Lekvár és dzsem készítése

jamek

HÁZI PRAKTIKÁK CSENDES DIA GYŰJTÉSE ALAPJÁN

A kép a Google images-ről való

III. LEKVÁR, DZSEM, PEKTIN

  • Szilvalekvárt mióta az eszemet tudom egy üstben/vájdlingban főzzük minden nélkül – 4-5-6 óráig takaréklángon – amíg besűrűsödik, csak kimagozzuk. Addig kell főzni, amíg besűrűsödik. Nem pénztárcakímélő, de nincs benne se cukor se tartósítószer. A végén száraz dunsztba kell tenni. Évekig eláll. Egy még maradt a nagymamámtól anno, annyira megkeményedett hogy szét kellett törni az üveget mert nem lehetett kanalazni… Beszterceiből a legjobb. Ja, és az edény legyen zománcos.
  • Nagyon finom tud lenni az a bogyós dzsem is, amit gyakorlatilag nem is kell forralni és kevés benne a pektin. (Főzésnél a 95 fokot elérte és kész – ezt csak ételhőmérővel lehet mérni) Kóstoltam már ilyet áfonyából, meggyből, fekete cseresznyéből. Jó laza az állaga és ott vannak benne a gyümölcsdarabok. 1-2 teáskanállal szoktam rakni a muffinokra, isteni. Meglehetősen drága, ezért aki hozzájut jó gyümölcshöz – biztos, hogy érdemes otthon elkészíteni.
  • A lekvár-dzsem és befőtt cukor- és tartósítószer nélküli eltevésének alapja a csíramentesítés, amit tél végén narancsdzsem-főzéssel ki is próbáltam. (Még jól néznek ki az üvegben.) A lényeg, hogy az üveget és a csavaros tetőt kb. 20 percig kifőztem és a forró nedűt belerakva és a tetőt szorosan rácsavarva 3-4 percig fejjel lefelé fordítottam (kis vákuum) és bele jó sok takaróba száraz dunsztolás címszóval. 3-4 nap múlva mehet a kamrába.
  • Az alapanyag főzése teljesen különböző idejű lehet, ha lekvár akkor több idő, mert sűrűbbre kell, ha dzsem és darabos akkor akár 95 fok elérésekor mehet az üvegbe. (Na-benz. allergiámmal semmilyen tartósítószer nem jöhet szóba.)
  • Lekvárok cukor nélkül: Cukor nélkül csak úgy lesz a gyümölcsből sűrű, dzsemszerű lekvár, ha magas a pektin tartalma. Ezért lehet a szilvából olyan jó lekvárt készíteni cukor nélkül. A bogyós gyümölcsökből, mint ribizli, áfonya, vagy akár az eperből ez a módszer nem működik. Készítettem már mangóból cukor hozzáadása nélkül lekvárt, mondván, hogy magas a gyümölcs cukor tartalma, és bár finom és nekünk nagyon ízlik, nincs dzsem állaga. Az ilyen gyümölcsök esetében természetes pektin hozzáadásával lehet a lekvárt dzsemszerűvé tenni. A természetes pektint meg lehet vásárolni (drága és nem egyszerű a beszerzése) vagy el lehet készíteni otthon. Nálunk ennek készítése még folyamatban van, ezért saját tapasztalatról még nem tudok beszámolni.

Tehát, lekvár készítése cukor nélkül, természetes pektinnel:

  • A természetes pektint almahéjból és csutkából kell készíteni.
  • Az almahajat és a csutkát össze kell gyűjteni (én a fagyasztóban tartok egy dobozt és abban gyűjtöm), és ha már jó sok van belőle, egy fazékban fel kell önteni annyi vízzel, hogy ellepje.
  • Felforraljuk, majd lecsendesítjük alatta a gázt és fedő alatt gyöngyözve főzzük, amíg az alma jól megpuhul (jó pár óra).
  • Ekkor az almát egy tüll anyagon át leszűrjük. Ne nyomkodjuk át az almát, mert akkor a lé zavaros színű lesz, inkább hagyjuk az egészet így állni egy éjszakán át.
  • A leszűrt levet újra felforraljuk annyi ideig, amilyen erősségű pektinre van szükségünk. Ha lazább lekvárt szeretnél majd készíteni, akkor épp csak felforralod, ha sűrűbbet, akár a lé 50%-át is érdemes elforralni.
  • Ha kész a természetes pektinlé, akkor lekvár készítésig le lehet fagyasztani vagy üvegekbe töltve eltenni.
  • A természetes pektinlének almalé íze van. (A lényeg, hogy nem tartalmaz hozzáadott cukrot).
  • Lekvár készítésekor a gyümölcsöt a természetes pektinlében kell elkészíteni, ahogy normálisan az ember lekvárt főz, de cukor hozzáadása nélkül.

dzsem

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Lekvár és dzsem készítése”

  1. Tavaly kísérletképpen szilvát (befőtt,lekvár) őszibarackot, paradicsomot (szeletelt) tettem el télire a fenti módszerekkel. Tökéletesen bevált, csak azt bánom, hogy viszonylag keveset raktam el. A barack lekvárnak indult, de persze nem az lett pektin híján, de az íze tökéletes maradt! A színe is teljesen rendben volt. Ahogy a többinek is. Azóta is propagálom a módszert, de sokan nem nagyon tudják elhinni, hogy vegyszer és cukor nélkül is lehet. Ez valami olyan, mint amikor azt mondják, hogy az a bio, amit éjjel permeteznek, amikor senki nem látja :/ Az én kertemben húsz éve nem volt vegyszer…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.