Hozzávalók:
- 0,5 kg reszelt sárgarépa
- 40 dkg magkeverék (pl. 20 dkg dió + 20 dkg mandula; vagy 40 dkg dió; vagy 20 dkg dió + 20 dkg bármilyen mag; vagy 40 dkg mandula stb.)
- 6 db tojás
- 2 db lime (citrom is lehet)
- Paleolit édesítő (xilitol, stevia); TED-ben méz vagy juharszirup
- Késhegynyi szódabikarbóna
- 10 dkg ghee
- Zsírpapír
- Óriás kerek tortaforma (Na persze lehet téglalap alakú is!)
Elkészítés:
- Reszelj le 0,5 kg megtisztított sárgarépát
- Durvára (nem lisztté!) őrölj meg 40 dkg magot (ízlés és készlet szerint)
- 6 db tojás fehérjét egy kis citromlé hozzáadásával verj fel kemény habbá
- Forgasd a habba tojások sárgáját, steviát ízlés szerint, a késhegynyi szódabikarbónát
- Keverd a tojáshabba az őrölt magot és a reszelt sárgarépát
- Zsírpapírral bélelj ki egy nagyméretű tortaformát
- A tésztát öntsd a formába, és előmelegített sütőben süsd legalább 30 percig
- Miután a tészta vastag – hosszabb ideig kell átsülnie, tehát feltétlenül végezz tűpróbát
- A tortát, ha kész, borítsd ki egy tálra
- 10 dkg ghee-t 1 egész lime (lehet citrom is) levével, hozzáadott steviával keverd fehéredésig
- A citromkrémet kend a torta tetejére
- Vágj fel leheletvékony szeletekre 1 db lime-ot (lehet citrom is), és díszítsd vele a süteményt (El tudom képzelni azt is, hogy leheletvékony – előzetesen citromban áztatott – répa karikákkal vagy csíkokkal díszíted a tortát
- A torta tetejét szórd meg jó sok xukorral; TED-ben a tortára csak a citromkrém kerül rá!
ÍZLETES, FINOM NYALÁNKSÁG LESZ A VÉGEREDMÉNY!
Nagyon finom lett!!!!!!!!!!!!:)
Máskor is megsütöm.
A recept olvasásakor felfedeztem, hogy én is megcsináltam majd nem ugyan ezt egy kis különbséggel.
Mivel tényleg finom lett, gondoltam megosztom veletek a saját változatomat.
40 dkg finomra reszelt sárgarépa
10 dkg darált dió
10 dkg gesztenyeliszt
+ rum aroma (jól illik a dióhoz és a gesztenyéhez is)
1-2 evőkanál kókuszolaj ( mivel a dió már elég zsiradékot tartalmaz)
4 tojásfehérje habbá verve
4 tojás sárgája 10 dkg nyírfacukor felével fehéredésig keverve. (azért a felével, mert a másik felét a reszelt sárgarépára szórtam csipet sóval, így egy kis levet eresztett amit a dió és a gesztenyeliszt szépen felszívott.
fél sütőpor
fél citrom héja és leve
Az összeset összekeverni és tűpróbáig sütni.
Krém nélkül is ízletes, de a rumos ízvilág miatt el tudok rá képzelni egy csokimázat.