Pásztorpite – paleo

Ma Gordon Ramsai egyik receptjét paleosítottam.

Hozzávalók 4 személyre (paleo):

  • 60-70 dkg finomra darált sertés hús
  • 1 evőkanál zsír a dinszteléshez és 1 evőkanál zsír a tepsi kikenéséhez
  • 2 nagy fej vörös hagyma
  • 1 szál póréhagyma
  • 1 egész fokhagyma – 5-6 gerezd
  • Só, őrölt bors, bőségesen paprika por (csípős paprika a legjobb) – egyébként mindegyik fűszerből ízlés szerint, de a paprika íz és szín nagyon fontos!
  • Vörös bor – 2 dl, vagy vörös balzsamecet 2 evőkanállal
  • Legalább 1 dl paradicsomsűrítmény (max. 2 dl)
  • 75 dkg karfiol rózsa
  • Kesudió tejföl – 1 dl, vagy 5 dkg zsír, esetleg vaj
  • Kemény sajt – 5 dkg Cheddar (elhagyható!)
  • 1 nagy db újhagyma
  • 2 db tojás

Hozzávalók 4 személyre (AIP) megoldások és az előző felsoroláshoz képest eltérések:

  • 2 nagy vörös hagyma + póré helyett 2 szál póréhagyma
  • Fűszerek: kurkuma, borsikafű, só
  • A paradicsomsűrítmény elmarad.
  • A kemény sajt elmarad.
  • A tojásokat kihagyjuk, helyette NoCarb liszt.
  • Sütés előtt az étel tetejét szórd meg kevés fahéjjal.

Elkészítés:

  • Tedd oda főni a karfiolt, és főzd egészen porhanyósra
  • Vágd apróra a vöröshagymát és a fokhagyma gerezdeket, és dobd rá egy nagyobb edényben felforrósított forró zsírra
  • Vágd fel karikákra a póréhagymát is és azt is dobd a hagymákhoz
  • Amikor kezd fonnyadni a hagyma alap, akkor tedd hozzá a darált húst és a fűszereket a paradicsom sűrítménnyel együtt
  • Egy kisebb tepsit kenj ki zsírral és terítsd el benne a hagymás-paprikás húsos réteget
  • A karfiolról öntsd le a vizet és keverd össze vagy kesudió tejföllel, vagy valamilyen zsiradékkal, és törd össze
  • Az összetört karfiolt keverd el apróra vágott újhagymával, sóval, a tojással és sajttal (Ma sajt nélkül készítettem!); ezzel a karfiollal borítsd be a húsos réteget
  • Tedd a tepsit sütőbe és 180 fokon süsd kb. 20-25 percig; amennyiben sajt is van a borításban, akkor ropogósabbra fog megsülni (Az eredeti receptben itt tört krumpli sajttal elkeverve kerül az étel tetejére.)

Elkészítésbeli különbségek AIP-ban:

  • A fűszereket és a hozzávaló hagymákat értelemszerűen cseréld le!
  • Az összetört karfiolt a tojás helyett NoCarb liszttel keverd össze úgy, hogy az állag még „folyós” maradjon! Sütés előtt szórd meg kevés fahéjjal. Nem lesz zavaró az íze, sőt, és barnulni fog az étel.
Print Friendly, PDF & Email

6 thoughts on “Pásztorpite – paleo”

      1. Nagyon finom, köszi a receptet! Gyerekkoromban nem voltam hajlandó megenni a karfiolt de ma már szeretem. És ez az ehhez hasonló recepteknek köszönhető 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.