Tudtad? – táplálkozástudományi történelem

voegtlinvoegtlinkönyveTörténeti áttekintés

  • 1975-ben,

az elsők között Walter L. Voegtlin gasztroenterológus könyve foglalkozott vele, amelyben azt sugallja, hogy a paleolit kori étrend javítaná a modern kori ember egészségét. Azt állította, hogy az ember egy „húsevő állat”, amely a vadállatokhoz hasonlóan, elsősorban fehérjét, zsírokat és csak nagyon kevés szénhidrátot fogyasztott. Saját diétás recepteket dolgozott ki emésztési problémákkal küszködőknek.

  • 1985-ben, S. Boyd Eaton és Melvin Konner, az Emory Universityvel közreműködve, megjelentettek egy kulcsfontosságú dokumentumot a paleolit táplálkozásról a New England Journal of Medicine c. szakfolyóiratban, amely lehetővé tette hogy ezt a táplálkozási koncepciót a mainstream egészségügy is elismerje.
  • 1989-ben svéd orvosok és tudósok, köztük Staffan Lindeberg, végeztek tudományos felméréseket a nem-nyugati kitavai lakosság körében a Pápua Új-Guinea-i Trobriand-szigeteken. A Kitava tanulmány azt találta, hogy ez a népesség nem szenved e betegségekben, mint pl: szívbetegség (stroke, ischaemia), cukorbetegség, magas vérnyomás, elhízottság. 1993-ban tették közzé vizsgálati eredményeiket, s mindezek után számos tudományos publikáció jelent meg, hogy a nyugati betegségek kapcsolatban állnak a táplálkozással.
  • Lindeberg 2003-ban egy svéd nyelvű orvosi tankönyvben ismertette tanulmányait.
  • 2010-ben megjelentették ennek az átdolgozott, frissített változatát angol nyelven, s ez felkeltette mind a tudósok, mind a laikusok érdeklődését. Több mint 2000 hivatkozást idéz, tehát átfogó tudományos vizsgálatok eredményeit, amelyek azt bizonyítják, hogy a nyugati betegségek összefüggenek azzal, amit az emberek esznek.
  • A paleo étrend mozgalom egyik kidolgozója Dr. Loren Cordain, aki számos könyvet jelentetett meg e témában. Könyveiben az evolúciós elveket valló modern étrendi ajánlásokra fekteti a hangsúlyt.
  • Hazai „forradalmára” Szendi Gábor pszichológus.
Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Tudtad? – táplálkozástudományi történelem”

  1. Kedves Márta!

    Köszönjük ezt a kis, de annál fontosabb beszámolót a paleolit táplálkozás jelenkori fő képviselőiről, akik sokat tettek ezért a mozgalomért. Igen, ebből a sorból nem hagyható ki Szendi Gábor, akinek a munkássága értéke még teljes mértékben nem mérhető fel.

    1. Kedves Imre, Nevetni fogsz, de eddig még soha nem hallottam Voegtlin nevét. Természetesen szengab neve is szerepel a felsorolás végén. Készülök jövő hét péntekre, és eközben bukkantam rá néhány olyan névre is, melyeket még nem hallottam.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.