Barna Csiperke gombából készítettem, de vannak ennél ízletesebb gombafajták is… Csak ellenőrzött gombákat használjunk fel hozzá!
Elkészítés:
- A gombát megmostam, apróra szeltemés forró zsíron, fedő alatt kissé megpároltam
- Levet ereszt ugyan, de még tettem hozzá egy kis vizet, hogy több szaftja legyen
- Sót, borsot, pici oregánót szórtam rá, és lefedés nélkül puhára főztem
- AIP fűszerezés: só, oregáno, kakukkfű
- Szabadon fűszerezhető egyebekkel is!
- Amikor elkészült lehúztam a tűzről összekevertem vajjal az ételt és összekevert tojássárgájával óvatosan behabartam (egy evőkanálnyi citromlét is tettem a tojáshoz), ezt állandó keverés mellett besűrítettem,
- Végül adtam hozzá apróra vágott zöldpetrezselymet és törött borsot
- AIP módon sűrítés: 2 dl kókusztejjel kikeverünk vagy 1 tk. NoCarb lisztet, vagy valamilyen keményítőt és állandó keverés közben besűrítjük a gombát.
Sült húshoz, lángoshoz, tojásnokedli mellé, hortobágyi húsos paleocsintához stb. kiváló egytálétel
Megjegyzés:
A vaj paleo voltán állandó vita folyik, ezt megelőzendő az a csipetnyi vaj, ami a szószba belekerül, semmiféle problémát nem fog okozni. A magam részéről (BB) Kerygold ír vajat ajánlok, mert ez kiváló minőségű és leginkább ezt tartják paleo kompatibilisnek. Egyébként lehet ghee vagy kókuszvaj a vaj kiváltására. Végül is szó, mi szó – Willsonnal értek egyet, miszerint bármilyen is legyen a vaj egy csipetnyitől a világon semmi bajunk nem lesz, mert a vajban a tej zsírját fogyasztjuk.
Miért ír vajat? A magyar vaj nem jó?
Legyen akkor inkább Ghee vagy kókuszvaj…
Odaírom ajánlatként a ghee-t és kókuszvajat.