Piskóta alaprecept – Paleo és AIP


Hozzávalók:

A tésztához

  • 6 db tojás
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna
  • Pici só
  • 3 evőkanál szezámliszt
  • 3-5 evőkanál őrölt mandula (mandulaliszt), lehet őrölt dió, őrölt mogyoró, kókuszliszt, őrölt mák …
  • Paleolit édesítő (stevia, xilytol)

Piskótatekercs elkészítése:

  • Verd fel pici só hozzáadásával a tojások fehérjét kemény habbá
  • Keverd a habba a tojások sárgáját, és tedd bele a szódabikarbónát, tegyél bele édesítőt
  • A tojásokat a sárgája-fehérje különválasztása nélkül is fel lehet verni, de akkor hosszabb időt kell a felverésre szánni!
  • Kanalazz szezámlisztet és őrölt mandulát (mandulalisztet stb.) a tojásos alaphoz -, annyit, hogy a massza ne legyen se túl folyós, se túlságosan kemény állagú
  • Egy nagy lapos tepsibe tegyél zsírpapírt, és öntsd rá, majd kend el egyenletesen a tésztát
  • Előmelegített sütőben közepesnél kicsit kisebb lángon (nehogy megégjen, de ki se száradjon a tészta) süsd a piskótát kb. 10-15 percig (Nyugodtan nézz rá!)
  • Lényeges, hogy a tészta ne száradjon ki, és ne törjön
  • Húzd le a sütőpapírt a piskótáról, tekerd fel, és hagyd kihűlni

Piskótalap elkészítése:

  • Öntsd a tésztát egy sütőpapírral kibélelt kb. 25×30 cm-es sütőtálba vagy egy hasonló méretű szilikonos sütőformába
  • Előmelegített sütőben süsd tűpróbáig – kb. 25-30′

Írd be a keresőbe a „piskóta” szót, és találni fogsz jó néhány piskóta végső elkészítési módot! Az „édes krémeknél” a töltéshez is találsz további ötleteket!

Tóthné Forró Virág AIP-os változata készülhet – zöldbanán lisztből és kókuszlisztből, földi mandula lisztből zselatinnal. („Tejpite’)

Sikeres AIP-os változat úgy készíthető, ha azt a szabály tartjuk, miszerint

1 db tojás = 1 ek. porzselatin forró vízben feloldva. A recept tehát úgy módosul, hogy nincs mit felvernünk, hanem a kókuszliszthez, banánliszthez vagy a földimandula liszthez oldott zselatinport adunk. Adunk továbbá a tésztához szódabikarbónát és citromlét. Az édesítésre a glicint ajánlom. A nyers tészta sűrű palacsintatészta állagú legyen! A nyers tészta sűrű palacsintatészta állagú legyen!, tehát vagy kókusztejjel vagy sima vízzel higítsunk. Adhatunk a tésztához karobot, de autentikusan anélkül süssünk! Előmelegített sütőben süssük a sütit a hőfokot 180-ról 160-ra visszavéve – tűpróbáig.

Print Friendly, PDF & Email

19 thoughts on “Piskóta alaprecept – Paleo és AIP”

  1. Kedves Érdeklődő! Keress ki a receptek közül édes krémeket – pl. epres-habos krém, gesztenyekrém, csokikrémek (többféle) -, és engedd el a fantáziádat a krémek vonatkozásában. A piskóta tetejére szórj pl. őrölt nyírfacukrot –> a xukrot keverheted kikapart vaníliával, tarthatsz a xukros zacskóban vaníliarudat, és akkor már eleve vanília ízű lesz. Összekeverheted a xukrot kakaóporral, és azt szórod a piskóta tetejére. Készíthetsz csokikrémet, és azzal kened be a piskótát kívülről is. Olvassz fel pl. 5 dkg keserű csokit 2-3 evőkanál vízben, és azzal öntsd le a sütidet! Egyébként, ha a keresőbe beírod, hogy piskóta, akkor néhány ötletet olvashatsz a piskóta felhasználására. Biztosan van még néhány egyéni kreatív ötlet is a tarsolyodban?! Sokan örülnek annak, hogy kapnak a piskóta-készítéshez egy alapreceptet, és aztán egyénileg szárnyalhat a képzeletük:-D Téged is erre biztatlak. Ötletekben gazdag konyhatündérkedést kívánok. BB

  2. Nemrég láttam egy édességes könyvben, hogy a tojássárgáját 1-2 kanál meleg vízzel és xukorral felverjük (robotgéppel) és úgy keverjük a fehérjehabba. Kipróbáltam, és nekem tetszett, kicsit jobb lett a tészta.

  3. Szia BB!

    Megcsináltam, mert nagyon furdalt a kíváncsiság, 4 tojásból és csak őrölt mandulából.
    Feltekerni nem tudtam, mert eltört, de sebaj, hagytam csíkokba, kentem rá lekvár és megettük, úgy felszeletelve. Az íze így is nagyon jó volt. Majd még próbálkozom, és akkor küldök képet is róla. Köszönöm a receptet.

    bigacsiga

  4. Piskótát szeretnék sütni kaptam egy receptet leírom: 6 tojás sárgája xukorral pici citromlével kikeverve reszelt héjat is teszek bele. A tojások fehérjéből csipet sóval kemény habot verek óvatosan a xukros masszához keverem a habot. Kipapírozott tepsibe öntöm 10-15 percig sütöm. Remélem sikerül. Furcsállom, hogy semmi magliszt nincs benne. üdv Mindenkinek Éva

  5. Sziasztok!

    Érdeklődnék, hogy a szezámliszt pelletet jelent-e? Piskótát még soosem sütöttem, és kicsit bizonytalan vagyok!!!

    Köszi!
    Üdv, Csilla

  6. A szezamliszttol nem lesz keseru az edes teszta? Megcsinaltam a sajtos pogacsat szezemlisztbol es nagyon finom lenne, ha nem lenne keseru utoize a szazamtol. Hogy lehetne megszuntetni a keseru izet? ( esetleg kipiritva elotte?)

    1. A szezám keserű ízét őrölt köménymaggal lehet elnyomni, méghozzá sikeresen. A piskóta maglisztből – alapreceptnél a szezám is szerepel, mint opció, de elsősorban más lisztekkel érdemes keverni, mert valóban nem a legjobb édes tésztákhoz. Egyébként most jutott eszembe, hogy vanília aromával is el lehet fedni a szezám kesernyés ízét. BB

  7. Sziasztok!
    Nekem még nem sikerült egy jó, és egyben könnyű édességet készítenem, bár a férjem és a két kisgyerekem lelkesen mindent megesznek, amivel eddig előálltam. Így most már nagyon szeretnék készíteni valamilyen könnyen elkészíthető muffint vagy piskótát. A fenti piskótához nincsen szezámlisztem de van minden más. (gesztenye, kókuszliszt, lenmag stb). Kérlek küldjetek nekem néhány könnyen elkészíthető édesség receptet. Imádják a jó muffint, brownie-t stb.
    Továbbá még én sem vagyok profi szakácsnő de imádom a paleolit életmódot.
    Köszönettel: Zsuzsi

    1. Kedves Zsuzsi, Írd be a blogon a keresőbe, hogy muffin, és ki fog adni a gyűjtemény jó néhány receptet. A kedvedért mindjárt felteszek hivatkozásokat a FB-ra. A gesztenyeliszt univerzális, tehát mindenre jó. A kókuszliszttel óvatosabb légy, mert nagyon szívja a nedvességet. A lenmagliszt csak sós sütikbe, kenyerekbe való. BB

  8. Sziasztok!

    Segítséget kérnék, h gyönyörűen felvertem a tojáshabot , bele a tojássárgát és mikor az őrölt mákot beletettem, akkor rögtön folyós lett. :(((

    1. Kedves Marcsi, Szépen fokozatosan kell a szárazanyagot az alaphoz hozzáadni, különösen az őrölt mák „nehéz” a tojáshabhoz képest. Más ötletem nincs. Egyébként, ha a folyós tésztát sütöd meg, akkor sincs nagy tragédia, csak a tészta kevésbé lesz levegős. Ilyen nagy hőségben érdemes a tojásokat hűvös helyen tartani – ez is lehet egy opció a sikertelenségben. Fog ez sikerülni, csak valamilyen troll bemászott a konyhába 😀 BB Márta

      1. Kedves Marcsi, Egyértelmű. Ha a tojás meleg – márpedig most az enyém is a spájzban felmelegedett – nem lehet tisztességesen felverni! BB

Hozzászólás a(z) BB bejegyzéshez Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.