Pásztorpite – gombás – paleo, AIP

Nehézségi fok: Közepes                               Elkészítési idő: 1 óra

Hozzávalók – egy 27×20 cm-es tepsihez:

  • 1 kg karfiol rózsa
  • 5 db tojás; AIP-ban ehelyett zselatinpor ujjnyi forró vízben elkeverve; kevés fahéj színezéshez
  • 2 dl Cocomas
  • 0,5 kg marha-sertés vegyes darált hús
  • 1 db közepes vöröshagyma helyett AIP-ban 1 szál póréhagyma
  • + 1 kisebb szál póréhagyma
  • 1 fej – 5-6 gerezd fokhagyma
  • 3 szál újhagyma helyett AIP-ban gyöngyhagyma vagy salotta hagyma
  • 4 dkg – 2 evőkanál só
  • 2 dkg – 1 evőkanál őrölt bors
  • 6 dkg – 3 evőkanál paprika por – lehetőleg ebből 1 evőkanálnyi csípős paprika; AIP-ban ehelyett kurkuma, borsikafű
  • 2 dkg – 1 evőkanál balzsamecet
  • 15 dkg csiperke gomba
  • 4 dkg – 2 evőkanál zsír vagy paleoolaj a sütőedény zsírozásához és a dinszteléshez
  • Víz

Elkészítés:

  • Szedjük rózsáira a karfiolt, vagy használjunk egy egy kilogrammos zacskóval.
  • Főzzük puhára.
  • Öntsük le a karfiolról a vizet, majd pépesítsük pl. botmixerrel a tojásokkal és a kókusztejszínnel; Aip-ban ujjnyi forró vízben oldott zselatinnal, annyival, hogy a püré még folyós maradjon.
  • A pépesített karfiollal keverjünk el apróra vágott újhagymát, szórjunk bele sót, őrölt borsot. AIP-ban póréval, kurkumával és borsikafűvel keverjük ki.
  • A vörös hagymát – AIP-ban  gyöngy hagymát vagy shalotta hagymát – vágjuk apróra és 1 evőkanál zsiradékon, kevés víz hozzáadásával dinszteljük meg.
  • A hagymára dobjuk rá a darált húst, és fűszerezzük sóval, paprika porral, őrölt borssal és balzsamecettel.; AIP-ban kurkumával, borsikafűvel.
  • A darált húsos pörköltöt jól átkeverve a fűszerekkel fehéredésig főzzük meg.
  • A gombát alaposan mossuk meg, majd nagy vékony lapokra – a szárával együtt – szeleteljük fel, vágjuk apróra (pl. ollóval) a póréhagymát és keverjük hozzá.
  • A tepsit zsírozzuk ki, majd rétegezzünk a következőképpen:
  1. Rakjuk le a karfiolkrém egyharmadát a sütőedény aljára, majd erre halmozzuk rá a darált húsos pörköltöt;
  2. a következő réteg a póréhagymás gomba,
  3. legvégül jön a pite tetejére a karfiolpüré maradék 2/3-a, amit úgy kenjünk az ételre, hogy a borítás minél jobban az eddig lerakott összetevők közé is folyjon. Ez a karfiolos borítás lesz az eredeti pásztorpite sajtos-krumplis borításának paleos megoldása! AIP-ban megszórhatjuk fahéjjal, hogy gusztusosan barnára süljön.
  • A megtöltött sütőtálat tegyük be a sütőbe és 180 fokon kb. 30 perc alatt süssük arany sárgára-barnára, ízlésünk szerint.
Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.