Hozzávalók:
- 3 púpozott evőkanál szezámliszt – kb. 9-10 dkg
- 3 púpozott evőkanál gesztenyeliszt – kb. 9-10 dkg
- A LISZTEK FAJTÁJA MIATT – ELSŐSORBAN GESZTENYELISZT! – A RECEPT A TED-BE SOROLHATÓ!
- 1 púpozott evőkanál zsír
- 3 db tojás
- Csipet só
- Víz
- 1 evőkanál chia mag (állagjavító, de elhagyható!)
- Szilvaszemek magozva és felezve – télen mélyhűtött!
- 15-20 dkg őrölt dió, vagy más őrölt mag
- 2-3 evőkanál porxukor – eritritből
Elkészítés:
- A tésztához keverd össze: a kétféle lisztet, a zsírt, a tojásokat, a sót – adj hozzá annyi vizet, hogy se kemény, se folyós ne legyen a masszád, végül keverd hozzá a chia magot
- A tésztát tedd a hűtőbe legalább fél órára pihenni
- Egy nagy lábasban kb. 3 liter vizet forralj fel
A főzött gyümölcsös megoldás:
- A legegyszerűbb fagyi mérő kanállal dolgoznod, de lehet természetesen evőkanállal is lehet -, miszerint ezzel az eszközzel gombócnyi tésztát szedjél ki, szúrd a tésztába a szilvaszemet, majd a gombócot egyengesd el, és dobd egyenként a lobogó vízbe
A nyers gyümölcsös megoldás:
- Az előző pontban leírtak szerint főzd meg a meg nem töltött gombócokat, végül tálaláskor a szilvából gyümölcsvelőt készíts, és azzal tálald
- A gombócok akkor főttek meg, ha feljönnek a víz felszínére
- Merítő kanállal nyers darált és xukrozott dióra kanalazd ki a gombócokat, forgasd meg őket a xukros magban
- Tálaláshoz turmixgépben darálhatsz a töltött gombócok esetében is még szilvalekvárt – a díszítéshez
Szióka!
A chia mag elhagyható? Még nem is hallottam róla, nemhogy otthon legyen. 🙂
Lehet valamivel helyettesíteni? Minden más van hozzá.
Nagyon jól néz ki, a család örülni fog!!
Köszönöm…
A chia mag elhagyható természetesen. A chia mag nedvszívó hatású és a gombóc állagát javítja. Írd be a keresőbe a chia mag szót azért, hogy több információd legyen róla. BB Márta
Esetleg chia helyett útifű maghéj?
Én nem használok utifűmaghéjat, nem szeretem. Nyugodtan tedd a tésztába, ha gondolod. BB Márta
Köszönöm!
Még 2 kérdés:
1: A tésztába a chia magot egyben, vagy darálva tetted bele?
2: Útifűmaghéjat lehet használni a nedvszíváshoz?
Utána néztem, itt a honlap, ahol olvasható róla, ha valakit érdekel.
http://www.edenkert.hu/konyhakert/gyogynovenyek/chia-salvia-columbariae-gyogyhatasai/2523/
Üdv Mindenkinek!
A PaleoVitalon is van egy chia magos poszt, én arra utaltam. Majd mindjárt beleteszem a receptbe a hivatkozást. Egyben tettem bele, hiszen nem írtam arról, hogy darálom. Ha gondolod, akkor meg is darálhatod 🙂 BB Márta
Emberek!
Bármi,ami tartást ad a tésztának: tápiókaliszt,nyílgyökérliszt,és még a lenmagliszt is használható.Attól függ épp mi van éléskamrában.
Big like 😀
Hű, ez nagyon jól hangzik, a szombat pont alkalmas lesz arra, hogy kipróbáljam, valamilyen jó kis levessel fenséges lesz.. Köszi!!!! A chia magot én is használom, szintén valamilyen receptben volt, akkor vettem.
Livikém, …, és még nagyon finom is 🙂
Sziasztok,
Ez egy szuper jó recept. Nagyon gyorsan elkészült, laktató és mindemellett NAGYON FINOM. A családnak jobban is ízlett, mint az eredeti gombóc
Az ilyen visszajelzések mindig szívet melengetőek. Örülök, hogy sikere volt a receptemnek. BB Márta
Szia!
A szilva mennyisége mennyi? Ebből a lisztmennyiségből kb. hány gombóc jön ki? Köszi 🙂 !!!
Ha belegondolsz a kérdésbe, akkor rá fogsz jönni, hogy miért mosolyodtam el?! Mennyi gombóc – attól függ, hogy mekkorákat formázol? Megsaccoltam a tálról készült képről utólag – kb. 12-14 db nagyobb gombóc készülhetett. …, és hogy mennyi a szilva? – gombóconként egy db magozott, ha pedig gyümölcsvelővel eszed, akkor annyi, amennyi jól esik 😀 BB Márta
Kedves Márta,
A tojást mivel lehetne kiváltani? Talán pont a chia maggal?
Köszönöm!
Üdv,Xena
Kedves Xena, a kiváltásra a legjobb a lenmag, mert jó kötőanyag, de nem rossz ötlet a chia mag sem, vagy a NoCarb konjac liszt. Üdv., Márta