Bodzaszörp

http://paleol-dal.blogspot.hu/2012/05/bodzavirag-szorp.html Willson receptje – 2013.05.01.

A fenti linkre kattintva még részletesebben olvashatsz a szörp elkészítéséről!

Kevés üdítőitalt tudunk mondani, ami a paleóban nem ellenjavallt. Leginkább a magas fruktóztartalom miatt nem ajánlott a fogyasztásuk, hiába készülnének egyébként egészséges gyümölcsökből.

A bodza virága azonban szerencsésen nem tartalmaz gyümölcs-cukrot, így a bodzaszörpöt édesíthetjük akár nyírcukorral (vagy steviával) is.

Másik óriási előnye, hogy a gondosan szárított és eltett virágokból egész évben frissen készíthető.

Finom, egészséges, magas a C vitamin tartalma, azonban azok a paleósok, akik még nem szabadultak meg a virágpor-allergia tüneteitől, óvatosan vezessék be az étrendjükbe!

Hozzávalók:

  • 10 db szép nagy bodzavirág-tányér (friss vagy szárított)
  • 1,5 l tiszta ivóvíz
  • 50 dkg xukor0 vagy xukor
  • 10 dkg „karamellizált” Xukor vagy méz (1-1 kanál méz ritkán megengedhető!)
  • 2 egész bio-citrom
  • 1 lapos evőkanálnyi citromsav vagy aszkorbinsav
  • 1 evőkanál 10%-os ételecet (lehet almaecet is)

Ha nem szereti valaki a Xilitet, el lehet készíteni Steviával is!

Elkészítés: 

  • Fölhevítünk egy kanál mézet egy kis lábosban addig, míg a cukortartalma el nem kezd karamellesedni
  • Majd fölöntjük a vízzel és föloldjuk
  • Egy méretes (befőttes)üvegbe beleöntjük, és óvatosan kevergetve megoldjuk benne a Xukrot és az aszkorbinsavat
  • Hozzáadjuk a bodzavirágokat, az ecetet, a kicsavart citromok levét és az összedarabolt citromhéjakat
  • 2-3 nap állás után leszűrjük és vízzel vagy szódával hígítva fogyaszthatjuk.

A szörp aromájához a bodzavirág mellett igen fontos a karamell és az ecet.

Ezek nélkül jellegtelen lesz az íze!

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.