Legyen ez gyógyzsemle!!! Számomra erre a célra remek! Oda kell figyelni, mert az egész tiszta rost. Székrekedést okozhat, ha nem iszik elég vizet hozzá a fogyasztója; ha leülepszik a belekben, akkor a bél kitüremkedéséhez vezethet a sok rost. Túlzott és folyadékmentes fogyasztása idővel lecsiszolhatja a bélbolyhokat. Személy szerint nekem bevált, mert én állandó hasmenéstől szenvedtem. Naponta legalább 3 liter vizet iszom. Számomra nagyszerű. Mindenesetre észnél kell lenni. Ezt a zsemlét már egy kicsit másként készítettem el, mint a bagettet. Egyrészt egyszerűsítettem, másrészt pedig kiadósabbá tettem.
Hozzávalók:
- 5 db M-es tojás
- 9 ek. NoCarb sütőmix – készen kapható lisztkeverék
- 3 ek. bambuszrost liszt
- 3 ek. útifűmaghéj liszt
- Annyi víz, hogy majdan a massza fagyikanállal jól adagolható legyen! Kb. 3 dl
- 1 tk. só
- Késhegynyi szódabikarbóna
- 1 tk. citrom
- 1 ek. vaj
Elkészítés:
- A tojásokat sózzad, majd habverővel habosítsd fel.
- Öntsd a tojásokhoz – szórással – a sütő-mixet, majd kanállal keverd át a masszát.
- Szórd ehhez az alaphoz a többi száraz anyagot – bambuszrost és útifű.
- Önts fokozatosan és a masszát keverve vizet a tésztához.
- Tedd a keverékbe a szódabikarbónát és a citromot.
- Keverd a tésztához a lágy vajat.
- Hagyd állni a tésztát kb. 10 percig.
- Ruganyos tésztát kell kapnod, mely jól adagolható.
- Előmelegített sütőben süsd a zsemléket 150 fokon kb. 1 órát – szárítva sütve. A legújabb tapasztalatom, hogyha rászánjuk a sütésre ezt a hosszabb időt, akkor a zsemlék nem vizesednek vissza!
Jó napot, szeretnék érdeklődni, hogy a bambuszrost liszt helyettesíthető valamivel? Köszönettel,
Simán minden kiegészítő elhagyható és megsüthető a cipó kizárólag a rost-mix-ből. A kiegészítőket a gazdaságosság miatt adtam hozzá, hogy pénztárcakímélő legyen a kenyér. Márta