Ricotta gránátalmával

ricottagránátalmáva800

…, és akkor Kedves Olvasóim, hogy ne csapjalak be benneteket, hát igen, elkövetem mostanában elég gyakran – sok paleos szemében – az eredendő bűnt, és igen Ricottát eszem. A képen az Intersparban vásárolt Szarvasi Ricotta látható, egyébként pedig a Cserpes Kft.-nél lehet úgyszintén darabosabb ricottát vásárolni.

Természetesen, akiknek az én választásom elképzelhetetlen, kérem, hogy az étkezésem ezen részét tagadjátok meg. Az érveket különálló posztokban megfogalmaztam – itt a zöld kiemelésekre, ha rákattintotok, akkor rá is találtok.

ENERGIA 149 kcal
FEHÉRJE 9.0 gramm
ZSÍR 11.0 gramm
SZÉNHIDRÁT 3.5 gramm
Glikémiás indexe 0

Paleo fúziós étrendem 2016 januárjától

“Tejes” engedmény, ami nekem a kenyeret helyettesíti a tejsavó, azaz Ricotta. A Jaminet által megengedett vaj, fermentált joghurt, a Szendi-féle irányzat szerint megengedett kemény sajtok evését abbahagytam. “A tejsavó – A savó enyhén sárgás színű, áttetsző folyadék, amelyet a sajt lecsöpögtetése után kapunk. Nagyon egészséges: gazdag fehérje- és ásványianyag-forrás! A tej legértékesebb része, mivel ásványi anyagainak 80 százalékát tartalmazza (a savó, és nem a sajt!), így magnéziumot, cinket, vasat, foszfort, kalciumot, rezet, szelént, valamint C-, B-, H-vitamint, ráadásul a szervezet számára jól hasznosítható formában. Probiotikus hatású, azaz segít az egészséges bélflóra fenntartásában.Tejsavófehérje – naponta igyák a cukorbetegek – házipatika.com A tejsavó kordában tartja az inzulin szintet! A ricotta a sajtkészítéskor megmaradt és újramelegített (innen az olasz szó, újrafőtt) tejsavó, melyet aztán lecsöpögtetnek. Nem tartalmaz kazeint!!!

Persze össze lehet vetni az én általam fentebb beidézett hivatkozást Szendi Gábor hivatkozásával a tények-tévhitek oldalról! …, hogy aztán kinek lesz igaza?! Mindenesetre a vércukorszintem a betegségem mellett – kiegyensúlyozott és határértéken van.

granatalma2

A gránátalma egészségügyi előnyei

 

Print Friendly, PDF & Email

4 thoughts on “Ricotta gránátalmával”

  1. Kedves Márti,….most olvasom dr. Hummelnél a következőt a tejsavóról:

    „………..A testépítőket szemlélve tűnt fel nekem, hogy sok proteint fogyasztanak, hogy az az izmukba beépüljön. A protein megemésztve aminosavakra bomlik, majd felszívódik. Sok aminosavval rendelkezünk, ha sok proteint eszünk, de rengeteg belőlük veszendőbe kerül, mert nem tudja beépíteni a szervezetünk mindet. Ez olyan, mintha házat akarnánk építeni és rengeteg téglát halmoznánk fel a ház helyén, de közben más házépítő anyagokat nem vásárolnánk, amelyek összeragasztják, formává alakítják a téglarakást.

    Ráadásul megvizsgáltatnám, szívem szerint, hogy a tejsavóból nyert proteinek vagy koncentrátumaik tartalmaznak-e BCM7-et? Ez a gyulladást okozó molekula az európai tehenek tejsavójában található.

    Feltettem a kérdést magamnak, hogyan lehetne segíteni és gyorsítani az izomregenerációt?

    Természetesen oligopeptidekkel!

    Legnagyobb mennyiségben a tojáscsírában van ezekből a molekulákból. …” http://drhummel.hu/2015/10/28/az-orok-ifjusag-rejtett-titkai-az-oligopeptid-es-a-dinamikus-edzes/

    1. http://www.tenyek-tevhitek.hu/paleo-es-cukorbetegseg.htm „Béta-kazomorfin-7 fehérje (BCM-7) A BCM-7 akkor keletkezik, amikor az A1 tehéntől származó béta-kazein fehérje az emésztés során lebomlik.” Ennek alapján megkockáztatom, hogy miután nincs kazein a tejsavóban, így nem rejt iszonyatos veszélyt. Nem szeretném azt, ha valaki a ricottás posztomat „felhívás keringőre” tekintené. Szerintem a tojáscsíra oligopeptidje is növekedéshormon – mondom én – laikusként 😀

      1. Fitt sajtos tallér-ricottával :)))nekem és a családnak is ízlik

        Hozzávalók:
        250 g ricotta/szarvasi tégelyes/
        2 tojás
        3 ek. zabpehelyliszt
        3 ek. zabpehely
        1 csapott mokkáskanál só
        10-15 dkg reszelt sajt esetleg a tetejére
        az összes hozzávalót összekeverjük, hogy kapjunk egy sűrű masszát, fokhagymaporral ízesítettem. Ha nagyon híg, tegyünk még bele zabpelyhet. Érdemes várni öt percet, hogy megszívja magát picikét, mert úgy biztos jó lesz. Addig előszedheted a sütőpapírt és bemelegítheted a sütőt 180 fokra!
        Sütőpapírozott gáztepsibe evőkanállal kis tallérokat egyengetünk szellősen egymás mellé, de ha sűrűbbre dagad , akkor gombócokat is lehet formázni belőle. Lehet ám cifrázni kis csík baconnel a tetején, ami felpöndörödve rásül. Ízletes!
        kép a sütiről:
        https://betuleves.files.wordpress.com/2014/05/taller.jpg?w=300&h=225

        1. Kedves Amazon, Köszönöm a receptet. Itt hagyom a hozzászólásokban, hiszen egyrészt a Betűleves receptje, másrészt viszont nem akarom a Ricottát különálló több posztban népszerűsíteni. A Ricotta fogyasztása csak egy vallomás volt részemről, de nem szeretnék a kezdő vagy „megrögzött” paleosok fejében zavart kelteni 😀 …, akinek belefér, „fogyasszuk” egészséggel. Márta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.