A ketogén étkezésemben némi módosítást vezettem be:
Úgy éreztem, hogy a szénhidrátot meg kellene emelnem, különös tekintettel arra, hogy az emésztési gondjaim – a diaréra való hajlam – változatlanul fennállt. Azon törtem a fejemet, hogy hogyan lehetne a szénhidrátot minimálisan növelni, de úgy, hogy ne menjen a ketogén rovására?! Miután elolvastam Julia Enders „Bélügyek” c. könyvét, melyet mindenkinek szívből ajánlok, gondolkodóba ejtettek az étkezési hibáim. A másik hatás volt Mark Sisson összefoglaló cikkének olvasása, melyet a magam és paleos társaim szórakoztatására lefordítottam és melynek szénhidrátra vonatkozó passzusával egyetértek.
A ketogén jótékony hatásait nem akarom kiiktatni az életemből, viszont nem szeretnék az anyagcsere-betegségem és a cukorbetegségem mellett gyökérzöldségeket és gyümölcsöket az étkezésembe visszahozni. Így találtam rá a NoCarb rostmix-re, melyből immár 3 hete kenyeret készítek magamnak. A keveréket készen is lehet kapni, de készíthetünk otthon önálló keveréket is. A 250 gr-os kiszerelésnek húzós ára van, de én 4 részre osztva használom, és a mix-et kiegészítem útifűmaghéj liszttel és bambusz rosttal; így már jóval gazdaságosabb! Még agyalok további összetételen, miután NoCarb lisztet is lehet kapni, tehát próbálok teljesen önálló keveréket készíteni.
16 db cipót tudok sütni, melynek kalória és egyéb mutatói:
Kalória: 660 Fehérje: 34.9 Zsír: 49.9 Ch: 5.4
1 db cipó értékei:
Kalória: 4 Fehérje: 2.1 Zsír:0.3 Ch: 0.4
NoCarb zsemle a jelenlegi legújabb verzió.
A NoCarb bagettnél olvasható az elkészítés egyik verziója.
A követendő arányoknál a Kalóriagurut százalékos arányban állítottam be. Miután a fehérje–zsír arány fontos szempont, ez volt az alap a beállításnál.
Százalékban
1200 kcal 35% fehérje 40% zsír 25% ch
Étrend | Energiakcal | Fehérjegramm | Zsírgramm | Szénhidrátgr | |
---|---|---|---|---|---|
REGGELI | |||||
100gkávé
|
2 | 0.2 | 0.0 | 0.1 | |
Reggeli | 2
(0.2%)
|
0.2
(0.2%)
|
0.0
(0.0%)
|
0.1
(0.1%)
|
|
TÍZÓRAI | |||||
70gBrie sajt
|
209 | 14.7 | 15.5 | 2.7 | |
50gFeketeerdei sonka
|
117 | 13.0 | 7.0 | 0.5 | |
100gkávé
|
2 | 0.2 | 0.0 | 0.1 | |
50gÉtkezési paprika
|
14 | 0.5 | 0.1 | 3.1 | |
1teáskanál (púpozott)Vaj
|
134 | 0.1 | 14.4 | 0.1 | |
100gNocarb rostmix saját zsemle 1 db
|
4 | 2.2 | 0.3 | 0.4 | |
100gNocarb rostmix saját zsemle 1 db
|
4 | 2.2 | 0.3 | 0.4 | |
100gNocarb rostmix saját zsemle 1 db
|
4 | 2.2 | 0.3 | 0.4 | |
Tízórai | 488
(40.7%)
|
35.1
(33.4%)
|
37.9
(71.5%)
|
7.7
(10.3%)
|
|
VACSORA | |||||
10dkgsertéspörkölt
|
210 | 14.0 | 16.2 | 2.3 | |
50gBrie sajt
|
149 | 10.5 | 11.1 | 1.9 | |
100gFeketeerdei sonka
|
234 | 26.0 | 14.0 | 1.0 | |
100gNocarb rostmix saját zsemle 1 db
|
4 | 2.2 | 0.3 | 0.4 | |
100gKelkáposzta
|
27 | 2.0 | 0.1 | 6.1 | |
Vacsora | 624
(52.0%)
|
54.7
(52.1%)
|
41.7
(78.7%)
|
11.7
(15.6%)
|
|
Összesen | Energiakcal | Fehérjegramm | Zsírgramm | Szénhidrátgramm | |
Fogyasztás | 1114
(92.8%)
|
90
(85.7%)
|
80
(150.2%)
|
20
(26.0%)
|
|
Tartalék | 86 | 15 | 0 | 55 | |
Limit | 1200 | 105 | 53 | 75 |