Úgy döntöttem, hogy készítek beiglit, de kocka formában, nem bajlódom a tészta tekerésével. Egy 30 x 30 cm-es tepsit béleltem ki beigli tésztával és töltelékkel - az egyik fele mákos, a másik fele diós lett.
Ennek a süteménynek az elkészítése is a nehéz sütemény készítési kategóriába tartozik, főleg a tészta nyújtásával lehet egy kicsit "elkínlódni".
Nagy mennyiség leírása történik most, melyet őszintén szólva Karácsonyra készülve kisebb mennyiségben nem is érdemes elkészíteni; no persze lehetséges, és akkor arányosan csökkenteni kell a hozzávalókat.
Hozzávalók:
- 30 dkg mandulaliszt a tésztához
- 20 dkg mandulaliszt a diós töltelékhez
- 20 dkg dió
- 20 dkg darált mák
- 20 dkg mákliszt
- 25 dkg szezámpehely (lehet szezámlisztet is használni, de a pehely nekem levegősebbé tette a tésztát)
- 4 dkg (2 lapos evőkanál) úfifümaghéj liszt
- 2 dkg (1 lapos evőkanál) Cognac liszt
- 1 kávéskanál só
- 20 dkg vaj, vagy ghee
- 4 evőkanál eritrit a tésztába
- 2 evőkanál eritrit a dióhoz
- 2 evőkanál eritrit a mákhoz
- 2 evőkanál citromlé
- 10 dkg mazsola
- 2 x 2 dl Cocomas
- Víz
- 5 db M-es tojás a tésztába
- 2 db M-es tojás a diós töltelékbe
- 2 db M-es tojás a mákos töltelékbe
- 1 db M-es tojás a tészta kenéséhez
- Porxukor – ízlés szerinti mennyiségben
Elkészítés:
- Keverd össze a tészta hozzávalóit – a mandulalisztet a szezámpehellyel, az útifűmaghéj és a cognac liszttel, az eritrittel, a sóval, a vajjal, a tojásokkal; ahhoz hogy teljes mértékben összeálljon és gombóccá formálható legyen a tészta némi vizet is szükséges a tésztához adni, de a mennyiségről készítés közben kell dönteni.
- Hagyd állni a tésztát, és közben a készítsd elő a töltelékeket
- Az egyik edénybe öntsd bele a mákot és máklisztet, továbbá 2 dl vízzel elkevert kókusztejszínt, a tojásokat, az édesítőt, a mazsolát és a citromlevet
- A másik edénybe öntsd bele az őrölt diót, a mandulalisztet, továbbá a 2 dl vízzel elkevert kókusztejszínt, a tojásokat, az édesítőt
- Amennyiben szükséges, akkor további víz hozzáadásával tedd kenhetővé a töltelékeket
- A tésztából formázz két egyforma gombócot, és zsírpapíron nyújtsd ki előbb az egyiket és borítsd bele a tepsibe
- Ezután a tészta felét a mákos, majd a másik felét a diós töltelékkel kend meg
- Zsírpapíron nyújtsd ki a tészta másik felét, és borítsd rá a töltelékre
- Egyengesd el a tepsiben a tésztát, majd villával szurkáld meg a tetejét
- Egy tojást keverj el alaposan és a tészta tetejét kend meg a tojással, hogy süléskor szép aranyos színe legyen
- Tedd a tésztát előmelegített sütőben és süsd közepes lángon kb. 35 percig – nyugodtan nézz rá!
- Amikor kivetted a tepsit, akkor hagy a tésztát langyosra hűlni, majd szórd meg porxukorral
Kedves Márta!
Annyit szeretnék kérdezni, hogy ebbe a receptbe vaj vagy ghee van írva.Szeretném megtudni hogy a vaj mint zsiradék milyen vajra gondolt mert eddig úgy értettem hogy vajat nem fogyaszthatunk vagy nem jól értettem esetleg valamit?
Várom mielőbbi válaszát köszönettel Elvira.
Kedves Elvíra,
Köszönöm a kérdést. Éppen azért tettem a tisztított vajat zárójelbe, mert van olyan irányzat, mely szerint akár jó minőségű tejes vajat is lehet használni. A választási lehetőség mindenkinek egyénre szabottan megvan. A paleos szokások – különösen Jamineték Tökéletes Egészség diétája óta vettek megengedőbb fordulatokat. Ez volt az oka annak, hogy mindkét alternatívát feltüntettem. Aki a vajban lévő tejszármazékokra nem érzékeny, azok kiváló minőségű vaj formájában fogyasztják.
Azt hiszem, hogy éppen megérett egy poszt írásának az ideje, amikor is beszélek ismét egy kicsit a paleos irányzatokról.
BB Márta