Nehézségi fok: Közepes Elkészítési idő: 1 óra
Hozzávalók – egy 27×20 cm-es tepsihez:
- 1 kg karfiol rózsa
- 5 db tojás; AIP-ban ehelyett zselatinpor ujjnyi forró vízben elkeverve; kevés fahéj színezéshez
- 2 dl Cocomas
- 0,5 kg marha-sertés vegyes darált hús
- 1 db közepes vöröshagyma helyett AIP-ban 1 szál póréhagyma
- + 1 kisebb szál póréhagyma
- 1 fej – 5-6 gerezd fokhagyma
- 3 szál újhagyma helyett AIP-ban gyöngyhagyma vagy salotta hagyma
- 4 dkg – 2 evőkanál só
- 2 dkg – 1 evőkanál őrölt bors
- 6 dkg – 3 evőkanál paprika por – lehetőleg ebből 1 evőkanálnyi csípős paprika; AIP-ban ehelyett kurkuma, borsikafű
- 2 dkg – 1 evőkanál balzsamecet
- 15 dkg csiperke gomba
- 4 dkg – 2 evőkanál zsír vagy paleoolaj a sütőedény zsírozásához és a dinszteléshez
- Víz
Elkészítés:
- Szedjük rózsáira a karfiolt, vagy használjunk egy egy kilogrammos zacskóval.
- Főzzük puhára.
- Öntsük le a karfiolról a vizet, majd pépesítsük pl. botmixerrel a tojásokkal és a kókusztejszínnel; Aip-ban ujjnyi forró vízben oldott zselatinnal, annyival, hogy a püré még folyós maradjon.
- A pépesített karfiollal keverjünk el apróra vágott újhagymát, szórjunk bele sót, őrölt borsot. AIP-ban póréval, kurkumával és borsikafűvel keverjük ki.
- A vörös hagymát – AIP-ban gyöngy hagymát vagy shalotta hagymát – vágjuk apróra és 1 evőkanál zsiradékon, kevés víz hozzáadásával dinszteljük meg.
- A hagymára dobjuk rá a darált húst, és fűszerezzük sóval, paprika porral, őrölt borssal és balzsamecettel.; AIP-ban kurkumával, borsikafűvel.
- A darált húsos pörköltöt jól átkeverve a fűszerekkel fehéredésig főzzük meg.
- A gombát alaposan mossuk meg, majd nagy vékony lapokra – a szárával együtt – szeleteljük fel, vágjuk apróra (pl. ollóval) a póréhagymát és keverjük hozzá.
- A tepsit zsírozzuk ki, majd rétegezzünk a következőképpen:
- Rakjuk le a karfiolkrém egyharmadát a sütőedény aljára, majd erre halmozzuk rá a darált húsos pörköltöt;
- a következő réteg a póréhagymás gomba,
- legvégül jön a pite tetejére a karfiolpüré maradék 2/3-a, amit úgy kenjünk az ételre, hogy a borítás minél jobban az eddig lerakott összetevők közé is folyjon. Ez a karfiolos borítás lesz az eredeti pásztorpite sajtos-krumplis borításának paleos megoldása! AIP-ban megszórhatjuk fahéjjal, hogy gusztusosan barnára süljön.
- A megtöltött sütőtálat tegyük be a sütőbe és 180 fokon kb. 30 perc alatt süssük arany sárgára-barnára, ízlésünk szerint.