Olajos magok kezelése, áztatása

Willson oldaláról, ahol a hozzászólásokat is érdemes elolvasni

http://paleol-dal.blogspot.hu/2012/05/olajos-magvak-kezelese-aztatasa.html

Az olajos magvak a gabonafélék jó helyettesítői, de rendszeresen, túl sokat nem egészséges belőlük fogyasztani.Elsősorban magas kalóriaértékük miatt. Másodsorban magas az Omega6 olaj aránya bennük. Ezért érdemes a belőlük készült ételekhez egy-két kanálnyi lenmagolajat adni. (Ezt az olajtalanított maglisztekkel már kiküszöbölik!)Harmadjára, még a gabonaféléknél is magasabb a fitátsav tartalmuk, amik a bélrendszerben felszívódási zavarokat okoznak, lekötik az ásványi anyagokat, vitaminokat és így azok nem tudnak hasznosulni, csontritkulást, fogszuvasodást és egyéb hiánybetegségeket okozva. **

Ezért a nyers magvakat 12-36 órán át előáztatjuk, hogy enzimgátló tartalmuk elbomoljon. Az áztató vizet nem szabad felhasználni, mindig jól öblítsük le a magokat.

Áztatási idők: [a]

apró magvaknál (szezámmag, mák, lenmag) 1-2 óra,
közepes magvaknál (napraforgó, tökmag) 4-5 óra,
dióféléknél minimum 1 nap, de inkább 2 (mandula, dió, makadámia, házimogyoró )

Ha áztatás után nem használjuk fel azonnal, akkor vagy jól ki kell újra szárítani és elcsomagolni, vagy a mélyhűtőben is eltehetjük, jól eláll és még szikkad is. Megdarálni is csak szárazon lehet.

A legfontosabb magok fitinsav tartalma [b] (nyersen, kezelés, áztatás, blansírozás nélkül)

100 g szárazanyag/milligramm

Brazildió          1719
Kakaópor      1684-1796
Mandula       1138-1400
Dió 982
Pörkölt mogyoró     952
Mogyoró        648-1000
Kókusz              357
Egész kókusz húsból 270
Eper                 12

A 800 mg feletti fitinsav napi fogyasztása nem jó ötlet.

Korlátoznunk kell tehát az olajos magvak, a magliszt kenyerek,magsütik  rendszeres beiktatását az étrendünkbe.

Az ajánlott mennyiség egy kalciumban, D-, A-, C-vitaminban gazdag paleós étrend, hasznos zsírok és erjesztett ételek mellett, a legtöbb embernél kb. 400-800 mg naponta. Azoknak, ahol a fogszuvasodás, csontritkulás, vagy ásványi anyagok hiánya áll fenn, az ételük becsült fitát tartalmát 150-400 mg-ra kellene korlátozniuk. A 6 év alatti gyermekek, terhes nők vagy a súlyos betegek a legjobb, ha diéta szerűen alacsonyan tartják a fitinsav fogyasztásukat.

A fitátoknak tudunk a jótékony hatásairól is:

  1. Egyes tanulmányok szerint csökkenti a vércukorszintet, csökkenti a koleszterin és triglicerid szintet, és csökkenti a rák kockázatát és a szívbetegséget. 
  2. A fitátok a szervezetben antioxidánsokként viselkednek.
  3. Mivel kelátképzők, hozzájárulnak a szervezet méregtelenítéséhez. Megkötik a Kalciumot, vasat, a toxikus ásványi anyagokat és segítenek eltávolítani a szervezetből.
  4. A fitinsav segíthet megelőzni a vastagbél rákot és egyéb daganatos betegségeket, megfosztva a sejteket az ásványi anyagoktól (pl. vas).

Források:

[a] Lénárt Gitta: Élő ételek könyve

[b] www.westonaprice.org/food-features/living-with-phytic-acid

** A fitinsav nem csak megköti a fontos ásványi anyagokat, hanem az emésztő enzimeket is gátolja.

 1: a pepszint, ami szükséges a fehérjék lebontásához a gyomorban, 2: az amilázt, ami a keményítőt bontja cukorrá, valamint 3: a tripszint, ami a fehérje emésztését végzi a vékonybélben.

A magok szárazanyag tartalma %-ban 

(ebben most bizonytalan vagyok… talán nem jól fordítottuk)

Minimum / Maximum
Szezámmag liszt 5,36 / 5,36
Brazil dió             1,97 / 6,34
Mandula              1,35 / 3,22
Lenmag               2,15 / 2,78

Print Friendly, PDF & Email

13 thoughts on “Olajos magok kezelése, áztatása”

  1. Édes Márti! Én is olvastam az olajosmagvak enzimgátló? /ez biztos nem pontos, de nekem így jött le/ hatásáról, így betartom azt a tanácsot, hogy áztassuk be őket. Én egy éjszakára szoktam. A lenmagocskák reggelre kicsiráznak. Szóval az áztatás során leolvad róluk az a védőburok, ami a magvakat védi a kártevőkkel szemben. Az áztatás során megindul bennük az az élet-folyamat, azaz a csirázás kezdeti szakasza. Ekkor már nekünk fogyasztóknak is hasznossá válnak a magvak, sőt! Nem tudom, hogy érthető-e amit itt elhebegtem, mert nem értek hozzá, csak mivel fontos az infó, ezért érdekel. De azt is olvastam ebben a cikkben, hogy ha megfőzzük-sütjük a magvakat, akkor ez az enzimgátló? tulajdonságuk megszűnik, de a számunkra hasznos tulajdonságuk is csökken a hőkezelés során. Na most befejezem. Remélem nem túl zavaros amit firkáltam. Szeretettel köszönt: Aximia

    1. Kedves Aximia 🙂 Számomra világos, amit írtál. Már Líviának (a következő hozzászóló) válaszoltam. Én ebből a mag dologból nem csinálok nagy ügyet, mert alig eszem :-); a paleo lisztek pedig nem „neccesek”. BB

  2. Aki nem ehet gabonákat, mert pl. lisztérzékeny, mivel helyettesítse a magliszteket? Eddig azt mondták, együnk olajos magokat, most meg hogy ne… Szuper. :/

    1. Kedves Lívia, Ehetsz olajos magokat. Ha érzékeny vagy rá, akkor áztasd. A lényeg, hogy ne vidd túlzásba. Megsúgom neked, hogy én nem áztatom, mert bevállalom a fitát tartalmát, viszont nagyon keveset eszem. A magliszteket nyugodtan eheted, mert azokból már ki lett vonva a számunkra káros zsír, és helyettesítheted nekünk megfelelővel. A cikkben a kezeletlen olajos magokról van szó. BB

      1. Köszönöm a gyors választ!

        Van még néhány kérdésem…Minek a függvénye az áztatási idő? Mag mérettől vagy fitinsav tartalomtól vagy mástól függ?
        A sárgabarackmagban mennyi fitinsav van / Mennyi ideig kell áztatni?
        Nem egész darabokat ugyanannyi ideig kell áztatni, mint az egészeket?

        Üdv,
        Sanyi

        1. Kedves Sanyi, Az áztatási időben nincs nagy gyakorlatom, mert magokat nem igazán fogyasztunk. …, ha áztatnék valszeg. kb. egy éjszakát – 12 órát szánnék rá. Ez nem tudományos érv. Sajnos nem tudom az igazi választ. Márta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.