Gombaszósz

Barna Csiperke gombából készítettem, de vannak ennél ízletesebb gombafajták is… Csak ellenőrzött gombákat használjunk fel hozzá!

Elkészítés:

  • A gombát megmostam, apróra szeltemés forró zsíron, fedő alatt kissé megpároltam
  • Levet ereszt ugyan, de még tettem hozzá egy kis vizet, hogy több szaftja legyen
  • Sót, borsot, pici oregánót szórtam rá, és  lefedés nélkül puhára főztem
  • AIP fűszerezés: só, oregáno, kakukkfű
  • Szabadon fűszerezhető egyebekkel is!
  • Amikor elkészült lehúztam a tűzről összekevertem vajjal az ételt és összekevert tojássárgájával óvatosan behabartam (egy evőkanálnyi citromlét is tettem a tojáshoz), ezt állandó keverés mellett besűrítettem,
  • Végül adtam hozzá apróra vágott zöldpetrezselymet és törött borsot
  • AIP módon sűrítés: 2 dl kókusztejjel kikeverünk vagy 1 tk. NoCarb lisztet, vagy valamilyen keményítőt és állandó keverés közben besűrítjük a gombát.

Sült húshoz, lángoshoz, tojásnokedli mellé, hortobágyi húsos paleocsintához stb. kiváló egytálétel

Megjegyzés:

A vaj paleo voltán állandó vita folyik, ezt megelőzendő az a csipetnyi vaj, ami a szószba belekerül, semmiféle problémát nem fog okozni. A magam részéről (BB) Kerygold ír vajat ajánlok, mert ez kiváló minőségű és leginkább ezt tartják paleo kompatibilisnek. Egyébként lehet ghee vagy kókuszvaj a vaj kiváltására. Végül is szó, mi szó – Willsonnal értek egyet, miszerint bármilyen is legyen a vaj egy csipetnyitől a világon semmi bajunk nem lesz, mert a vajban a tej zsírját fogyasztjuk.

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Gombaszósz”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.