A kenyér receptjének blogra való feltételére egy paleos barátom beszélt rá, mert nem szokványos összetevőkből készítettem, bár én mondtam neki, hogy ez már nem is a nyolcvanhatodik, hanem az egymillió ötszáznegyvenhétezer háromszázkilencvenkilencedik kenyér recept lesz a PaleoVitalon.
Most bizonyosodott be számomra, hogy nem minden paleo liszt, ugyanúgy, mint a hagyományos lisztek – feltétlenül ugyanolyan minőségű, s miután ebből a gesztenyelisztből csak folyamatosan szakadó paleocsintákat voltam képes sütni, ezért úgy döntöttem, hogy ezt a drága lisztet most beáldozom kenyérnek.
Hozzávalók, melyből összesen 35 db cipócska készült (kisebb mennyiséghez – kisebbek az arányok!):
- 25 dkg gesztenyeliszt
- 5 dkg mandulaliszt
- 4 dkg útifűmaghéj liszt
- 4 dkg NoCarb liszt
- 3 db M-es tojás
- Legalább 2 dkg só – az édes íz ellensúlyozására
- 2 dkg őrölt köménymag
- 15 dkg apró szemű töpörtyű morzsalék
- Kb. 4 dl víz -, annyi, hogy jól formázható masszát kapjunk
- 1 dkg szódabikarbóna
- 2 evőkanál citromlé
Elkészítés:
- A fenti hozzávalókat keverd össze
- Majd – a képen fagyi kanállal adagolt – cipókat tegyél sütőlapra (ez a tészta mennyiség csak 2 sütőlapra fért fel
- Előmelegített sütőben közepes lángon kb. 20 perc alatt fognak a cipók megemelkedni és ropogósra sülni
- A második tepsivel, ha külön sütöd, akkor vigyázz, mert kicsivel rövidebb sütési időre lesz szükség a tűzforró sütőben! A cipókra nyugodtan nézz rá sütés közben!
- Ez a tészta kiváló pogácsa alap is, csak akkor természetesen pogácsa formázókat használj