Panki fenenagy okosságai – az eredeti recept itt olvasható!
A receptet némi TED-nek megfelelő módosítással is kiegészítettem.
„Piskóta” hozzávalók:
- 6 tojás
- 10 dkg örölt mák
- 3 csapott ek lenmagliszt
- 1 ek paleo édesítő, vagy a TED szerinti szirupos-mézes édesítés
- Késhegynyi szódabikarbóna
- csipetnyi só
- 1 ek oliva olaj
Piskóta elkészítése:
A mákot, a lenmaglisztet, az édesítést és a szódabikarbónát összekeverjük. A tojások sárgáját jól összekeverjük az olajjal. A 2 részt összekeverjük, és a csipetnyi sóval habbá vert tojásfehérjével lazítjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, előmelegített sütőben 180 fokon 20-25 perc alatt megsütjük. Borítsuk ki, húzzuk le róla a papírt és hagyjuk rácson kihűlni. Esetleg konyharuhával letakarhatjuk, hogy elkerüljük a kiszáradást.
Fahéjas-almás-csokis krém:
Hozzávalók:
- 30 dkg (fagyasztott) szilva
- 4 db közepes alma
- Paleolit édesítő vagy szirup-méz a TED szerint, őrölt fahéj és gyömbér
- 5 dkg magas kakaótartalmú étcsoki (70% feletti) lereszelve
- (a csokit reszelés előtt 1 nappal, tegyük hűtőbe)
A csokikrém elkészítése
Az almát meghámozzuk, apróra (1-1,5 cm-es darabokra) felkockázzuk és víz nélkül néhány percig fonnyasztjuk. Ízlés szerint ízesítjük az édesítővel, a fahéjjal, és a gyömbérrel, majd ha már kezd levet ereszteni, hozzákeverjük a szintén apróra vágott szilvát és összeforgatjuk. Egyszer hagyjuk rottyanni, majd botmixerrel néhányszor belenyúlunk. Nem szükséges teljesen simára mixelni, az a jó, ha kissé darabos marad.
A tészta felső 1-2 mm-es részét vágjuk le (ha a sütőpapírra ráragadt, azt is lekaparhatjuk), morzsoljuk bele a krémbe, jól keverjük el, és kenjük a tésztára. A végén reszelt csokival egyenletesen szórjuk meg. 1-2 óra alatt a hűtőben megpuhul a tészta, és összeérnek az ízek.