Almás-csokis-mákos piskóta



Panki fenenagy okosságai – az eredeti recept itt olvasható!

A receptet némi TED-nek megfelelő módosítással is kiegészítettem.

„Piskóta” hozzávalók:

  • 6 tojás
  • 10 dkg örölt mák
  • 3 csapott ek lenmagliszt
  • 1 ek paleo édesítő, vagy a TED szerinti szirupos-mézes édesítés
  • Késhegynyi szódabikarbóna
  • csipetnyi só
  • 1 ek oliva olaj

Piskóta elkészítése:

A mákot, a lenmaglisztet, az édesítést és a szódabikarbónát összekeverjük. A tojások sárgáját jól összekeverjük az olajjal. A 2 részt összekeverjük, és a csipetnyi sóval habbá vert tojásfehérjével lazítjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, előmelegített sütőben 180 fokon 20-25 perc alatt megsütjük. Borítsuk ki, húzzuk le róla a papírt és hagyjuk rácson kihűlni. Esetleg konyharuhával letakarhatjuk, hogy elkerüljük a kiszáradást.

Fahéjas-almás-csokis krém:

Hozzávalók:

  • 30 dkg (fagyasztott) szilva
  • 4 db közepes alma
  • Paleolit édesítő vagy szirup-méz a TED szerint, őrölt fahéj és gyömbér
  • 5 dkg magas kakaótartalmú étcsoki (70% feletti) lereszelve
  • (a csokit reszelés előtt 1 nappal, tegyük hűtőbe)

A csokikrém elkészítése

Az almát meghámozzuk, apróra (1-1,5 cm-es darabokra) felkockázzuk és víz nélkül néhány percig fonnyasztjuk. Ízlés szerint ízesítjük az édesítővel, a fahéjjal, és a gyömbérrel, majd ha már kezd levet ereszteni, hozzákeverjük a szintén apróra vágott szilvát és összeforgatjuk. Egyszer hagyjuk rottyanni, majd botmixerrel néhányszor belenyúlunk. Nem szükséges teljesen simára mixelni, az a jó, ha kissé darabos marad.

A tészta felső 1-2 mm-es részét vágjuk le (ha a sütőpapírra ráragadt, azt is lekaparhatjuk), morzsoljuk bele a krémbe, jól keverjük el, és kenjük a tésztára. A végén reszelt csokival egyenletesen szórjuk meg. 1-2 óra alatt a hűtőben megpuhul a tészta, és összeérnek az ízek.

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.