Haász Niki Paleokonyha oldalán láttam meg éppen most ezt a receptet, és miután már évek óta megosztok az oldaláról néhány finomságot, hát így uccú – gyorsan másolom is nektek.
Érhető módon Niki óv bennünket az alkoholtól, de bennem egy merész ötlet villant fel. Azzal kezdődik a recept, hogy „2 dl vizet felforralok …” – így felmerül bennem a kérdés, hogy miért ne lehetne ezen a ponton – az íz miatt – valamilyen színtelen tömény alkoholt – pl. vodkát hozzáönteni a vízhez, miután hő hatására a szesz elpárolog?!
Hozzávalók:
- 4 tojás sárgája (egészséges, friss, mosott tojás!)
- 10 dkg-nyi édesítés – nálam 5 dkg méz + 1/4 mk. stevia por (ha xilitet vagy eritritet használsz édesítéshez, őröld porrá!)
- 2 dl gyömbértea (1 ek-nyi reszelt gyömbér leforrázva, áztatva 2 dl vízzel)
- 2,5 dl sűrű kókusztej (Aroy-D vagy Real Thai)
- 1 mk. őrölt vanília
- 1 mk. gyömbérpor
Elkészítés:
2 dl vizet felforralok, és 1 ek. aprított gyömbérrel teát készítek belőle. Hagyom kihűlni. A tojássárgáját az édesítővel habosra verem, egészen fehéredésig, ez pár percet igénybe vesz a legmagasabb fokozaton is (az eredeti recept még az elektromos kütyük térhódítása előtt született, 1 órányi felverési időt ír ). Folyamatos keverés közben hozzáadom a többi hozzávalót is, majd hűtőbe teszem. Kész.
Közel 1 l tojáslikőr lesz ebből a mennyiségből (a térfogat a tojássárgák habosítása miatt nő meg), de rettentő gyorsan elfogy…
Ötlet: ha a kókusztejet habbá verve kevered bele, akkor hab fog kiválni a tetejére később (mint a képeken), ha nem, akkor szép homogén lesz.