Cukkinis-kapros „túrós” pite

A receptet és a képet Reisz Ilona küldte

Cukkinis kapros „túrós” pite

Hozzávalók és elkészítés egyben:

  • 3 db kígyóuborka nagyságú cukkinit reszelj apróra; Ha téli időszakban a cukkini nagyon drága lenne számodra, akkor kígyóuborkával pótold! BB
  • Kevés sóval forgasd át, majd nyomkodd ki a levét
  • Adj hozzá annyi fehér színű lisztet – elsősorban kókusz, gesztenye vagy banán lisztet, akár 10 dkg darált zabpelyhet, hogy a cukkinireszelék összeálljon
  • Tégy hozzá eritritet (Szendi) ízlés szerint, vagy 2 evőkanál mézet, vagy 2 evőkanál szirupot (rizs, tápióka, agave) – (Jaminet – TED-szerint!!!) 2 evőkanál kaprot, 1 db bio citrom héját és a levét
  • Verj kemény habbá 5 db tojás fehérjét, majd a sárgáját – ízlés szerint édesítve –  fehéredésig keverd – hozzáadagolva 10 dkg olvasztott kókuszzsírt, vanília aromát – ezeket mind forgasd bele a tésztába
  • Végül további kókuszlisztet, hogy a tészta összeálljon
  • Egy kávéskanálnyi szódabikarbóna+citrom is mehet bele, de el is hagyható
  • Zsírpapírral kibélelt jénai tepsibe öntsd és előmelegített sütőben kb. 35-40 percig süsd (tűpróbáig)
  • A tetejére sűrű vaníliás kókusztejet, vagy kevéske tejfölt önts
  • Kapros túros pite illúzióját kelti 🙂

Print Friendly, PDF & Email

9 thoughts on “Cukkinis-kapros „túrós” pite”

  1. Nagyon örülök a sok-sok receptnek. Köszönöm!

    Szeretem, amikor a mellékelt képeket nagyban is meg lehet nézni. Néha azonban nagyon le vannak kicsinyítve. Ha tárhely probléma miatt kell spórolni a bitekkel, akkor az érthető – azzal együtt, hogy talán meggondolandó alternatíva lehet a képek külső, publikus szerveren történő tárolása.

    Egyébként örülni fogok a jövőben minden képnek – legyenek azok kisebbek vagy nagyobbak.

    1. Azokat a képeket nem tudod nagyítani, melyek „őskori leletek”, vagy egy kedves receptküldő kisebb méretű képet küld. Tárhelyem van bőven, mert ilyen igénnyel működtetem a blogomat, miszerint annyi képet tehessek fel, amennyit akarok:-) Örülök, hogy szereted a blogomat. Szia, BB

  2. Szia BB! Tegnap megsütöttem! 🙂

    Nem olyan lett ugyan, mint a képen, hanem jóval laposabb (pedig szódabikarbónát is kevertem hozzá), de ez valószínűleg annak köszönhető, hogy jóval nagyobb tepsit használtam, mint amire az alaprecept készült. Másodjára kisebbe sütöm, vagy duplázom a mennyiséget.
    A másik problémám (mint kiderült, csak engem zavart, a férjem szerint isteni úgy, ahogy van), a nedvessége…
    Amennyire csak tudtam, kinyomkodtam a cukkinit, de így is elég nedves, tömör lett a kész süti, nem is igényelt semmilyen öntetet (egy kis darált xilittel hintettük csak meg).
    Ilyennek kell lennie? Vagy sok cukkinit tettem bele? Nekem hatalmas cukkinijeim vannak, csak szemre próbáltam belőni a 3 uborkaméretű mennyiséget, lehet megszaladt :). Vagy a sütési hőfokon kell változtatni (180 fokon sütöttem 40 percig, a teteje már erősen pirult, mikor kivettem), és alacsonyabb hőfokon inkább tovább bent hagyni?
    Van valami ötleted?
    Az íze szuper, ezért egy párszor még meg fogom sütni és szeretném, ha végül tökéletes lenne!

    1. Kedves Panki, Én még nem sütöttem meg. A receptíró gondolom, hogy fog jelentkezni a bejegyzésedre. Biztosan valamilyen nedves anyagot eltúloztál?! – hm. szia, BB

    2. Kedves Panki!
      Én a képen látható sütihez darált zabpelyhet és kókuszlisztet használtam. A reszelt jól kinyomkodott cukkinihez kevertem a 10 dkg darált zabpelyhet. Ez jól felszívja a még bent maradt levet. Az állaga a lisztektől is függhet, hogy mennyire nedvszívó.
      Ha több a cukkini , akkor a lisztekből is többet kell adni. A kókusztejet is az állagához mérten kell hozzáadagolni. Az a lényeg az összeállításnál, hogy mire belekerül a tepsibe ne legyen túlzottan folyós. Én kanállal igazgattam el.
      A sütőporból is beletettem fél zacskóval. Talán az is számít. Nekem a sütőm hamar megégeti a széleket úgy, hogy a legfelső rácson sütöm, és amikor már látom, hogy kezd pirulni lezárom és bent hagyom tovább. Ezt mindenkinek a saját sütőjéhez kell igazítani.
      Ha szárazabbra sikeredik akkor mindenképp jól jön az öntet, de, ha nedvesebb, akkor úgy is teljesen jó, mint ahogy írtad is. Lényeg, hogy finom legyen!
      Örülök, hogy ízlett! 🙂

  3. Szia! Biztos, hogy az arányokkal volt a baj, mert mindent a recept szerint adagoltam. Nedves alapanyag, a cukkinin kívül nem nagyon van benne, nyilván az lehetett a sok. Azért még visszanézek néha, hátha jelentkezik a szerző és van ötlete. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.