A ketogén táplálkozás elemzése

A hosszú évek óta paleozok figyelmét szeretném felhívni arra, hogy érdemes – évente, félévente – étkezési szemléletet váltani a paleon belül. Lassan egy éve követem a TED-et, most 2015.11.13-án úgy döntöttem, hogy átváltok a TED-ből ketogénbe.

Olyanokat, akiket a paleo ketogén, mely nem egyezik az orvosi ketogénnel mélyebben érdekel, azoknak ajánlom pl. Tormás keto. hu oldalát. A paleo ketogén témakörében is sokféle szemlélet alakult ki az évek során. Van olyan ember, akinek ez a paleos életmód jelenti a megoldást. Ma már nagyon sok fiatal sportoló követi ezt az étrendet.

Tormás készített egy remek paleo ketogén étkezési piramist, mely kiválóan szemlélteti a ketogén ő és sok követője szemléletét. Személy szerint hozzám ez a ketogén szemlélet áll közel.

ketogén-paleolit-táplálkozási-piramis8

Willson is, mint annyian mások – írtak már a  paleo ketogén táplálkozásról Willson által írt cikkből csak beidézek egy részt, a folytatást erre a linkre kattintva olvashatod: paleoldal ….

Ez a kép megfelel az én általam követett étkezés összetevőinek, mely különbözik a keto.hu ketogén piramisától.

„A ketogén étrendet a paleolit szigorúbb formájaként is értelmezhetjük, még kevesebb szénhidráttal. Ilyenkor ketózis jön létre, amikor is a szervezet szénhidrát helyett zsírból kezd előállítani energiát. Ez akkor jön létre, mikor a máj glikogén raktárai kiürülnek.
(Ez nem a ketoacidózis, nem tévesztendő össze!)

A ketogén „zsíros” változata:

Ha terápiás eszközként alkalmazzák,
kalória- és folyadékcsökkentés is szerepel benne…
A zsír-fehérje arány = 4:1 vagy 3:1

A napi megengedett szénhidrátmennyiség 20 g, de mindenféleképp kevesebb, mint 50g

Az ideális étrend kb. 88% zsírt, 10% fehérjét és 2% szénhidrátot tartalmaz.
(ez kb. 100 éve ismert, epilepszia ellenes étrend)

A ketogén Jamie Moskowitz és Jeff Cyr által követett változata, melyet a magam részéről követek. A lényege a fehérje és zsír 1:1-hez követése, a zéro carb vagy 20% szénhidrát; mindig a fehérje arányába kell a fogyás érdekében a mérlegnek billennie.

Pinned Post: Keto Saved Me group kiemelt posztja magyarul

A ketogén étrend egyenletesen alacsony vércukorszintet biztosít. A megfelelő energiaszint biztosításához azonban nagyon fontos betartani azt a szabályt, hogy a szénhidrátmegvonásból következő kalóriacsökkenést pótolni kell.
Mivel a ketogén étrend nagyon kevés vitamint tartalmaz, különösen fontos mindenféle vitaminok pótlása.” … folytatás

A KETOGÉN KOCKÁZATAI

veseko_1gyomorvitaminhiány

Részletek Szendi Gábor: A ketogén étrendről c. cikkéből, amit a PALEOLIT életmód magazin 2013/1. számában közölt.

Willson oldaláról idézek be Szendi-féle hasznos ismereteket, továbbá javaslom, hogy olvassátok el Willson ketogén módszerét az oldalára kattintva, mely sok embernek lehet tanulságos:
„…Csodadoktorok mindenre jó „evolúciós orvoslási” módszereként árusítják a ketogént, sőt annak eltorzított változatát, és ennek már a visszajelzések szerint túl sok ember látta a kárát.
….
A kókler tanács úgy szól, hogy „a ketogén étrend mindent tartalmaz, nem kell mellé semmit szedni”.
A valóságban a ketogénnek számos rövid és hosszútávú kockázata van.
A korai kockázatok közé tartoznak a gasztrointesztinális panaszok (hányás, hasmenés, székrekedés, gyomorhurut, hipoglikémia, kiszáradás, zsírundor, zsíremésztési problémák, fehérjehiány, fertőző betegségek)
Hosszútávon a súlyos vitamin- és ásványianyag hiány, a vesekőképződés, a csontritkulás, a vashiányos vérszegénység, a magnézium-, kálium- és nátriumhiány, stb.
Ezek a problémák kivédhetők, nem jó homokba dugni a fejünket. Ezzel természetesen nem elriasztani akarok  bárkit is a ketogéntől, csupán arra hívnám fel a figyelmet, hogy a ketogént csak indokolt esetben érdemes alkalmazni, amikor a nyereség jóval meghaladja a kockázatokat.

A vesekő, ketogén étrend követése esetén, 3-10 %-ban alakul ki, szemben az átlagnépességben tapasztalható 0,1%-os előfordulási aránnyal. A vesekő a fokozott savasodás és a csontok bomlása miatt alakul ki, csökken a citrátszint is, és ezért nő a vesében a kalciumürítés. A vizelet alacsony pH-ja miatt a húgysav hajlamos a kikristályosodásra. Ezt kivédendő, ajánlott naponta két részletben összesen 220 mg/kg kálium-citrátot fogyasztani. …..
Ez a mennyiség egy 70 kg-os ember esetében tetemes, talán kisebb dózisban is elégséges szedni. Két árulkodó jelet szokás figyelni: az egyik a vérben mért calcium/kreatinin arány, amelynek 0,2 mg alatt kell maradnia, másik a vizelet pH-ja, mely nem csökkenhet 6,5 alá. Érdemes pár havonta ultrahanggal ellenőrizni a vesék állapotát, mert gyógyszeresen le lehet bontani a köveket.

A másik komoly kezdeti problémát a gasztrointesztinális panaszok jelentik, ám ezek idővel rendeződnek.
Székrekedést érdemes Psyllium Huskkal (útifű maghéjból készült porral vagy kapszulával) rendezni. Nem növeli meg a vércukor szintet és mellékhatás mentes.

Vitamin- és ásványianyag pótlásban segítséget nyújthat a most megjelenő Új vitaminforradalom c. könyv.
Szokás azzal érvelni, hogy az inuitok évezredek óta jól elvannak vitaminpótlás nélkül is. Csakhogy rengeteg D- és A-vitaminhoz, illetve omega-3-hoz jutnak speciális tengeri táplálékuk folytán, amit az egyéb állati eredetű húsok és zsírok nem tartalmaznak, sőt, az állati zsírokban elég sok az omega-6 zsírsav.
Az inuitok K2-vitamin hiányban szenvednek, és ereik el is meszesednek, továbbá genetikailag alkalmazkodtak a nagyon alacsony C-vitamin szinthez, amit egyébként nyers hús fogyasztásából fedeznek. A komplex E-vitamin a zsírok oxidációjának kivédésében, a B-vitaminok pedig az idegrendszer normál működéséhez elengedhetetlenek.
Mivel kalciumot a paleósok zöld növényekből vesznek fel, a ketogén étrend esetén fontos gondoskodni a megfelelő kalciumpótlásról, a magnéziumhiánynak pedig a ketogéntől függetlenül is mindenkinek fontos elejét vennie.
Gyakori a vas- és cinkhiány, ill. meglepő módon a nátrium- és a káliumhiány is, utóbbi forrásai szintén a zöld növények volnának. Ezért fontos a sózás és a kálium-citrát fogyaszása, függetlenül a vesekőkockázattól.
Ketogén étrend következtében kialakulhat szelénhiányos szívizombetegség is, ezért ajánlott fokozottan figyelni a szelénpótlásra.
………..
Összességében a ketogén étrendet tartogassuk speciális esetekre, egészséges embereknek nem feltétlen indokolt, de ha mégis ezt az étrendet választják, tegyék ezt tudományos alapon, hogy kivédhessék az esetleges kockázatokat. …”
………..

Szendi Gábor
Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.