Hús- és csontleves a kollagén pótlására

A csontleves fogyasztásának előnyei

SokszínűVidék oldalról idézem a tudnivalókat és a képet!

„1. Az ízületek egészsége

A csontokból és ízületekből készült alaplevek több ásványi anyagot is tartalmaznak melyek segítenek megerősíteni a test vázizomzatát.  A kollagén állomány a csontokból, inakból és ínszalagokból lebomlik a főzés során és zselatinná alakul át, ami egy fajta fehérje (a jól elkészített leves kocsonyássá válik a hűtőben). A zselatin több fontos aminosavat is tartalmaz.

Ezen aminosavak szükségesek a test kötőszöveti állományának az újraépítéséhez, főként az inaknak és az ínszalagoknak. A kötőszövetek megfelelő állományának a megerősítése az időskori, fájdalommal járó ízületi problémák kialakulásának elkerülése miatt szükséges.

A levesekben ugyancsak találhatók glükozaminoglikánok (GAG), melyek a szénhidrátok egy fajta csoportjához tartoznak: a csontokban és kötőszöveti állományban fordulnak elő, és hozzájárulnak az ízületi fájdalom csökkentéséhez és különösen jó hatással vannak a reumás arthritiszben szenvedők ízületi fájdalmára is.

2. Emésztés

Az alaplevesek másik fontos tulajdonsága az emésztőrendszerre gyakorolt pozitív hatása. A fehérjék közül a glicin segíti ezt a folyamatot. A glicin ugyanis hozzájárul a gyomorsav termeléshez, így sokat segíthet a reflux kezelésében (a reflux nem a sok hanem a kevés gyomrsav miatt alakul ki).

A glutamin, egy másik aminosav ami segít megerősíteni a vékonybél falát és azt egészségesen tartja, megakadályozva az átjárhatóságot. Rendezheti a hasmenéses állapotokat, a székrekedést és néhány étel intoleranciáját is.

3. Bőséges ásványi anyagok tartalom

A csontleves meglehetősen gazdag ásványi anyagokban. A hosszú időn át főzött levekben a csontokból kiválnak az ásványi anyagok és a levest gazdagítják. Ha szárazföldi állatok csontját használjuk levesnek a lé kalciumban, magnéziumban, káliumban és foszforban is gazdag lesz. Ha halak csontjait használjuk akkor a lé jódban lesz gazdag.
Ha pár evőkanál almaecetet teszünk hozzá főzés előtt, akkor ez segíti az ásványi anyagok még hatásosabb kiválását.

4. Immunrendszer javítása

Mindenfajta alaplé tápláló, de a velős csonttal készült leves még több, az egészségre gyakorolt pozitív hatással bír. A velő belsőség, és ezért meglehetősen gazdag forrása bizonyos tápanyagoknak. Az élőlények immunrendszerének a részeként a velő fontos szerepet játszik a szervezet immunrendszerének a funkciójában és a csontok növekedésében. A Harvard Egyetem egy tanulmánya szerint bizonyos autoimmun betegségben szenvedőknél kimondottan hatásosnak bizonyult a csontlé, sőt, valakinél teljes remissziót értek el vele.

5. Megfázás és vírusos megbetegedések

A csontleves kiváló gyógyszere a sima megfázásnak vagy vírusos megbetegedéseknek is. Megfázás esetén készítsünk egy alaplevest, borsozzuk és melegen fogyasszuk. Nagyszüleink is így gyógyultak.”

Ha valaki, akkor én igen hosszú ideig ódzkodtam az ilyen típusú levestől. Aztán az egyik nap „Egy életem, egy halálom.” alapon mégis csak főztem ilyen levest, és miután alaposan lezsíroztam fogyasztása előtt, így nagyon is ízlett. Véleményem szerint az ilyen típusú levest nem érdemes kis adagban főzni, úgyhogy elővettem egy 10 literes lábast és abban készült el a mű.

Hozzávalók:

A húsok kiválogatásában bízz meg a hentesben, nagy gyakorlata van a helyes húsleveshez való csontok és húsok kiválasztásában.

  • 1 kg sertés – láb, köröm, pofahús, csülök
  • 1 kg marha csont, melyen azért van némi hús is; 3 db velős csont
  • Só, szemes bors (a bors AIP-ban elhagyandó!)
  • Víz

Elkészítés:

  • Tegyük a nagy lábasba a húsokat és csontokat öntsük fel a lábas pereméig vízzel, sózzuk – min. 2 ek. só és tegyünk a lébe szemes borsot – min. 15-20 szemet.
  • Közepes lángon melegítsük fel a főni valónkat, majd vegyük vissza a lángot legalsó fokozatra és 6 órán át főzzük a levest.
  • Amikor kész, vegyük ki a húsokat és csontokat, majd egy apró lyukú szitán szűrjük le a levest.
  • Várjuk meg, míg a lé lehűl, és a teljes zsírréteget – a macskák vagy kutyák örömére 😀 – kanalazzuk le róla.
  • A levest be lehetne zöldségezni, de akkor már a gyökérzöldségek a ketogénbe nem férnének bele; természetesen a családtagoknak főzhetünk a lében vegyesen sárgarépát, fehérrépát, karalábét, zellert, hagymát.
  • A húsleves léből bőven lesz dobozolni való, így a levest napokig ehetjük.

A fenti képen az üres leveslébe beletettem a főtt bőrös húsból és megszórtam a leves tetejét kevés csípős paprikával és némi petrezselyem zöldjével.

Amennyiben AIP követő vagy, akkor paprikát ne fogyassz!

 

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.