Kenyér – tojásfehérje + világos liszt

Kenyér tojásfehérjéből + fehér liszt


Ez a kenyér fél óra alatt elkészíthető!

Az utóbbi időben azért választottam kenyérnek szinte midig Willson Mandulakenyerét vagy Alexandra Szezámos ropogósát, mert már nagyon elegem volt a tojás kenyéren átütő ízéből. Abból indultam ki, hogyha létezik fehér piskóta, akkor már miért ne sikerülhetne a tojásfehérjéből egy kenyér is? Ma próbát tettem, és készítettem csak tojásfehérjéből egy kenyeret. Mit ne mondjak, de jól sikerült:-)

A poén csak az, hogy végül ebből a kenyérből készítettem bundás kenyeret a megmaradt sárgája felhasználásával:-)

Hozzávalók:

 

  • 6 db tojásfehérje
  • 4-5 evőkanál szezámpehely
  • 2 evőkanál világos magőrlemény vagy pellet (pl. mandula-, makadámdió, szezám-, vagy amarantliszt)
  • 2 evőkanál olvasztott zsiradék – pl. sertészsír, vagy jászvaj (ghee)
  • Késhegynyi szódabikarbóna
  • Só ízlés szerint
  • Fontos megjegyzés: A tojásfehérjéhez összesen 7-8 evőkanálnyi száraz anyag szükséges. A különféle liszteknek más-más tulajdonságuk van, ezért figyeld a tészta nedvszívó képességét. A tojások is különféle méretűek lehetnek, ez is befolyásolja a mennyiséget.

Elkészítés:

  • A 6 db tojásfehérjét kevés sóval keményre felverjük
  • Beletesszük a „lisztet” óvatosan, hogy a hab ne essen össze
  • A masszát beleöntjük vagy egy szilikonos kenyérformába vagy egy sütőpapírral kibélelt edénybe
  • Előmelegített sütőben – kis lángon, lassan – tűpróbáig sütjük

 

Print Friendly, PDF & Email

34 thoughts on “Kenyér – tojásfehérje + világos liszt”

  1. Most sült ki a kenyerem, és fantasztikus, nagyon finom. Egy ismerősömnek vittem két szeletet, Ő lisztérzékeny. Ő is magvakból szeretne kenyeret sütni, nagyon boldog volt, és nagyon izlett a CSAK TOJÁSFEHÉRJÉBŐL ÉS MAGVAKBÓL SÜLT KENYÉR. Én másfél hete eszem a PALEOS étrendet de már most jobban érzem magam. Köszönöm és gratulálok ehhez az Isteni recepthez!!!!!!!!

  2. Azért jó lett volna odaírni milyen magok jöhetnek szóba,nem csak stb…
    Nekem a robotgépemhez van örlőmalom adapter és lenmagot öröltem le hát nem lett ilyen szép,meg szerintem a pehely is nagyon kell bele,mert se raktam hozzá és tökre összeállt, de azért ízlett….májpástétotammal meg lilahagymával lecsúszott.

  3. Kedves Wasser!
    Először nem értettelek, aztán rájöttem, hogy míg én rutinosan tudom, hogy milyen liszteket lehet használni, Te nem feltétlenül tudod ezeket a dolgokat. A bejegyzésed hatására a receptet pontosítottam:-D
    Csak, hogy tudd, itt is részletezem!
    Magok őrleményei lehetnek: kókuszliszt, mandulaliszt, dióliszt, szezámliszt, mákliszt (ez is lehet kiegészítő), tökmagliszt (inkább csak kiegészítő), lenmagliszt (kiegészítőként), továbbá lehet akár gesztenyeliszt.
    Mindenkinek magának IS!!! ki kell tapasztalnia minden egyes receptet! Ez sajnos igaz!!!
    Amennyiben a tojásfehérjét jó keményre felvered, akkor szerintem nehezen lehet elrontani ezt a kenyeret.
    Azt hiszem, hogy a lenmagliszt önmagában nem volt szerencsés választás, mert azt meg kell tapasztalni, hogy a lenmag nagyon zsíros mag. Lenmagból tojás nélkül el lehet készíteni Willson Mandulakenyerét! Isteni finom. Ajánlom a figyelmedbe! Ebbe a kenyértípusba biztosan csak ízesítésnek tenném bele a lenmagot.
    Sajnálom, hogy csalódást okoztam. További jó konyhatündérkedést kívánok. BB

    1. Nem okoztál csalódást,csak én a maxszimalista vagyok ezekben a dolgokban,ha már férfi létemre nekikeztem a paleo táplálkozásnak és magamnak sütök, főzök hihetetlenül fontos egy jól leírt pontos recept. Én imádok sütkérezni,csak jó legyen a recept,mert gyorsan lelohad a kedv,ha kevés a sikerélményem.
      Visszatérve a receptre nem ismertem a lenmagot,nagyon kenyérfélére vágytam és mást nem kaptam a boltokban ahol voltam. Tényleg zsíros mag,de a mandula is ilyen állagú. Nem lett amúgy rossz,csak nem olyan kis levegős könnyed lett,mint a képen hanem lapos tömör dolog,pedig betonra verte a gép a fehérjét. 🙂
      Kókuszlisztet hol lehet beszerezni?? Mandulalisztet találtam a lidlbe, diólisztet majd csinálok szerintem, szezámlisztet se láttam még sehol boltba pedig keresem már egy hete, meg a mákliszt és tökmagliszt is érdekel hol beszerezhető?? Választ előre is köszönöm!
      Hasonló jó recepteknél,kérlek máskor gondolj a laikusabb férfiakra is :-)!

  4. Kedves Wasser, Kedves Laikus Férfiember!
    Hol is lennék máshol, mint a gépnél?!
    A kérdéseidre és kéréseidre a következő a válaszom:-D:
    1. Olvasd csak el figyelmesebben a Kenyér tojásfehérjéből receptjét?! – hm? – a múltkori kérésedre pontosítottam a receptet. Szerintem most már elég plasztikusan leírtam, hogy mit tegyél.
    2. Azt javaslom, hogy az alapreceptben leírtakat kövesd, 4-5 evőkanál szezámpehely + 4-5 evőkanál mandulaliszt (őrölt mandula).
    3. Ha már ez a kenyér „összejött”, csak utána válts, és kísérletezz tovább más lisztekkel:-D
    4. Ha beírod a keresőbe, hogy Mandulakenyér, akkor meg fogod találni az óhajtott Willson-féle receptet.
    5. A Piaci körkép címszó alatt találsz többféle magliszt beszerzési lehetőséget!
    Ajánlom figyelmedbe a magliszt@gmail.com e-mail címet. Joe Szendi Gábor blogjáról jól ismert régi blogozó (utóbbi időben ritkán ír), akitől sokan rendeltünk és rendelünk magliszteket. Az árait is megtalálod a bejegyzésben. Kókuszliszt beszerzési lehetőséget is találsz, pl. tropikai.hu – ez is ott van a Piaci körkép információi között.
    Kedves Wasser! – jó böngészést kívánok, és eredményes paleos kísérleteket. Meglátod, ha kitartó vagy, akkor „paleos konyhatündér” válik majd belőled is:-D Egyébként, ha egy férfi főz és süt, akkor azt általában ezerszer jobban csinálja, mint a csajok:-D Paleovitalitással üdvözöllek, BB

  5. Wasser számára:
    Annyit szólnék hozzá, hogy a tojások fehérjét nem szabad kőkeményre verni, mert akkor összeeshet sütéskor a tészta, tehát pont az ellenkezőjét érjük el, mint amit szeretnénk. Ugyanúgy, mint pl. a piskóta tészta esetén.
    A kenyeret még nem készítettem el, csupán a fehérje felveréséhez szól az észrevételem.
    Ha elkészítem, beszámolok.
    Mária

  6. Sziasztok! Tanácsot szeretnék kérni a kenyérsütéshez. Szendi Gábor szakácskönyvéből sütöm a lenmagos kenyeret már egy ideje…elég zsíros, olyan, mintha, mindig vizes, nedves lenne…zsír helyett próbáltam már olívával is, de nem lett másabb az álaga. Férjem autoimmun beteg, ezért 100% paleo étrendet tartok…valami javaslat, jó tanács…Köszönöm!

    1. Kedves Sziszi!
      Elővettem a Szendi-Mezei-féle szakácskönyvet, és megnéztem a lenmagkenyér receptjét. A receptet Elmíra kipróbálta, tehát biztosan működik a dolog. A saját tapasztalatom alapján a lenmagkenyérbe teljesen fölösleges tojást és plusz zsiradékot beletenni, mert a lenmagnak különleges „ragasztó” sajátossága van. Tehát arányában – kb. 4 evőkanál lenmag + 2 dl víz – használj. Éppen ma tettem fel egy „Lenmagpiskóta” receptet, melyet, ha nem édesítőt teszel bele, akkor sütheted „kenyérként”. A lenmag – én különösen a bioboltban kapható lenmagpelyhet szeretem – legalább 1 órára áztatni kell a hozzáadott vízben! A lenmag jól megszívja magát, és a kenyér kicsukva, hogy folyós legyen. Keresd ki a Mandulakenyeret (Willson), az is lenmaggal + dióval készül, és isteni ropogtatni való! Sok sikert a konyhában is!!! BB

      1. Sziszi! Még fontos! Elmíra valószínűleg lenmag pellettel (ez az igazi paleo liszt) dolgozott, és akkor a hozzáadott zsiradék jogos!!! BB

  7. Kedves BB!
    Életmentő a blogod, szinte minden kérdésemet megválaszolja. 4 napja kezdtem el a paleot. Szénhidrát és tejfüggő révén eléggé le vagyok gyengülve és tiszta „elvarázsoltnak” érzem magam… bár remélhetőleg a varázslat a végső cél elérésében sikerrel kísér majd.
    Vettem ma paleomixet. Hát… mit ne mondjak borzasztó lett a belőle készült „zöld termék” :-)))
    Melyik kenyeret ajánlod, melynek a sikere biztos? Sürgősen kellene egy jó recept, mert húson és gyümölcsön nem fogok tudni élni 🙂 Nagyon kikészültem.
    Válaszodat köszönöm!

    1. Kedves Grizabella!
      Örülök, hogy idetaláltál:-) Kenyér-problémád orvoslására éppen az egyik legjobb recepthez írtad a hozzászólást. Mint látod 32 kenyérrecept van fenn a blogon. Ezekből a legjobbak: Kenyér – csak tojásfehérjéből és maglisztből: ez azért jó, mert nem üt át rajta a sárgája íze, és ha őrölt mandulát vagy mandullisztet (pellet – van róla poszt) használsz, akkor a mandula íze semleges; Diókenyér vagy dió-craker – mindkettő finom: olyan az ízhatás, mint a teljes kiőrlésű kenyereké; Mandulakenyér (Willson) szuper finom ropogósra süthető finomság; Szezámkeksz Alexandrától – egyik kedvencem, csak szezámot jól és okosan fűszerezd (a receptben benne van a figyelmeztetés), mert a szezám egyeseknek kesernyés ízű – én szeretem! Willson pogácsái remekek! Már nekem is sikerült egy-két jó pogit összehozni, oda is írtam a sikert a recepthez. Nagyon jók a különféle magcipók – gyorsak és finomak. Van natur magcipó, van magcipó tojással töltve, sonkával töltve, magtészta kolbásszal. Sütit találsz sokfélét a blogon -, kezd a piskótákkal, mert könnyen elkészülnek, és nagyon finomak. Vannak jó csokikrémek, azzal megkenheted.
      Mi az a paleomix??? Hol vetted? Tényleg soha még nem hallottam róla?!
      Paleora fel:-) Meglátod menni fog. Egy idő után majd a kenyér utáni vágyad is csökkenni fog. Szia, BB

  8. Kedves BB!
    Bocs, hogy csak most válaszolok, de naiv módon azt hittem, hogy jön vmi email üzenet a bejegyzésedről 🙂 No de sebaj, kiböngésztem hova is írtam, így megtaláltam 🙂
    Még mindig „kenyértelen” vagyok, ugyanis jelenleg nem kapok mandulalisztet. Sem a Herbaházban, sem a MediLine-ban nincs. Írtam a maglisz-re is, de ott nem reagálnak semmit.
    Ez a paelomix linkje, így már biztosan ismerős lesz:
    http://bolthely.hu/paleoshop/id/00002_Paleo-Mix__len_es_tokmag_preselveny_liszt_
    Borzalom!!!
    Köszi a bíztató szavakat és ötletet, csak győzzem kipróbálni!

    1. Kedves Grizabella!
      Ez a liszt-összetétel, azért borzasztó, mert ezt önmagában nem szabadna használni. Sajnálatos, hogy mandulaliszt nem kapható, mert a legközömbösebb ízű alapliszt lenne. Használj helyette őrölt mandulát, és ahhoz már akár a paleomix-et is hozzá lehet tenni 2:1 arányban. A maglisztes e-mail mögött Joe van, de az ő lisztjeit lehet kapni NatureCookta néven a biobolt-e-tar.hu-n. A magok őrleményeivel semmi baj nincs, ha megfelelő mennyiségű 03-at fogyasztasz, akkor a magok karciogén tulajdonságait ellensúlyozod a jó zsírral. Szia, BB

  9. Kedves BB. Új vagyok itt (de nagyon). Kerestem a sokat említett Willson féle mandulakenyeret, de sajnos nem találtam. Szívesen kipróbálnám. Köszönettel: M

  10. Nagyon köszönöm! Próbáltam a keresőt is, csak azt nem vettem észre, hogy az első oldalon lévő 7-8 találat után van még egy oldal, amin ez is szerepel 🙂

  11. Szia BB! Csak most kezdtem ismerkedni a paleo kenyerekkel és lisztekkel. Eddig főképp zabpehely liszttel főztem, így kissé tanácstalan vagyok, hogy melyik lisztet mivel lehet helyettesíteni (pl. lenmag lisztet őrölt dióval és stb). Azt sem értem, amikor xlisztet írsz, majd kiegészíted azzal, hogy ez pellet! Most akkor lisztként lehet ilyet venni, vagy magam darálhatom le otthon pl. a szezám vagy lenmagot? Mi az a liszt, amit a legtöbbet használ a paleo konyha, tehát mindenképpen szerezzek be. Amiből többféle étel is készíthető, nem csak mutatóba kell az ételbe, hogy aztán ottmaradjon dísznek a konyhában??? Előre is köszönöm válaszodat!

  12. Szia BB. két hete kezdtem el a paleót, de teljesen, semmi olyan nincs a háztartásban,
    ami nem ehhez az életmódhoz tartozik. Sajnos én még csak híztam, pedig sokat kellene
    leadnom. Minden fellelhetőt végig olvastam a témában, könyvek, internet, blogok, receptek.
    Nekem ez tetszik a legjobban. Gratula ezért a sok munkáért.
    Kérdésem: amennyiben nem magőrleményt veszek, akkor használhatom-e, amit
    itthon darálok, bár tisztában vagyok az Omega 6 tartalommal, de mindig nem tudok
    ilyen őrleményeket venni.
    Eddig sem ettem kenyeret, főtt tésztát, sokban nem is kellett változtatnom a kajáláson. Kíváncsian várom, lesz-e eredménye ennek a táplálkozásnak.
    Szép napot, további sok sikert a munkádhoz. Üdvözlettel: fehéroroszlán

    1. Kedves Fehéroroszlán!
      Nyugodtan darálhatsz bármilyen paleonak megfelelő magot otthon. Ha igazán fogyni akarsz, akkor a sütiket és a kenyereket mértékkel fogyaszd. Én előszeretettel a sütiimádó sovány férjemnek szoktam sütni. Köszönöm a gratulációt, és sok sikert kívánok. BB

  13. Kedves BB!

    Sajnos nekem nagyon zavaros(+ valami más,kiegészítők stb..),nem lehetne valahogy egyértelműen számszerűsíteni az adagokat pontosan,és hogy milyen lisztet használjunk? Nagyon érdekelne,mivel lenmagos kenyeret szoktam csinálni,csak az nagyon tömör,és kicsit uncsi már,ez pedig könnyednek tűnik… Köszönöm

    1. Teljesen igazad van. A recept zavaros volt:-( Ahhoz képest, hogy ez egy nagyon régi recept, eddig még senki nem figyelmeztetett. Köszönöm neked 😀 Mindig örülök, ha valaki lektorál, mert egyetlen „sasszem” nem mindig látja meg a hibákat. Remélem, hogy most már minden világos lesz. Jó sütést kívánok, mert ez tényleg egy jófajta kenyér. Szia, BB

  14. Én köszönöm a „leegyszerűsítést”!! 😀 Egyébként sofőrködök,és mivel 1-1,5 hétig sem jövök haza,sajnos nagyon nehéz megoldanom a paleo étkezést,mert addig vagy minden elfogy,vagy nem áll el(pedig van az autóban hűtő). Gyakran kénytelen vagyok konzerv ételeket fogyasztani,ami a legcsekélyebb jóindulattal sem mondható paleonak. Erre esetleg van valami opciód? Minden megoldás érdekel. Köszi . 🙂

    1. A javaslatom, hogy készíts őrölt magból vagy maglisztből olyan hideg harapnivalókat, mint pl. a Magtészta kolbásszal, Magtészta tojással, dobozokba mélyhűtőben előre lefagyasztott előre elkészített ebédek és vacsorák. Rakj be pluszban a kocsiba vagy egy mini mélyhűtő ládát árammal üzemeltethetőt, vagy akkus táskát, melynek az akkujait a hűtőszekrényed esetleg kisebb polcán folyamatosan hűtheted, és cserélheted. Minden egyes kenyérfélét, pogácsát, süteményt lehet mélyhűteni, és fogyasztáskor felengedni. Működik a dolog. Pl. a Mikádó szelet receptje – előre elkészített szendvics torta. Egyben sült fasírtot vagy húskenyeret (van fenn recept!) is készíthetsz. Jó ötletelést kívánok, és kellemes paleos utakat. BB

  15. Kedves BB!
    Gondoltam ma elkészítem a kenyeret, de az elején elakadtam. Egy pici segítséget kérek! A receptben 4-5 evőkanál szezámpehely és 2 evőkanál „liszt” szerepel. Utána a „Fontos”-ban az, hogy a tojásfehérjéhez összesen 8-10 evőkanálnyi “liszt” szükséges. Mi a helyes arány?

    Válaszod előre is köszönöm!
    Üdv.: Ilona

Hozzászólás a(z) Sziszi bejegyzéshez Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.