Csendes Dia, Hazsu és BB praktikái
ÉRDEKESSÉG TOJÁS NÉLKÜLI SÜTÉSHEZ
- „A süteményekhez, pl. piskótaszerűekhez minden tojás helyett egy evőkanál olajat teszek a masszához (mivel a tojás is olajos szerkezetű), valamint kerül bele még valamilyen lazítóanyag: szódabikarbóna, sütőpor, amit a liszttel keverek el. Illetve citromlevet kell még hozzáadni, ami ezzel a lazítóanyaggal kölcsönhatásba lép.
- A lenmag+víz keveréke is köt, vagyis összetartja a masszát. 1 evőkanál őrölt lenmagot 2 evőkanál vízzel összekeverek és állni hagyom vagy elturmixolom (1 tojásnyi mennyiség). Kevert tésztákhoz jó, mert kevésbé morzsolódik a tészta. A tésztához sütőpor (szódabikarbóna) is kell, hogy sütés közben felemelkedjen és könnyű legyen.”
- Van egy újonnan megismert ötlet az Autoimmun protokollból. 2 ek. zselatin + 1 dl langyos vízzel elkeverve = 1 M-es tojás kiváltására elég!
– Ki tud mondani egyéb ötletet?
„Én régen tojás nélkül sütöttem nagyon sok ételt. Pizzát, pitét, lángost. Lenmagot használtam hozzá, de akkor még használtam barna-rizs-szirupot. Kísérleteztem cukor nélkül is, volt ami sikerült, de a keksz már nem maradt egyben, hogy se cukor, se tojás, mert a cukorfélék karamellizációja is segíti az egyben maradást. A nem gabona ételek nem sikerültek tojás nélkül, de ez nem jelenti azt, hogy lehetetlen, csak így is rengeteg új tulajdonságát kell megismernem az alapanyagoknak, úgyhogy már nem mertem kockáztatni.” Hazsu hozzászólása
http://paleovital.hu/?p=10715 Hazsu mézes-fűszeres sütije tojás nélkül
http://paleovital.hu/?p=8622 Magos-töpörtyűs lenmag craker tojás nélkül
http://paleovital.hu/?p=4318 Hatkanalas lenmagkenyér tojás nélkül
http://paleovital.hu/?p=3702 Sárgarépás lenmagkenyér tojás nélkül
http://paleovital.hu/?p=9820 Egyben sült fasírt kolbásszal, tojás nélkül sütve
http://paleovital.hu/?p=24886 NoCarb Konjac (Ördögnyelv)-vel való édesség készítés, illetve sós ételek állományjavítója – a linkre kattintva kiemelt recepteket olvashatsz
http://paleovital.hu/?p=18616 Tojás nélkül sütött paleocsinta
Nagyon örültem az ötleteknek mert tojás allergiám van. Ki is próbáltam sikeresen 🙂
Paleo palacsinata tojás allergiásoknak:
2 ek lenmagpelyhet keverjetek el 4 ek vízzel. 10 percig állni kell hagyni , majd 6 ek gesztenyeliszttel, egy csipet sóval, egy csipet xukorral egy csipet szódabikarbónával és kókusztejjel sűrű palacsinatatésztát kell kikeverni.
Tisztított vajon sütöttem ki, paleo lekvárral és biokakaóval szórtam meg.
Ebből az adag masszából 4 db kisebb méretű palacsinta lett. A tészta sütésnél nem szakadt egyáltalán.
Köszönöm szépen Dia! 🙂
Rövidesen felteszem a receptedet:-D Tudnál küldeni képet az info@paleovital.hu-ra? BB