Krumpli mignon – hamis marcipán

Folyamatosan töröm a fejem azon, hogy hogyan lehetne a mértéktelen!!! mag és magliszt fogyasztás helyébe más típusú édességeket is kitalálni. Meggyőződésem, hogyha a paleodat a low carb megközelítésből átformálód a TED (Tökéletes Egészség Diéta) zöldséges -- keményítős irányába, akkor messze nem leszel annyira kiéhezve se a paleos kenyerekre, se pedig a paleos süteményekre. Nem hadjáratot folytatok, csak a sok éves tapasztalataimat osztom meg veletek. ..., még mindig mindenki azt csinál, amit akar :-D
Miután erőteljesen bevezettem az édes krumplit (batátát) a család étkezésébe, így jutott eszembe gyerekkorom "Krumpli mignon"-ja. Sikerült valami régről ismert dolgot alkotnom.

Hozzávalók – 26 db mignonhoz, mert kettőt megettem 😀 :

  • 1 kg édes krumpli – batáta
  • 3 evőkanál rum 0,5 dl vízben elkeverve, vagy rumaroma, vagy mandulaaroma – Amennyiben tudatosan a valódi élelmiszert építjük be az étrendünkbe, akkor a rumot válaszd!
  • Útifűmaghéj liszt – Fontos, hogy valóban liszt legyen!!!
  • Fél kisebb lime vagy citrom leve, esetleg narancslé – 4-5 evőkanállal, még ha összetört banánt is teszünk a masszához, azzal is javíthatunk az édesség minőségén, de ez nyugodtan elhagyható.
  • 2 evőkanál szirup (tápióka, rizs) vagy 1 evőkanál Xukor0stevia, esetleg csak eritrit legalább 3 evőkanállal; AIP-ban glicin vagy méz; TED-ben kizárólag természetes édesítés – pl. méz vagy juharszirup
  • Kakaópor – ez az autentikus – 23% kakaóvaj tartalmú holland kakaóport használtam; AIP-ban karobpor
  • Csokikrém – ez is finom, volt maradékom! – AIP-ban elhagyjuk!

Elkészítés:

  • A batátát meghámozzuk, feldaraboljuk, majd puhára főzzük.
  • Leöntjük a burgonyáról a vizet, majd kézi mixerrel összetörjük.
  • A rumot a vízzel felforraljuk, hogy a szesztartalma elillanjon.
  • Az összetört krumplival elkeverjük a rumot, a citromfélét, a szirupot, az édesítést.
  • A kapott masszához annyi útifűmaghéj lisztet tegyünk, hogy az anyag könnyen formázható legyen – kezdjük egy lapos evőkanállal …
  • Egy útifűmaghéj liszttel beszórt  tálcán dolgozzunk úgy, hogy a kezünkben megformázott golyókat tovább forgatjuk a tálcán, hogy ne legyen ragacsos.
  • Amikor készen vagyunk a golyókkal, akkor a tálcára szórjunk kb. egy evőkanál kakaót (karobport), melyben forgassuk meg azokat.
  • Csokikrémet 2 dkg maradék csokiból és 2 evőkanál kakaóporból + kevés vízből kevertem, majd langyítottam meg. Néhány golyót ebben a krémben megforgattam. Ilyent nem készítünk AIP-ban; helyette pl. kókuszreszelékben vagy fahéjban forgassuk meg a süteményt!
Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.