Néhány gondolat a PaleoVital-ról

paleoviccesnomnompaleoKedves Olvasóm!

Szeretettel üdvözöllek az oldalamon!

A PaleoVital a paleolit (laktóz-, lektin-, glutén- és glükózmentes) táplálkozásban kipróbált saját és paleos barátaim receptjeinek, valamint konyhai tapasztalatainknak gyűjteménye. A recepteken kívül életmódbeli kérdésekkel – mozgás, vitaminok, piaci körkép stb. is foglalkozom. A paleo receptekben tejtermékek közül – a Szendi-féle irányzat receptjeiben kizárólag kemény sajtot, a Perfect Health Diet – Tökéletes Egészség Diéta TED szerint pedig kiváló minőségű vajat, joghurtot is használok, mint ahogy az irányzat megengedi, avagy a természetes édesítők kerülhetnek előtérbe, mint a különféle szirupok (rizs, tápióka, agave), vagy pl. a jó keményítők étrendbe való beépítése … “Paleo Fúziónak” neveztem el azt a paleot, mely nekem eredményes paleozást hozott. Sok tapasztalat birtokába kerültem az elmúlt 5 és félév során. Foglalkozom az oldalamon más irányzatokkal is, pl. a paleo ketogénnel, és Szendi alapvetően low carb lenne, de külön kigyűjtöttem low carb ételeket is. Amire ügyelj: igyekezz minél jobb forrásból beszerezni az élelmiszereket, mozogj sokat.

A blog 2010. július 24-én indult, akkor még Paleolihlet néven. Az ötletadók Szendi Gábor fórumozói voltak, akikkel megbeszélve elindítottam a blogomat, hogy ne vesszenek el a “konyhai” hasznosabbnál hasznosabb gondolatok.

Érdekességként hadd írjam le, hogy akkor még maglisztek (pelletek) egyáltalán nem léteztek, mindent őrölt magok felhasználásával sütöttünk. Az olíva olajról akkor még nem volt olyan rögzített ismeret, hogy sütve tönkre megy. Akkor még javában készítettük a lekvárokat, melyek értékei később sokak számára megkérdőjeleződtek. Kezdetben rengeteg zabot használtunk, mert Szendi Gábor akkor még erre biztatott bennünket -, időközben a zab a kompromisszumok kategóriájába került. Most, 2015-öt írva pedig jómagam már azt mondom, hogy a zab nem ördögtől való. A zabnál az avenin tartalom lehet, ami gyerekeknél okozhat nem kívánatos érzékenységet. Hajdanában a paleonak nem igazán voltak irányzatai, mint pl. a ketogén paleo és annak válfajai, a Tökéletes Egészség diéta TED stb. A szemlélet és az alapanyagok tárháza tehát folyamatosan fejlődik. Jómagam ezt igyekszem erőmhöz mérten napi szinten követni.

A fő elvem a receptek alkotásakor nem a “történeti megközelítés”, hanem a viccesen úgy nevezett “szalon-paleo”. A magyar konyha hagyományait kívánom paleos szemlélettel a receptjeimben megjeleníteni.

Remélem, hogy az oldal tartalma sok segítséget fog számodra nyújtani a paleos életvitelben és a konyhatündérkedés során.

A lényeg szerintem az, hogy mindenki találja meg azt a paleot, mely számára a legjobb. Ismerek full ketogénest, aki ezzel érzi jól magát és olyant is, aki megengedőbb a szénhidrátokkal. Az eltelt időszakban én is követtem el életmódbeli hibákat, melynek korrekciójáról – tanulságként – mindig hírt adtam egy-egy posztomban. Paleos ismeretekben gyarapodást kívánok!

Egészséget, akinek kell gyógyulást. Sok mozgást. Vidámságot.

K. Pataki Márta (alias BB)

A bejegyzést legutóbb 2015.05.17-én aktualizáltam.

Print Friendly, PDF & Email

30 thoughts on “Néhány gondolat a PaleoVital-ról”

 1. Kedves BB!

  Én igazából sosem voltam konyhatündér. Mikor férjhez mentem, nem tudtam főzni. Akkor kezdtem el, amikor megszületett az 1. baba. Ahogy csak lehetett kerültem a konyhát, mert sok kudarcélményem volt, ami – most már tudom- rajtam kívül álló ok volt, de jól elvette a kedvem. (Pl. jött le a teflonbevonat a vadonatúj lábosról bele az ételbe, recept, amiből kimaradt egy fontos alkotóelem, stb.) 25 év után most már szeretek főzni és ezt kizárólag Neked köszönhetem, kedves BB! A receptjeid egyszerűen, jól áttekinthetően vannak leírva, az alapanyagok (ha az ember már tudja, honnan szedje össze a paleós alapanyagokat) egyszerűen beszerezhetők, nem különlegesek és árban is az átlag ember pénztárcájához mértek. Olykor van utalás a beszerzési helyre is. Házitündéri fortélyok is szerepelnek benne, egyszerűen gyorsan elkészíthető a receptek zöme. Ezért szeretem a receptjeidet. Már egész mappára valót gyűjtöttem belőlük és mint korábban írtam, 99%-ban ezeket főzöm meg. A családomat is fokozatosan átállítom paleóra. Hát ez azért nem könnyű. Kíváncsi lennék Neked és másoknak milyen tapasztalataik vannak e téren. Az is vígasztal, h, esetenként olvasom, Nektek se mindig sikerül minden tökéletesen. Most már nem csüggedek el emiatt. Ki kell tapasztalni a dolgokat. És mégegy! Az is tetszik a receptekben, h. a mennyiségek gyakran bögre, evőkanál, stb. mércével vannak megadva. Ez sokkal életközelibb, mintha dkg-ban, stb. lenne, mert főzés közben mindent mérlegen mérni elég macerás. Te tettél engem konyhatündérré kedves BB! Köszönöm Neked!

 2. Kedves Jetti!
  Nagy örömöt okoztál nekem a leveleddel:-D
  Biztatásként hadd írjam itt le, hogy talán el sem fogod hinni, de 38 éves koromig nem igazán főztem. 32 éves koromban mentem először férjhez, és a kosztomnak nem volt nagy sikere. 38 évesen a második “épülő háztartásomban”, és a kisfiam születése után aztán kezdett kibontakozni a konyhai tevékenységem. A családom immáron nagyon jó közönségnek bizonyult. Anyai ágon a dédim, a nagymamám, a nagynénim és az anyukám – híres “szakácsnők” voltak. Soha nem engedtek engem a konyhában alkotni, mert mindannyian annál gyorsabbak és türelmetlenebbek voltak, hogy hagytak volna! -, és mégis elképesztő, ahogy visszaköszönnek az ételeimben a gyerek- és ifjúkori otthoni ízek, sőt még az ellesett fogások is. Remélem tehát, hogy most én, mint idősebb, adom át neked és remélhetőleg másoknak is azt a konyhai tapasztalatot, amelyet otthon elsajátítottam. Sajnos még a szagos bloggot nem találták fel:-D, mert egy gasztro-blognál az lenne az igazi:-D Remélem, hogy ennek ellenére tartalmában, küllemében, ízvilágában és illatában sikerül az én és a recepteket küldő barátok által kreáltakhoz hasonló ételeket alkotnotok. Egyébként a gyakorlott háziasszony is ront, és ahogy írtad, rendkívül fontos a tapasztalat.
  További sikeres tündérkedést kívánok, szeretettel, BB

 3. Kedves Jetti!
  Felvetetted annak kérdését is, hogy a családtagokat hogyan lehet átszoktatni? -, és erre még nem válaszoltam. A férjem 70% és fiam 80%-ban lettek paleosok. Ennek oka az, hogy azt kell enniük, amit én főzök:-D Egyébiránt pedig a kenyeres és tejes kilengéseikért egy szót sem szólok, mert hihetetlenül sokat csökkent az ebbéli fogyasztásuk:-D Ritkán jönnek hozzánk vendégek, de pl. Karácsonykor a felkínált menü 100% paleo volt – és mindenki meg volt elégedve. Pótolni fogom, ide a Vital-ra is felteszem a buli képeit; a menüsor azonban fent van. Nyáron volt nálunk egy családi összeröffenés, akkor még alternatívákat kínáltam – pl. Soroksári leves hagyományosan és paleosan, a hozzá dukáló kalács hagyományosan és paleosan. …, és láss csodát, észre sem vették a leves kapcsán a különbséget. Mondjuk a kalács, az más -, de a hagyományosból egy csomó megmaradt:-D Szerintem az elfogadásnak az egyik nyitja az, hogy megpróbálunk hasonló ízvilágot az asztalra varázsolni, mint amin szocializálódtunk! Ez szerintem nagyon fontos! Sok sikert, szia, BB

 4. Mártika, még mindig nagyon szorgalmasan, napra készen gyűjtögeted a dolgokat, és egyébként is egyre jobb az oldalad, amit akár meg is köszönhetnénk néha…
  Gratulálok és küldök egy”jó szót” neked is, amit én is kaptam egy blogos játékban:
  http://eszterszappan.blogspot.com/2011/03/egy-jo-szo-jatek.html
  (itt megnézheted)
  Más: Tettem fel egy új pogi receptet, nem tudom, elküldtem e már neked, de most mindjárt pótolom. Ez most tojással készült és igen jó, omlós lett… Megnézheted nálam, de küldök eredeti fényképeket. -Pussz_

 5. Most kezdek olvasgatni a paleo étrendről. Néhány alapanyagról kérdezném a véleményetekek: friss zöldbab és zöldbosó, valamint a tápióka.
  Üdv: Eszter

  1. Kedves Eszter!
   Olvasd el a Paleo alapanyagok bejegyzést, melyet a blog felső sorában találsz meg. A zöldbab, zöldborsó, a tápióka – nem paleo. BB

 6. Sziasztok!

  Van esetleg tatabányai paleós? Facebook-on nem vagyok rajta, viszont mivel most kezdem ezt az egészet, arra gondoltam, biztos tudja, mit és hol érdemes venni.
  Egyébként árban melyik olcsóbb? Ha én veszem meg pl. a kenyérhez az alapanyagokat vagy ha a kész kenyeret rendelem meg a paleo centrumból? Bocsánat, de totál kezdő vagyok.

  Köszönöm előre is. Ja, amúgy tetszik a honlap BB. Úszni én is imádok:-)

  Hajni

  1. Kedves Hajni! Köszönöm kedves szavaidat. A tanácsom mindenképpen az, hogy úgy kezdjél paleozni, hogy kezdetben csak a szokásos étrendedből elhagyod a nem paleo dolgokat. Utána szépen fokozatosan kezdjél válogatni az egyszerűbb süti és kenyér receptekből. Biztosan lesznek kudarcok is, de végül megjön a siker. Nekem sem ment minden rögtön:-D A legbarátibb áron az oldalamon található biobolt-e-tar.hu-n tudsz rendelni on-line. Nem vagyok elfogult, ezt mások is bizonyíthatják, hogy tény. Én nem rendelnék, hanem ügyeskednék:-D Sok sikert kívánok. BB

   1. Köszönöm szépen BB, én is fokozatosan gondoltam. Bár a paleodoki azt mondta, lehet rögtön. Egyébként ezt a sok tojást a paleokenyérben, muffinban lehet valamivel pótolni? Még nem olvastam át az összes receptet, de a könyvben is feltűnt, hogy elég gyakran használják a tojást.

    Hajni

    1. Kedves Hajni, A fokozatosságot azért ajánlottam, hogy az ételek elkészítésénél minél kevesebb csalódás érjen. Van néhány kenyérrecept, melyben lenmagot vagy -pelyhet lehet használni, ilyenkor nincs szükség tojásra. Van két kenyérrecept csak tojásfehérjéből is. BB

 7. Kedves BB!

  A paleshopban láttam a pattogtatott amarántot. Paleo termék? Ha igen miben tudom felhasználni?

  Köszönöm válaszod. Nagyon tetszik az oldal!!

  edit

 8. szia BB, nagyon koszonom hogy van ez a blog, gratulalok, szuper, nem regota kezdtem egyaltalan olvasni paleorol, es probalom a paleo elveit tartani, szoval ratalaltam erre a blogra, es innen meritem sok jo otletet , a mindennapi kerdesem kielegitesere Mit fozzek MA MAR MEGINT cimmel…… :)))
  itt a bloggon rengeteg receptre leltem, jo kis praktikat talatam, majdnem minden felmerulo kerdesemre valaszt talatam.
  koszonom
  sok sikert a tovabbiakban
  zsuzsi 🙂 (Irorszagbol)

  1. Kedves Zsuzsi,

   Köszönöm kedves szavaidat. Az ilyen meleg szavak nagy örömöt okoznak nekem. Sok sikert kívánok a paleos életmódhoz, mely nekem, amióta ismerem a “bölcsek kövére” való rátalálást jelenti. BB Márta

 9. Kedves BB!

  Már egy éve paleozom, szép lassan vontam be Családomat, bár eleinte azt mondtam, nekik nem kell így enniük. De hát úgy jártak, hogy nem volt más kaja, “kénytelenek” voltak elfogadni és enni, amit főztem.
  A férjem azt mondta, ha húst lehet enni, neki jó, a lányom a lázadóbb, mert ő nagyon édesszájú, viszont nekem nincs időm sütni, de nem is szeretek. Abban a maradék kis időmben inkább jókat főzök, és a “kilengések” fölött szemet hunyok.
  Amit nagyon fontosnak tartok, hogy szeretném megköszönni Neked azt, hogy a tapasztalataidat megosztod velünk, akár recept, akár praktika, hogy mindig meg tudsz újulni, és újat tudsz “mutatni”.
  Aki kezdő, annak hatalmas segítség, hiszen rengeteg olyan “problémával” találja szembe magát induláskor, ami visszatartó erő lehet. Család, alapanyagok, ízek, beszerzés, árak, stb.
  Nagyon nagy segítséget nyújtasz!!
  Én külön köszönöm! Hiszen a receptjeid nekem is változatosságot kínálnak, és mivel nagy piacjáró vagyok, sok minden friss dolgot beszerzek hozzá.
  A Medi-Line nevű kereskedésben pedig nagyon jó üzletpolitikát alkalmaznak, ott mindent meg lehet venni, és nem csak a nagykereskedőket szolgálják ki, hanem a kicsiket is, persze kicsit drágábban, de ez így helyes.
  Még egy kérdésem lenn. Ha szeretnék saját receptet küldeni, felbuzdulva a Te példádon, hogyan tehetem meg?

  További jó munkát és egészséget kívánok!

 10. Kedves BB!
  Segítségedet szeretném kérni ,tejesen reménytelené vált a paleolit táplálkozásom.
  8 hónapja táplálkozom így ,és most kiderült hogy allergiás vagyok a mandulára a lenmagra és a tojás fehérjére is.
  Ezek után nem tudom milyen kenyeret vagy sütit tudnék sütni.
  Ha van valami ötleted vagy recepted nagyon megköszönném !

  …sok sikert kívánok a továbbiakban

  1. Kedves Erika!

   Szerintem számodra maradnak a nyers sütemények, illetve a “nyers” alapanyagú kenyerek. Keresd meg “Gitta nyersétel blogja”-t – Lénárd Gitta, nagyon sok remek ötletet fogsz ott találni. Nálam is van fenn néhány nyers süti – a keresővel meg fogod találni. Sok sikert, és igazán sajnálom a helyzetedet. BB Márta

 11. Kedves BB!

  Egy 8 hónapos kislány anyukája vagyok és segítséget, ötleteket szeretnék kérni főzéshez. A lányom tejcukor, laktóz érzékeny. Ekcémák jelentkeztek nála. Èn liszérzékeny vagyok, így lányom még nem kap gluténos ételeket. Találok a blogján kifejezetten babáknak összeállított ételeket?
  Miket adhatnék neki?

  Köszönöm szépen válaszát! 🙂
  Üdvözlettel: Èva

  1. Kedves Éva! Miután a paleo a liszt- és laktózérzékenyeknek tökéletes, ezért gyakorlatilag az összes receptet tudjátok használni. Keress a Paleo alapanyagok posztra – a legfelső sorban. Innen indulj, és látni fogod, hogy ez a ti oldalatok 😀 Ebből a posztból indulj el, és utána szép sorjában használd a receptekben leírtakat. Jó egészséget kívánok. BB Márta (Nyugodtan tegezz!)

 12. Jó napot.
  Nem rég kezdtem a paleo éttrendre való áttérést,abban szeretnék segítséget kérni hogy a szezámlisztet lehet e valamivel helyettesíteni és ha igen mivel?!
  Köszönöm Alexa

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.