Töltött sütőtök (tejkészítés maradvánnyal töltve)

Tény, hogy nem szabad túl sok magot fogyasztani, mert a magok túlzott fogyasztása akadályozza az ásványi anyagok felszívódását. A másik tény viszont az, hogy ami maradvány anyag keletkezik a konyhában, azt nem szabad kidobni. Ez a töltött tök egyébként alternatíva lehet olyan paleosoknak, akik nem esznek húst.

Hozzávalók:

  • Szezonban bébitök; ősztől tavaszig sütőtök
  • A bébitököt, vagy sütőtököt hosszába is vághatjuk, de vághatjuk úgy is, hogy az aljából egy „tálkánk” legyen, …, a tök további részét visszatölthetjük, vagy pl. a tök–sütőtök egyéb részeit bármilyen tökös–sütőtökös recepthez felhasználhatjuk
  • ChufaMix tejkészítésből (a magkészítő beszerzésének módját olvashatod, ha a zöld linkre kattintasz!) visszamaradt – kb. fél liternyi – kesudió, mandula, kókuszreszelék; avagy önállóan áztatott őrölt kesudió, mandula, kókuszreszelék –  ez utóbbi csak akkor, ha nem utálod a visszaköszönő kókusz ízét!
  • 1-2 db tojás (méretfüggő)
  • Só, őrölt bors – ízlés szerint
  • 1 kávéskanál őrölt gyömbér, 1 kávéskanál csípős paprika por, apróra vágott chili paprika (a képen chilit látsz!)
  • 5-10 dkg reszelt kemény sajt – pl. Cheddar

Elkészítés:

  •  Töltelék: A tejkészítésből visszamaradt áztatott és kinyomkodott anyagot keverd össze 1-2 db tojással; a lényeg, hogy a morzsalék ne legyen túlságosan híg -, amennyiben az lenne, akkor besűrítheted bármilyen világos paleo liszttel és a fent felsorolt fűszerekkel keverd össze
  • A tölteléket töltsd a kivájt tök vagy sütőtök végébe, majd szórd meg reszelt sajttal
  • Egy kisebb tepsibe tedd a töltött tököt és locsold meg paleo olajjal vagy olvasztott zsírral
  • Sütőben – közepes lángon süsd, amíg át nem sül
  • A töltött tököt salátákkal ajánlom tálalni
Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.