Willson remekbe szabott ötlete és receptje – a képeit ide idézem a PaleoVitalra, egyébként pedig a recepthez kattints az oldalára!
Willson remekbe szabott ötlete és receptje – a képeit ide idézem a PaleoVitalra, egyébként pedig a recepthez kattints az oldalára!
Kedves Márta néni !
A paleós alapanyagokkal, konkrétabban a lisztekkel kapcsolatban, örömmel láttam a sütőtöklisztes recepteket a weboldalán. Azok a lisztek, amelyeket eddig a paleóban használnak, vagy ajánlanak használni, az nagyon drágák : pld. kókuszliszt, dióliszt, gesztenyeliszt. Olcsóbb lenne zöldségből készült lisztet használni, amelyek nagy mennyiségben elérhetőek, olcsóbbak: pld. káposzta, az említett sütőtök, répa, cékla, egyéb zöldségek és gyümölcsök.
Most végre elkezdtek ilyeneket forgalmazni, de még nem ipari méretekben, még nem elérhető áron. Mindenféle zöldségből és gyümölcsből lehet lisztet csinálni. A káposzta a legjobb, mert ezt lehet a legnagyobb mennyiségben, a legkedvezőbb költségen előállítani és ennek a legerősebb a rostanyaga. Egyelőre azonban aranyárban van. Az Amazon.de és .com-os oldalakon már megjeneltek ilyen termékek, de drágák. (Grünkohlpulver, Cabbage powder). Viszont otthon mindenki tud magának káposztalisztet készíteni. A gyümölcscentrifugával feldolgozott zöldségeknek és gyümölcsöknek nem csupán a levét, de a melléktermékként megmaradó reszelékét is fellehet használni. A reszeléket meg lehet (pld. fűtőtesten) szárítani és aztán tovább őrölni. (kismalomban, vagy akár kávédarálóval) Egyelőre sárgarépaport és vegyes zöldségport próbáltam így ki, a száraz zöldségport tejjel összekeverve nagyon finom krém lett belőle. Főzés nélkül, hidegen fogyasztva az is az előnye, hogy a rostokat nyersen fogyasztva a vegan étrendbe is beleillik. Lisztként felhasználva sütéshez, főzéshez még nem próbáltam. A káposztaliszt nagy lendületet adhat a pelaónak és az egészséges táplálkozásnak. Már csak jó recepteket kell kipróbálni a zöldséglisztekkel, ez a jövő érdekes kihívása. Az Interneten találtam olyan cikkeket is, ahol megemlítik, hogy gyógyításra is használható a zöldségliszt, elsősorban bélbetegségek kezelésére.
Üdvözletel,
Ö. Pál
Palikám, Örültem a hozzászólásodnak. Nagyon boldog lennék, ha esetleg egy legközelebbi lisztkészítésnél receptet és képet is küldenél az ötlethez. A recept mondjuk egyértelmű. Bogarat ültettél a fülembe, lehet, hogy rákattanok az ötletre. Márta (néni)