Beigli kocka

Úgy döntöttem, hogy készítek beiglit, de kocka formában, nem bajlódom a tészta tekerésével. Egy 30 x 30 cm-es tepsit béleltem ki beigli tésztával és töltelékkel - az egyik fele mákos, a másik fele diós lett.
Ennek a süteménynek az elkészítése is a nehéz sütemény készítési kategóriába tartozik, főleg a tészta nyújtásával lehet egy kicsit "elkínlódni".
Nagy mennyiség leírása történik most, melyet őszintén szólva Karácsonyra készülve kisebb mennyiségben nem is érdemes elkészíteni; no persze lehetséges, és akkor arányosan csökkenteni kell a hozzávalókat.

Hozzávalók:

  • 30 dkg mandulaliszt a tésztához
  • 20 dkg mandulaliszt a diós töltelékhez
  • 20 dkg dió
  • 20 dkg darált mák
  • 20 dkg mákliszt
  • 25 dkg szezámpehely (lehet szezámlisztet is használni, de a pehely nekem levegősebbé tette a tésztát)
  • 4 dkg (2 lapos evőkanál) úfifümaghéj liszt
  • 2 dkg (1 lapos evőkanál) Cognac liszt
  • 1 kávéskanál só
  • 20 dkg vaj, vagy ghee
  • 4 evőkanál eritrit a tésztába
  • 2 evőkanál eritrit a dióhoz
  • 2 evőkanál eritrit a mákhoz
  • 2 evőkanál citromlé
  • 10 dkg mazsola
  • 2 x 2 dl Cocomas
  • Víz
  • 5 db M-es tojás a tésztába
  • 2 db M-es tojás a diós töltelékbe
  • 2 db M-es tojás a mákos töltelékbe
  • 1 db M-es tojás a tészta kenéséhez
  • Porxukor – ízlés szerinti mennyiségben

Elkészítés:

  • Keverd össze a tészta hozzávalóit – a mandulalisztet a szezámpehellyel, az útifűmaghéj és a cognac liszttel, az eritrittel, a sóval, a vajjal, a tojásokkal; ahhoz hogy teljes mértékben összeálljon és gombóccá formálható legyen a tészta némi vizet is szükséges a tésztához adni, de a mennyiségről készítés közben kell dönteni.
  • Hagyd állni a tésztát, és közben a készítsd elő a töltelékeket
    • Az egyik edénybe öntsd bele a mákot és máklisztet, továbbá 2 dl vízzel elkevert kókusztejszínt, a tojásokat, az édesítőt, a mazsolát és a citromlevet
    • A másik edénybe öntsd bele az őrölt diót, a mandulalisztet, továbbá a 2 dl vízzel elkevert kókusztejszínt, a tojásokat, az édesítőt
    • Amennyiben szükséges, akkor további víz hozzáadásával tedd kenhetővé a töltelékeket
  • A tésztából formázz két egyforma gombócot, és zsírpapíron nyújtsd ki előbb az egyiket és borítsd bele a tepsibe
  • Ezután a tészta felét a mákos, majd a másik felét a diós töltelékkel kend meg
  • Zsírpapíron nyújtsd ki a tészta másik felét, és borítsd rá a töltelékre
  • Egyengesd el a tepsiben a tésztát, majd villával szurkáld meg a tetejét
  • Egy tojást keverj el alaposan és a tészta tetejét kend meg a tojással, hogy süléskor szép aranyos színe legyen
  • Tedd a tésztát előmelegített sütőben és süsd közepes lángon kb. 35 percig – nyugodtan nézz rá!
  • Amikor kivetted a tepsit, akkor hagy a tésztát langyosra hűlni, majd szórd meg porxukorral

 

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Beigli kocka”

  1. Kedves Márta!

    Annyit szeretnék kérdezni, hogy ebbe a receptbe vaj vagy ghee van írva.Szeretném megtudni hogy a vaj mint zsiradék milyen vajra gondolt mert eddig úgy értettem hogy vajat nem fogyaszthatunk vagy nem jól értettem esetleg valamit?
    Várom mielőbbi válaszát köszönettel Elvira.

    1. Kedves Elvíra,

      Köszönöm a kérdést. Éppen azért tettem a tisztított vajat zárójelbe, mert van olyan irányzat, mely szerint akár jó minőségű tejes vajat is lehet használni. A választási lehetőség mindenkinek egyénre szabottan megvan. A paleos szokások – különösen Jamineték Tökéletes Egészség diétája óta vettek megengedőbb fordulatokat. Ez volt az oka annak, hogy mindkét alternatívát feltüntettem. Aki a vajban lévő tejszármazékokra nem érzékeny, azok kiváló minőségű vaj formájában fogyasztják.

      Azt hiszem, hogy éppen megérett egy poszt írásának az ideje, amikor is beszélek ismét egy kicsit a paleos irányzatokról.

      BB Márta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.