Harc a cukorbetegség ellen – low carb paleo


After the blood sugar check, it may be time for a diabetes medicine whose price has jumped.
Halász Mária kérdése:
“Kedves Márta! Én teljesen elégedett vagyok az általad feltett recept gyűjteménnyel, véleményem szerint minden megtalálható, igen nagy a választék. Igazából engem az alacsony ch tartalmú ételek érdekelnének a legjobban, mert gondjaim voltak a cukorháztartásommal, amire igen oda kell figyelnem a mai napig. Tehát igazából, e témakörben érdekelne a legjobban, ha már feltetted a kérdést nekünk, kis paleo -csapatnak:) Hálásan köszönöm, üdvözlettel.”
Válaszom:
Jómagam már gyógyultnak mondhatom magamat a cukorbetegséget illetően. Valójában a hagyományos mértéktelen étkezés okozta kövérség lehet a cukorbetegség egyik háttere. Ugyanakkor ismerek olyan genetikailag sovány hölgyet, aki messze nem túlsúlyos – sőt, mégis a cukorháztartásával komoly problémák vannak. Neki hiába javasoltam a paleo étkezésre való áttérést, a válasza az volt, hogy ő a búza kenyérről, a krumpliról és a rizsről, továbbá a tejről képtelen lemondani.
Az anyagcsere-betegségem miatt – enyhén szólva – nem tartozom a szilfidek táborába, mégis még anno a brutális (25 kg-mal) több túlsúlyommal is sikerült a cukorgyógyszerektől megszabadulnom -, és mindez orvosi tudomásulvétellel 😀
Az étkezésemet tehát mind a mai napig a cukorháztartás egyensúlya miatt alapvetően a következő összetevőkből állítom össze:
 1. Húsok – háztáji csirke, minőségi halak, arányában kevesebb vörös hús (marha, sertés), garantáltan adalékmentes húskészítmények (párizsi, virsli, májkrém, sonka stb.)
 2. A zsíroknak gyakorlatilag nulla szénhidrát tartalmuk, így pl., ha nagyon éhes vagyok, akkor egy szelet szalonna a legjobb az éhség csillapítására.
 3. Zöldségek (nem számolok Ch-értéket, de naponta 1-2 dl-nél többet nem fogyasztok!) – elsősorban főve: paleo főzelékek, levesek formájában.
 4. Eszem salátákat is, de azokból elsősorban a kisebb cukor tartalmú (pl. nem sárgarépa) salátákat részesítem előnyben; az alulműködő pajzsmirigyeseknél a káposzta, a keresztesvirágúak csak főve ajánlottak. Magammal azért nem vagyok már olyan szigorú, mert nálam egy lezajlott pajzsmirigy sorvadás ment végbe 🙁
 5. Nyers gyümölcs – egész télen graepfruit, pomelo, citrom, kevés mandarin és narancs; nyáron a gyümölcsökből alig ehetek, maximum pl. egy-egy szem gyümölcsöt jégkrémmé “konvertálom” és ennek a cukortartalma a nullához igen közeli szám lesz.
 6. Édességként leginkább a felvert tojáshab – pl. citromosan, kakaósan – jöhet számításba. Ezt többek között azért is szeretem, mert a tojás emésztéséhez a szervezetnek sok energiára van szüksége, és eltelít.
 7. A NoCarb Noodle-nak 0 Ch-tartalma van, ha már nagyon vágysz valamilyen tésztafélére
 8. Magtejeket, süteményeket, paleo kenyeret a kóstolás szintjén fogyasztok. Van viszont közönségem – a férjem, a fiam és barátnője személyében 😀 (A tehéntejnek nagy az inzulin-válasza – jó, hogy nem is paleo!)
http://paleovital.hu/?p=255 Húsleves pipihúsból
http://paleovital.hu/?p=11957 Habvarázs nyers tojásból
http://paleovital.hu/?p=12826 Eper sorbet (nyalóka)
http://paleovital.hu/?p=12895 Sorbet nyalóka – citromos
A cukorbetegség elleni harcnak a másik záloga a mozgás. Mint “bukott cukros” 😀 – reggelente még mérek 6.5 körüli értéket, de ettől nem kell nekem bepánikolni. A napközben végzett mozgás  (gyaloglás, úszás, zumba) hatására 5.4, 5.2, sőt 5.0-re is lemegy a cukrom. A teljesen egészségeseknek a 2.0 – 4.0 körüli cukor értékre kell törekedniük.
Print Friendly, PDF & Email

3 thoughts on “Harc a cukorbetegség ellen – low carb paleo”

 1. Kedves Márta!
  Nagyon szépen köszönöm gyors válaszodat, igazán kedves vagy. Nos úgy látom, követem példádat, mert még mindig van mit változtatnom az étkezésben. Likvidálni kell az életemből a sárgarépát, xukor, paleo-kenyér, stb.( Na ezt elég intenzíven nyomtam magamba, úgy látom nem kellene még csak ezeket sem. Gratulálok a cukorszintedhez, a kitartásodhoz, erődhöz, a gyógyuláshoz. Nekem a reggeli értékem 6-7, körüli, ( inkább az utóbbi) ettől az értéktől nem akar tágítani. Napközben már mértem 5,6-ot is (ez igen ritka). ( Régi értékem pelo előtt 10-11-13 volt, ahhoz képest, “jónak” mondható, bár van még mit csiszolni bőven. Ami a mozgást illeti, az szerencsére meg van, igyekszem odafigyelni napi szinten. Az én dokim diétát javasolt,(mindenféle más tanács nélkül) gondolta oldjam meg magam a problémámat, tehát gyógyszerre nem került sor szerencsére. Márta, kívánok további gyógyulást, jó egészséget, és kellemes hetet. Még egyszer köszönöm kielégítő válaszodat, az étkezési szokásodat pedig kopozni fogom folyamatosan:) Üdvözlettel Marcsi

  1. Kedves Marcsi! Örülök, hogy adtam új ötleteket. Legyél tehát szigorúbb magaddal, de soha ne feledd, hogy néha egy picuri kilengés azért jót tesz a léleknek, …, pl. néha azért ehetsz sárgarépát 😀 BB Márta

 2. Kedves Márta! Nagyon szépen köszönöm, élni fogok az általad leírt módszerekkel. Na igen, még ennél is szigorúbb leszek magammal, muszáj. De a répát azért nem hanyagolom el:) Tudod, csak ritkán:) Üdvözlettel, Marcsi

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.