Fogyási küzdelmeim 1.

Történetem 2007-2015-ig

én

Kelemenné Pataki Márta vagyok, sokan már a rendes nevemen is ismernek.

2014 tavaszán készült a kép

Lassan 5 éve paleozom, és most összefoglalóan leírom nektek, hogy mit hozott számomra a paleo:

Miután a pajzsmirigyem 2007-ben teljesen elsorvadt, ezért ez az állapot – az alapbetegségen túl – nagyon sok betegséget hozott magával. A Hashiomoto lezajlásakor egészségileg teljesen összeomlottam, melynek két fő tünete volt az általános rossz közérzeten túl – brutális és hirtelen (4 hónap alatt +30 kg) hízás, továbbá elsősorban az idegeim mentek tönkre. A betegségemet a látványos tünetek ellenére csak nehezen ismerte fel a körzeti orvosom. Végül, mint majd a későbbiekben is, oly sokszor – az én töretlen gyógyuláskeresésem irányította az orvos figyelmét a pajzsmirigy, azaz a már nem létező pajzsmirigy felé.

Az alapbetegségem szövődményei – kóros elhízás, magas vérnyomás, cukorbetegség, ízületi gyulladás, ideg összeroppanás. Végig kínlódtam akkoriban eredménytelenül az endokrinológiai, belgyógyászati, pszichiátriai kezeléseket. Bár az endokrinológust vád nem érheti, mert azonnal 175 ugr Thyroxint kaptam azért, hogy életben maradhassak.

2009 késő őszén találtam rá előbb Loren Cordain-re, majd később Szendi Gábor „Paleolit táplálkozás” c. könyvére. Amikor szengab könyvét olvastam, akkor úgy éreztem, hogy a zsebemben hordom a „bölcsek kövét”. Visszatekintve rájöttem, hogy nekem mindenekelőtt a glutén a fő ellenségem. A rejtett gluténérzékenység okozta a pajzsmirigyem teljes elsorvadását. Miután elkezdtem paleozni, néhány hónap múlva nem fájtak az ízületeim, és még brutálisan kövéren, de le tudtam tenni a botokat, mert kizárólag azzal, vagy kocsival és MBT-cipővel tudtam létezni. Mára a cukorbetegségem is elmúlt, kb. 2 éve nem szedek egyáltalán cukorgyógyszereket.

Az előbbiekben említett paleos sikereket nagy dolognak tartom, de még messze nem gyógyultam meg ekkor, még mindig küzdöttem a pajzsmirigysorvadás szövődményeivel. 2012 telén egy paleos szemléletű orvos tanácsára a hormonon kívül elhagytam az összes vérnyomás gyógyszeremet, a nyugtatóról és az antidepresszánsokról már korábban nagyon fokozatosan leszoktam. Véleménye szerinte a béta-blokkolók elhagyásával megnyílnak az anyagcserekapuk, és rohamos fogyás várható. Ez az orvos óriásit tévedett! Ekkor a gyógyszerelhagyás miatt – halálközeli állapotba kerültem 🙁 – és ironikusan szólva – a „fogyásom” garantált lett volna.

A vérnyomásom – hiába vettem vissza 3 nap után a gyógyszereket – visszaállíthatatlanná vált, 200-220-as tartományban mozgott. A kórházi kardiológus széttárta a kezét és tehetetlenül nem tudott számomra kiutat találni.

2012-ben aztán az életem pozitív fordulatot vett. Egy paleos barátnőm ajánlásával találtam rá a jelenlegi orvosomra, akinek nem tudok eléggé hálás lenni. Az orvosnál tett első látogatásom estéjén – új vérnyomás gyógyszerek, nyugtató és antidepresszáns visszaállításával – helyreállt a magas vérnyomásom. A gyógyszerezésemben az ilyenkor szokásos – hormontúladagolással próbálkozott/zik. Ennek feltétele az egyébként kifogástalan egészségi állapot, különösen a szív állapota. Gyakorlatilag paleo táplálkozást (ha nem is nevezte annak) írt elő, napi minimum 10e lépés mozgást. Fél év alatt sikerült 25 kg-ot fogynom. Úgy egyébként naponta átlagosan 8-10 km-t gyalogolok, heti 3-4-szer intenzíven úszom, hetente kétszer cardio haladó szintű zumba órára járok.

A gyógyulás útja még nem zárult le. Másfél éve – változatlan nagy mennyiségű hormon, mozgás és paleo táplálkozás ellenére – nem sikerül tovább fogynom. A beteg anyagcserém, a hormonháztartásom akadályoz ebben.

A történetem változásáról, ha lesz újabb fejlemény, beszámolok.

soroksári tipikus gyalogutamkispestiuszodamolnárzumbazumbazárásazöldsálasszembeképempirossálasnyakláncosképem

A két utolsó kép fél évvel ezelőtt készült. Kb. most 2015 februárjában így nézek ki, ha egy jó fotós dolgozik, mint volt tanítványom – Csányi Pisti 😀

Soroksári tipikus gyalogutam képei

Kispesti uszoda

Soroksár – Molnár-sziget – zumba; télen a Táncsics Művelődési Házban

Print Friendly, PDF & Email

13 thoughts on “Fogyási küzdelmeim 1.”

  1. Nagyon-nagyon inspiráló, amit írsz.
    Már egy pár hete kértem tőled tanácsot, akkor még a köles, rizs benn volt az étrendemben. Most már 100% paleon vagyok. Nagyon kevés szh-t tudok bevinni, mert cukorbetegként a gyümölcs nekem felejtős. ma voltam az orvosomnál, aki azt mondta a napi 120g szh adag csak a felső határ. Alsó határ nincs! Ha 50g, akkor 50g, ha 80, akkor 80, ha semmi, akkor semmi. Nagyon megnyugtatott.

    1. Kedves Borcsy, Örülök, hogy jól haladsz 😀 A szénhidrátokról a cukorbetegség miatt valóban le kell szokni. Én akkor szoktam engedményeket tenni, ha nagyon sokat mozgok. Szerintem majd nálad is kialakul a rutin. Örülök, hogy az írásommal segítek. szia, Márta

  2. Nagyon sokat segítesz, és gyönyörűek az ételeid is. Párat már én is elkészítettem az egyszerűbbekből, mert nem vagyok valami nagy konyhatündér.
    A ketogén diétával sosem volt semmi bajod?

    1. Nem vagyok teljesen ketogén. Csináltam egy időben, de az orvosom nagyon dühös volt érte, mert ő veszélyesnek tartja. Meg kell találni az egyénre szabott arányokat a fehérje, a zsírok és a szénhidrátok között. Még ennyi év után is tanulok.

    1. Őszintén szólva nem számolok semmit, mert egy életen át számoltam. Az ész nélkül és végletesen követett – zsírt zsírral, húst hússal étkezés rendkívül egyoldalú lehet, és a szervezet nem kap kiegyensúlyozott ellátást a tápanyagokból. Sokan nagy dózisú vitaminszedéssel ellensúlyozzák a ketogént, illetve normál paleo mellett is sok vitamint szednek. Nagyon fontosnak tartom, hogy hiányok ne alakuljanak ki a szervezetben. Én se ketogénnal, se normál paleoval nem fogytam tovább, pedig sokféle módszert, étkezési ritmust kipróbáltam. A gond nálam az anyagcsere korlátjaim. Az én példám csak egy példa, lehet, hogy nálad egy ketogénba hajló, de hajló diéta rendezné leginkább a cukorbetegségedet.

      1. Köszönöm a tanácsot. Hús, állati zsiradékot ( a tepertőt szalonnát imádom…), nyers zöldséget esze, egy minimális gyümölcsöt, de sosem magában, mert akkor nagyon felmegy a cukrom.
        Két napja, hogy újra kezdtem a paleot, a vércukrom 5,2-5,6 között mozog egész nap. Aminek legjobban örülök, hogy sosem vagyok éhes, és nem sóvárgok semmi után.
        a pajzsmirigyemmel még kell futnom egy kört, mert kiderült, hogy a Hashimotó mellé, még egy reverz t3-szindrómám is van. De kedden megyek a dokimhoz ez ügyben, és akkor rendben leszek.
        Köszönöm, hogy idő szakítottál rám, még lehet, hogy zaklatlak, ha elakadok. Szép estét.

  3. Kedves Márti,

    Nagyon örülök, és szívből gratulálok! Természetesen én ismerem a történetedet, de szerintem nagyon jó, hogy ezt így leírtad, mert mások is okulhatnak belőle. Abból is, hogy a gyógyszerek hirtelen elhagyása veszélyes állapotot idézhet elő, és hogy a jó orvos megtalálása elsődleges a gyógyulásban, a rossz viszont el tud indítani egy ördögi kört. Ezért én mindig azt mondom, ha valami rossz érzésünk van az orvosunkkal kapcsolatban, célszerű második, harmadik orvost is keresni, ha mást nem, igazoltatni a diagnózist, a kezelés helyességét. Senki sem tehet többet a betegért, mint ő maga.
    Üdv,
    MW

    1. Kedves MW,

      Köszönöm kedves soraidat. A történetem megírásának indítéka az volt, hogy jelenleg már több, mint 7000 látogatója van az oldalamnak, és sokan azt sem tudják, hogy miért vagyok egyeseknek BB 😀 Ezenkívül dokumentálni szerettem volna a történetemet, mert én is úgy gondolom, hogy tanulságos. Egy másoknak nem, de nekem fontos szempont volt még az is, hogy aki meglát ne gúnyolódjon rajtam -, azaz kitettem a nyakamba egy táblát, hogy elsorvadt a pajzsmirigyem. Remélem, hogy okosan levonják az emberek a történetem tanulságait. Ismersz 😀 – én az örök néptanító és Teréz Anyu 😀 puszi neked, Márta

  4. Kedves Márta !

    Mivel a kis szösszenetünk végéről lemaradt a szívből jövő köszöntésünk, ezért itt most pótolom.
    Neked a Paleovitallal még nagyon hosszú és egészséges éveket kívánunk sok olvasóval,
    szeretettel: Kozák Zsuzsa

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.