Tipikus Márton-napi étel, de bármikor máskor is elkészíthető!
A libacomb ízét át fogja venni a csirkecomb – ez a receptben a „csavar”. A libahús ára meglehetősen húzós. Ilyen trükköt szoktam csinálni kacsával is.
Előadtam magamat, mint „nagy szakács” 🙁 – majdnem mindent elégettem, mert otthagytam az ételt magára. Na, a mellékelt ábra szerint – én se vagyok tökéletes!
Hozzávalók:
- 1 db libacomb
- 6 db csirkecomb
- 1 lapos evőkanál (2 dkg) majoránna
- Só, őrölt bors
- 1 evőkanál zsír (sertés, vagy liba-, vagy kacsa-) – a legautentikusabb a libazsír 😀
- 1 dl víz
- Kb. 0,5 kg lila káposzta, só, őrölt bors, egész köménymag – 1 evőkanál, zsír, víz
- Nyers alma – tisztítva és kockázva
- Kevés citrom
Elkészítés:
- A libacombot és a csirkecombokat a felsorolt fűszerekkel dörzsöld be és hagyd hűtóben állni legalább egy órát, hogy szívja be azok illatanyagát
- Tedd az evőkanálnyi zsírt a combokra, önts rájuk vizet, és kezd el kis lángon főzni-sütni-pirítani – Ne felejtsd el időszakosan megforgatni!
- Végül pirítsd le zsírjára, és törekedj arra, hogy a bőr ízletesen ropogós legyen
- Tálalj hozzá dinsztelt lila káposztát:
- Kevés zsíron pirítsd meg a közvetlenül sütés előtt megsózott, borsozott, köménymaggal megszórt lila káposztát – egy kicsit kapasd meg
- Ezután önts a káposztára kevés vizet – kb. egy ujjnyit
- Amikor a káposzta kész, akkor vághatsz rá hámozott kockázott, pici citrommal meglocsolt alma darabokat