követ, annak a zab kompromisszum, aki Jaminet TED-jét, annak nem. A zabban lévő avenin azoknak okozhat problémát, akik gluténérzékenyek!
Tészta:
- BB vaníliás vaníliás kifli receptje fele mennyiségekkel
- 20 dkg darált mandula
- 13 dkg zabpehelyliszt
- 3 egész tojás
- Paleo édesítés
- 5 dkg puha vaj (ghee)
Töltelék:
- 2 tojásfehérje
- Kevés paleo édesítés
- Vaníliás xillit
- Durvára darabolt/darált dió, esetleg pici fahéj, csipet só
Elkészítés:
- A tészta anyagait összegyúrjuk, és 20 percet pihentetjük
- Ezután a tésztát átgyúrjuk, és 2 sütőpapír között kb. 0,7 cm vastag téglalappá nyújtjuk
- A tojásfehérjéket a sóval és az édesítőszerekkel kemény habbá verjük, majd a habot egyenletesen a tésztára kenjük
- Jól megszórjuk a durvára darált dióval, és ízlés szerint pici fahéjjal
- Óvatosan feltekerjük (csomó tojásfehérjét ki fog nyomni magából, de ez nem baj, majd a tekercsek tetejére azt rákenegethetjük), és kb. 1 cm vastag szeletekre vágjuk
- A csigákat kissé ellapítva vajazott sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük (vigyázat, fog egy kicsit dagadni), és előmelegített sütőben, közepes lángon megsütjük.
Nekem 150 fokon alsó-felső sütéssel 45 perc volt. (Adri)
- Lassan süssük, hogy a tészta is át tudjon sülni – amikor pirulni kezd a széle, akkor jó.
Képeket külön küldtem el a telefonomról. Sajna a recept elég zabos, de jobb tésztát nem tudtam kiötleni (eredetileg kelt tésztával készül…) ha van kedved, próbálj ki más megoldást…