PaleoVital – PALEO FÚZIÓ I. rész; majd II. rész étrend-mintával

Paleo-Diaet

Paleo fúzió: Szendi-Jaminet-Sáfrán  féle irányzatok. Folyamatosan Paleo fúzió címen kigyűjtöm a recepteket, illetve újakat alkotok.

szendi2014-benjaminetékképesáfránképe

szendioldalképperfecthealthdietpaleontúlkönyv

Nincs mindenható és mindenkinek azonos súllyal ható paleos módszer. A tapasztalatom az, hogy a saját utadat be kell járnod, és rá kell jönnöd, hogy neked milyen táplálkozás és milyen életmód a legjobb. Paul Jaminet és felesége Sou-Ching Jaminet paleojukkal a low carb paleo kritikáját fogalmazták meg. Sáfrán Mihály kenus élsportoló – paleo ketogénes, de követendőnek tartom az életritmusát.

57 éves koromig teljesen egészségesnek tudtam magamat. Gyógyszert nem szedtem egy darabot sem. Kb. 25 éves korom óta – eredménnyel – túlsúllyal küzdöttem, és mondhatom, hogy egész életemet fogyókúrákkal töltöttem, mígnem 2006-ban egy nyár leforgása alatt lezajlott a teljes pajzsmirigyem elvesztése. Aki pajzsmirigy beteg, az tudja, hogy ez a betegség milyen járulékos betegségekkel jár.

2009-ben találtam rá Szendi Gábor „Paleolit táplálkozás” könyvére és http://www.tenyek-tevhitek.hu oldalára. Szinte azonnal aktív tagja lettem az oldalon lévő fórumnak, majd 2010 nyarán elkezdtem írni a paleos blogomat – paleos társaim közreműködésével. Több mint 1400 recept és jó néhány „Gondolat” címszó alatt fellelhető blogbejegyzésem található meg a PaleoVitalon. Ezek a gondolatok a folyamatos útkeresésemet is tükrözik. A blogozásom történetét azért idéztem be ebbe a posztba, hogy mindenki láthassa, hogy az immár öt éve írt blogom kapcsán némi rálátásom lett a paleos irányzatokra. Találtok az oldalamon low carb szempontból összeválogatott, ketogénes hozzáállással kigyűjtött recepteket, megtalálhatóak nálam a kezdetek útkeresése kapcsán alkotott receptek – magból készült sütemények, néhány zabbal készült étel, sütött-főzött gyümölcs; az üldözött, majd rehabilitált keményítők – édesburgonya, tápióka, nyílgyökérliszt stb.

Sajnos gyógyíthatatlan betegséggel kell együtt élnem. Én még két egyforma pajzsmirigy beteggel nem találkoztam. A tünetek csak kb. hasonlóak. Egészen más pl. egy műtött pajzsmirigy nélküli beteg, mint egy lezajlott Hashimotos, mellesleg pedig a pajzsmirigy betegség – bár lassan népbetegség – meglehetősen alul kutatott.

Azt tapasztalom, hogy a paleo sok jót hozott az életembe. Azt is tapasztalom, hogy csak a táplálkozás az én állapotomat nem hozza rendbe. Végül, de nem utolsósorban azt is konstatálnom kell, hogy még mindig próbálkozom, hogy megtaláljam a számomra leghelyesebb utat. Az én példámból kérem, hogy ne általánosítsatok! -, mert szerencsére ilyen betegség együttessel nem sokunknak kell élnie, viszont mindenkit a hozzám hasonló útkeresésre bíztatok.

Az én paleohoz kapcsolódó problémáim:

 • A ketogén paleo nem az én utam, mert fizikai undor fog el nagy mennyiségben – a belsőségek, zsírok, húsok evésétől, mely a táplálkozás gerincét adják és ez egészül ki zöldségek formájában fogyasztott szénhidráttal. Csak májat és pacalt vagyok képes enni.
 • A low carb paleot sokáig követtem – találtok is az oldalon jó néhány posztot, receptet ebbe a kategóriába sorolva. Ebben az útban hittem évekig – hús, kevés zsír, zöldség, minél kisebb mennyiségű elfogyasztott kalória -, mert hát mindenekfelett a metabolikus szindrómát okozó kövérség a fő ellenségem.
 • A lightos – sütizős, kenyerezős, édesburgonyás, tápiókás, nyílgyökeres – szénhidrát-dús paleot kizárólag a sovány férjemnek és az ifjúkorban lévő fiamnak engedtem meg.
 • A hosszú évekig követett low carb paleo ellenére – igaz, hogy közben nem lettem fiatalabb sem – éhomi cukorproblémáim lettek, melyek a paleo kezdetén nem voltak. Minden esetben, ha eltúlzom a fehérje fogyasztását – akkor erre diaréval reagálok, ami akár lehetetlenné teszi az itthonról való elmenetelt. Valami nem lehet gömbölyű az én paleos gyakorlatomban – gondoltam?! Ekkor fordultam a TED felé, melyet messze nem teljes körűen követek (későbbi posztban majd írok erről!).
 • Van egy másik útkeresésem is – mégpedig ebbe az irányba Sáfrán irányzat vitt el – mégpedig a szakaszos étkezés módszere. Ennek szellemében ez idő szerint naponta kétszer étkezem, tehát 10-14 órás intervallumban. Jól érzem ebben az étkezési ritmusban magamat. (későbbi posztban majd írok erről is!)

Miután sokan vagyunk olyanok, akik a paleot az egészségünk helyreállítása érdekében követjük, ezért is érdemes ismernünk Jamineték (Tökéletes Egészség Diéta) a http://perfecthealthdiet.com elveit.  Olyanoknak, akik egészségmegőrzés szempontjából paleoznak, azoknak sem árt sokféle szakirodalmat olvasniuk. 

Most lény okos – Rezisztens keményítők?!

A TED-en kívül számomra meghatározó olvasmány volt Sáfrán Mihály „Paleon túl” c. könyve is. 

PaleoVital – PALEO FÚZIÓ II. rész – és étrendminta

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “PaleoVital – PALEO FÚZIÓ I. rész; majd II. rész étrend-mintával”

 1. Kedves Márta!
  Teljesen egyet értek Veled abban, hogy minden gyógyulni vágyó paleosnak meg kell találni a saját útját.
  Negyedik éve paleozunk a családdal, sajnos gyermekeink betegsége vezetett erre az útra. De mi egy plusz vizsgálatot elvégeztettünk, ez pedig az étel intolerancia vizsgálat. Így derülhetett ki, hogy fiamnak az ekcémája miért nem gyógyul. Mert szinte az összes olajos magra intoleráns. Viszont a rizsre nem érzékeny egyikük sem, így mi a rizst fogyasztjuk. Érdekes módon néhány gyümölcs és zöldségféle kerülendő, de mindenféle hús, hal bátran fogyasztható. Sajnos a vizsgálat nem olcsó, és ajánlott legalább évente újra ismételni, de mégis érdemes, ha hozzá segít a gyógyuláshoz. (A TB-nek támogatni kellene.)
  Köszönöm a sok-sok receptet, hasznos tanácsokat, ami sokat segít, segített az élet viharainak leküzdésében.Kívánom, hogy végleg megtaláld azt az útat, ami elvezet a gyógyulásodhoz!
  Üdvözlettel: Ordaska

  1. Kedves Ordaska,
   Nagyon köszönöm kedves soraidat. Ez nekem azt jelenti, hogy a hobbym tartalma jó talajra hullik és segíteni tudok abban, hogy sokan gyógyuljanak vagy megtartsák egészségüket. Hallottam már az ételintolerancia vizsgálatról és azt is tudom, hogy drága. Kétségbeesett helyzetekben, ha valakinek módja van rá, akkor szerintem is érdemes erre áldozni, mert pl. egy gyerek esetében egy életre szereztetek “tudást”. Arra gondoltam, hogy mindazt a vívódást, amit én a már kialakult betegségemmel átélek, átadom az olvasóimnak. A leveled által megerősítést kaptam, hogy jól teszem az alternatívákban való gondolkodást. Köszönöm a jókívánságaidat is. Márta

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.