Csendes Dia receptje – további ötletekért kattints ide! Nyers gyümölcs mértékkel és naponta néhány kanál pektin – kiválóan védi a bélbolyhokat!
- A természetes pektint almahéjból és csutkából kell készíteni.
- Az almahajat és a csutkát össze kell gyűjteni (én a fagyasztóban tartok egy dobozt és abban gyűjtöm), és ha már jó sok van belőle, egy fazékban fel kell önteni annyi vízzel, hogy ellepje.
- Felforraljuk, majd lecsendesítjük alatta a gázt és fedő alatt gyöngyözve főzzük, amíg az alma jól megpuhul (jó pár óra).
- Ekkor az almát egy tüll anyagon át leszűrjük. Ne nyomkodjuk át az almát, mert akkor a lé zavaros színű lesz, inkább hagyjuk az egészet így állni egy éjszakán át.
- A leszűrt levet újra felforraljuk annyi ideig, amilyen erősségű pektinre van szükségünk. Ha lazább lekvárt szeretnél majd készíteni, akkor épp csak felforralod, ha sűrűbbet, akár a lé 50%-át is érdemes elforralni.
- Ha kész a természetes pektinlé, akkor lekvár készítésig le lehet fagyasztani vagy üvegekbe töltve eltenni.
- A természetes pektinlének almalé íze van. (A lényeg, hogy nem tartalmaz hozzáadott cukrot).
- Lekvár készítésekor a gyümölcsöt a természetes pektinlében kell elkészíteni, ahogy normálisan az ember lekvárt főz, de cukor hozzáadása nélkül.
A kép a Google images-ről való
AB küldte a Ritmus a konyhában blogról – További részleteket olvashatsz ide kattintva!
"A birsalmát, birskörtét megmosom, a héjról a szőrt ledörzsölöm (folyóvíz alatt kézzel ).
Negyedekre vágom, a magházat, kukacrágta rész kivágom, darabolom és annyi vízben, hogy ellepje, lassú tűzön addig főzöm, amíg megpuhul. Hogy ne barnuljon meg, a vízbe kevés borként lehet tenni, én nem teszek bele.
Ha megfőtt a levet leöntöm róla egy edénybe, ez a pektinlé.
A megfőtt birshez ízlés szerinti cukrot (paleo édesítőt), egy csipetnyi nátriumbenzoátot adok, kézi mixerrel pépesítem és készen van a birslekvár. Lehet ízesíteni őrölt szegfűszeggel, fahéjjal, ki hogyan szereti."
Csak annyit szeretnék hozzátenni, hogy vigyázzatok, a legtöbb almahéj vegyszerrel kezelt. (Mint a citrom és a narancsfélék : érésszabályozók, fertőtlenítők…) Érdemes mindig hámozott almát enni, bár tudom, hogy anno, az iskolában nem ezt tanultuk… Ami vegyszermentes lehet, az a magyar kistermelők, piacolók almája, a „szedd magad” féle gyümölcs, a bio-, vagy a saját termés.
A külföldről jött áru nem jöhet át a határon kezelés, fertőtlenítés nélkül.
A zöldségféle sem! !!!
Ezért is érdemes mindig a magyar árut keresni, pl. a multiknál. Ki is kell rá írniuk!
Kedves Willson, Köszönöm a figyelemfelhívó gondolataidat. Márta
Szia BB!
A birsalmából is lehet pektint főzni? Illetve… Hogyan álljak neki birsalmalekvárt vagy ~sajtot főzni?
Kedves Juli, A kerdeseidre a valaszt nem tudom. Sajna, BB Marta
Kedves Juli!
A birsalmát, birskörtét megmosom, a héjról a szőrt ledörzsölöm (folyóvíz alatt kézzel ). Negyedekre vágom, a magházat, kukacrágta rész kivágom, darabolom és annyi vízben, hogy ellepje, lassú tűzön addig főzöm, amíg megpuhul. Hogy ne barnuljon meg, a vízbe kevés borként lehet tenni, én nem teszek bele. Ha megfőtt a levet leöntöm róla egy edénybe, ez a pektinlé.
A megfőtt birshez ízlés szerinti cukrot, egy csipetnyi nátriumbenzoátot adok, kézi mixerrel pépesítem és készen van a birslekvár. Lehet ízesíteni őrölt szegfűszeggel, fahéjjal, ki hogyan szereti.
A receptedet beraktam az almahéj pektin mellé. Köszönöm, Márta
Kedves Márta, ez itt az én receptem és az én képem. Megtisztelne, ha megjelölné a forrást! Köszönöm! Rita http://ritmusakonyhaban.blog.hu/2011/02/06/segitseg_a_tartositoszermentes_elteveshez_pektin_keszitese_meg_1_dij
Kedves Rita, Bármikor máskor is szívesen osztok meg recepteket, és természetesen hivatkozással. Márta
Fogyókúrához mennyit kell inni a pektin italból?
Elnézést, de fogalmam sincs. Még nem is hallottam erről, hogy fogyókúrához használják. Márta