Hozzávalók 10 fős vendégséghez:
- 20 db M-es – lehetőleg mély almos tojás
- 3 x 5 dkg vaj
- 10 dkg házi kenőmájas.
- 10 dkg házi kolbász
- 10 dkg kemény sajt
- Főtt csülök sonka
- Zöldségek: pl. madársaláta, jégsaláta, fejes saláta, új hagyma, retek …
Elkészítés:
-
- A tojásokat keményre főzzük, melyhez minimum 15 perc szükséges
- A tojásokról a forró vizet leöntjük
- A kemény tojásokat egy keményebb tárggyal, pl. egy kés nyelével, fakanállal megütögetjük úgy, hogy közben hideg vizet eresztünk a tojásokra; a tojások héja alá áramlik a hideg víz és így könnyebb lesz a tojásokat megpucolni
- A kemény tojásokat egyharmadát levágjuk, a kétharmadát talpára állítjuk
- Kikanalazzuk a sárgáját és összekeverjük az egyharmad fehérjével, majd összeturmixoljuk
- A turmixolt sárgáját-némi fehérjét három részre osztjuk
- Mindhárom adaghoz külön-külön vajat teszünk, majd az adagokhoz külön – apróra vágott kolbász, reszelt sajtot, házi májast; a keverékeket visszatöltjük a talpas tojásfehérjékbe
- Díszítéshez ajánlom a kolbászos tetejére egy apró kolbász darabka, a sajtos tetejére reszelt sajt, a májas tetejére pl. saláta levél helyezését
- A tálalás dekoratív, ha salátaágyon történik; a képen madársalátára történt tálalás látható.