Diós kenyér

Hozzávalók:

  • 25 dkg dió finomra őrölve
  • 2 evőkanál őrölt szezám, vagy szezámpehely
  • 2 evőkanál őrölt lenmag, vagy lenmagpehely
  • Pici só (pontosítva – ízlés szerint)
  • 4 tojás
  • Késhegynyi szódabikarbóna
  • Kevés kókusztej vagy víz
  • Kisebb méretű tepsi
  • Sütőpapír

Elkészítés:                                                                      

A craker-szerű változat

  • A fenti hozzávalókat keverd össze. Annyi folyadékot tegyél a masszába (én tegnap kb. 0,5 dl kókusztejet tettem bele), hogy jól kenhető masszát kapjál
  • Egy kisebb méretű tepsit bélelj ki sütőpapírral, és kend el a kenyér masszáját kb. 0,5-1 cm-es vastagságúra
  • Előmelegített sütőben 20-25 perc alatt kész

Ez a kenyér tényleg olyan, mintha teljes kiőrlésű lisztből készült volna – sós és édes hozzávalókkal is nagyon finom!!!

Szerintem mindkettő jó megoldás:D

A lényeg, hogy a kenyér nagyon finom:D

Übersetzer: Beatrix Nagy

Nussbrot

(„cracker” Version)

Zutaten:

• 25 dkg fein gemahlene Nüsse

• 2 Esslöffel gemahlene Sesamsamen oder Sesamflocken

• 2 Esslöffel gemahlene Leinsamen

• Prise Salz (nach Geschmack)

• 4 Eier

• Prise Natron

• etwas Kokosmilch oder Wasser

• ein kleines Backblech

• Backpapier

Zubereitung:

• Die oben genannten Zutaten werden gut gemischt. Es soll nur so viel Wasser hinzugefügt
werden, dass die Masse gut streichfähig ist (ca. 0,5 dl Kokosmilch).

• Den Teig wird auf ein mit Backpapier belegtes Backblech gelegt (ca. 0,5 cm dick).

• Im vorgeheizten Ofen etwa 20-25 Minuten backen.

Das Brot kann man auch mit salzigen und süßen Zutaten kombinieren. Das Brot wird sehr
lecker!!!


Print Friendly, PDF & Email

31 thoughts on “Diós kenyér”

  1. Sziasztok!
    Most ismerkedem a Paleóval és próbálom a családom megfertőzni , kisebb nagyobb sikerrel.BB- től kérdezném ,hogy a lenmagkenyeret kicsi gyereknek is lehet adni ?
    Most van egy 1éves unokám és annak szeretnék recepteket gyüjteni, légyszíves segíts ebben.
    És abban ,hogy mit hol lehet beszerezni,mert én vidéki vagyok.Köszönöm a segítséget Ilona.

  2. Kedves Ilona! Szerintem nyugodtan adhatod kicsi gyereknek is, csak mértékkel. A lenmagnak, mint ismeretes van némi bélrendszert mozgató hatása. Tehát nagyon óvatos legyél vele. Eleinte csak csipegesse az ilyen kenyeret, és tapasztald ki, hogy mi az a mennyiség, ami jó neki. A lenmag abszolút egészséges, csak azért más egy felnőtt ember szervezete, és más egy kisgyereké. A blog felső sorában találsz két címszót: Főzési alapötletek, a másik pedig Paleo alapanyagok – sok hasznos információt gyűjtöttem össze – különösen kezdőknek. Jobb oldalon találsz egy olyan címszót, hogy Piaci körkép – itt találsz beszerzési forrásokat. Kiemelten ajánlom neked a Biobolt-e-tar.hu-t (Bruce) és a magliszt@gmail.com (Joe) beszerzési forrásokat. Jó áron meg tudsz tőlük szinte mindent vásárolni. Az on-line vásárlástól nem kell idegenkedned, mert mindkettő megbízható. A Biobolt-e-tar.hu-n még 10% kedvezményt is kapsz, ha a megrendelésre ráírod a kódot, hogy Pavit11.
    Sok sikert kívánok a paleos életmódban, szia, BB

  3. Üdv! Tényleg isteni ez a diós kenyér, csak nekem nem lett olyan szép „pufi” mint a képen hanem viszonylag lapos maradt. Mi a titka? (egy kezdő sütő-főző-paleos 🙂

    1. Talán több szódabikarbónát próbálj beletenni. Egyébként volt már olyan eset, amikor nekem is laposabb lett a kenyér. Az a lényeg, hogy így is finom. BB

  4. Az biztos. Először csináltam de már a kedvencem lett. 🙂 Az nem számít hogy milyen hőfokon sütöd? Úgy 180-190-en csináltam lehet hogy melegebben kellene? Köszike a segítséget amúgy, paleos szép napot!

    1. Kedves Spidey! Nekem régi sütőm van, nem légkeveréses; ezért szoktam írni, hogy előmelegített sütőben süsd … Ahogy hallom a főzős műsorokban az előmelegítés, azaz a forró sütő jelenti a 180-190 fokot. Paleovitalitással kívánok jó sütést, BB

  5. Nagyon-nagyon finom ez a kenyér. Én nem őröltem finomra a diót, hanem csak apróra felvágtam egy kézi aprítókával, és így is nagyon jó, néha beleharap az ember egy nagyobb dióba. Fincsi.

  6. Érdekes, én most először készítettem ilyet, pedig már milyen régóta fenn van a recept (talán, mert diószezon van). Édes változatban sütöttem meg, egy perc alatt elfogyott:). Ez tényleg minden kenyerek/sütik királynője! Köszi a receptet, BB!

  7. Ma én is megsütöttem a kenyeret.Igaz,hogy szezámliszt helyett szezámpelyhet tettem bele.Finom lett,bár nem tudom,milyennek kell lennie, ha szezámliszttel sütöm.Még kezdő vagyok és nem nagyon értem mi a különbség a liszt és a pehely között!És,hogy mi is az a pellet?Remélem nem nevetsz ki,de tényleg nem tudom.Még egy kérdés:a szezámmagot miben lehet ledarálni?Próbálkoztam a mákdarálóval,de „belesült”. Előre is köszi a segítséget

    1. Kedves Magdi!
      http://paleovital.hu/?p=5493 – Paleo lisztek és pelletek -, ha ezt a posztot elolvasod, teljesen képben leszel.
      A paleoban használatos alapanyagokról olvashatsz még a felső sorban lévő Paleo alapanyagok poszt alatt.
      A szezámpehely könnyebb, mint a szezámmag, nem olyan darabos, ezért szeretem. A szezámot egyszerű kávédarálóval érdemes lisztté őrölni. A szezámliszt – ő a pellet – ezt is külön ki kell tapasztalni, mert másként viselkedik, mint a magok őrleménye.
      Sok sikert a paleo konyhában. BB

      1. Kedves BB!
        Nagyon szépen köszönöm a válaszodat!Megnéztem a posztot és megértettem.
        Egyébként nagyon tetszik az oldal.Biztosan nagyon sok munkád fekszik benne.További sok sikert kívánok.
        Paleós üdvözlettel:Magdi

  8. Kedves BB!
    Bocsánat, hogy újra írok, de a segítségedet szeretném kérni/tudod kezdő vagyok/. Sajnos elfogyott a dióm és szeretném megsütni ezt a kenyeret. Mivel tudnám helyettesíteni? A mandulaliszt jó lenne? Vagy valami más? Lehet-e csak szezámliszt és lenmagliszt keverékéből? Már többször megsütöttem, nagyon ízlett.
    Segítségedet előre is köszönöm: Magdi

  9. Kedves BB!
    Köszönöm a gyors választ! Megpróbálom a mandulalisztes változatot. Ha nem zavarlak megírom hogyan sikerült!!!:-))

  10. Szia BB!
    Elkészült a kenyerem mandulalisztből! Ízesítettem egy kis köménymaggal/imádom/. Szerintem nagyon finomra sikerült. De holnap leteszteltetem a paleós barátaimmal,hisz nagyon fontos számomra az Ő véleményük,kritikájuk!!!
    Még egyszer köszönöm a segítségedet és ha lehet máskor is fordulnék Hozzád!:-)
    Baráti üdvözlettel:Magdi
    Ui.:egyre jobban tetszik nekem ez az életvitel és a jobbnál-jobb receptek!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  11. Kedves BB!
    Megtörtént a kóstolás: mindenkinek ízlett,nem is tartott sokáig.Süthetem a következő kenyeret!
    Még egyszer köszönöm,hogy megosztottad a receptet!!!!!
    Üdv.:Magdi

  12. Kedves BB!
    Megsütöttem a kenyeret – igaz szilikonos formába – az íze és az állaga jó lett, de ahogy kiborítottam a formából szétesett. Lehet ez azért mert magasabb volt mint 1,5 cm?
    Bocsi a „kezdő” kérdésért?
    Szép napot!
    Györgyi

  13. Kedves Györgyi!
    Elképzelhető, hogy a tészta vastagságához képest rövid ideig sütötted a kenyeret?! Érdemes tűpróbát csinálni, azaz mielőtt elzárnád a lángot, húzd ki a sütőből a kenyeret és szúrj a tésztájába pl. egy hústűt. Amennyiben a tű már nem ragacsod, akkor biztosan elkészült a kenyér. A másik módszer valóban az lehet, hogy egyszerűen vékonyabbra sütöd a kenyeret. Jó kísérletezést kívánok. BB

  14. Sziasztok!

    Én nagyon hasonló recept szerint csinálom a kenyeret – annyi a külöbség, hogy pici olajat teszek bele, reszelek bele egy sárgarépát és csak 1 tojást használok. Nekem a 4 tojás nagyon sok volt, mindig a tojásránotta íz köszönt vissza. Ez i snagyon finom, a dió nagyon jó bele.

  15. Kedves BB!
    Én nagyon kezdő paleós vagyok még, és eddig bármi sós- édes paleósat sütöttem, a kukában landolt, pedig nagyon szeretek sütni- főzni. Vagy szétesett vagy nem sült meg vagy ehetetlen volt az íze miatt, stb.. Már kezdtem elkeseredni, de nem adtam fel és HURRÁÁÁ, az első sikeres paleós sütésem, ma délelőtt ez a kenyér volt! ÉS FINOM!!! 🙂 Köszönöm!
    Már alig várom, hogy az édes változatát is megsüssem! Majd arról is beszámolok! 🙂
    Üdv: KK

  16. Kedves BB,

    ez tényleg fantasztikus recept, már kb 20 alkalommal sütöttem ilyen kenyeret. Maximálisan ez a kedvenc, nagyon köszönöm a receptet! (Megjegyzés: szilikon őzgerinc sütőformában szoktam elkészíteni.)

    K.

Hozzászólás a(z) BB bejegyzéshez Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.