Minőség és mennyiség – ketogén eredmények, tanácsaim

Soha ne felejtsük el az egyéni bajokat és csak utána érvényes bármi is. Véletlenül tegnap hárman is megkerestek priviben, hogy öntsek beléjük önbizalmat és erőt.

Most azon merengek, hogy nekik hogyan tudjak szívbéli és rájuk is érvényes tanácsot adni?!

A magam részéről szeretem a ketogén étkezést, melyet immár 7 hónapja folytatok.

Itt meg is adom a választ, hogy miért is szeretem?

 • …, mert keveset eszem és jóllakott vagyok.
 • A napi 1200 ccal-át nem lépem túl – meghatározva azon belül az arányokat: 40% fehérje – 50% zsír – 10% ch. A kalkulátor a paraméterek alapján beállítja a grammokat. Vezetek naplót, és még ha van benne esetleg ide-oda számolási eltérés, akkor is tájékoztat.
 • Az első körben fogytam 9 kg-ot (Taubes is mondja!), ebből visszajött 5 kg. Stabilan 4 kg súlyvesztésem van, ami mondhatjuk, hogy fél év alatt gyakorlatilag semmi. DE – a testkompozícióm sokkal jobb lett, mint korábban, már amennyiben az én koromban ez számít :-D: jóval kisebb lett a hasam, minden olyan ruhámba beleférek, melyet a paleo kezdeti -25 kg súlyvesztésemkor rám jött.
 • …, nos és akkor itt jön a képbe, hogy mit lehetne tanácsolni a hozzám fordulóknak:

1. Teljes kivizsgálás,

2. Van-e olyan gyógyszer, ami hátráltatja a fogyást?!,

3. Milyen életmódot folytat az illető?,

4. Hány éves a delikvens?,

5. Férfi vagy nő? …, és csak ezután lehet egyáltalán valamennyire is elgondolkodni, hogy milyen étkezést válasszunk?!

Nekem talán csak a kitartásom és az elvhűségem a példa, de semmiesetre sem lehet az én állapotomból általánosítani!

Utóbbi idők perverz gondolata velem kapcsolatban, hogy engem kómában kellene lefogyasztani és utána lehetne a gyógyszerezésemet beállítani.

3 olyan gyógyszert szedek, melyek zárják az anyagcsere kapukat, ergo szél ellen pisilek; önhatalmúlag lecsökkentettem a Thyroxint 300 ugr-ról 200 ugr-ra, mert 1. nem eszem ch-t, 2. féltem a szívemet.

Meggyőződésem végül az is, hogy kevés olyan orvos létezik, aki életében találkozott volna lezajlott Hashimotos beteggel.

Mi következik a fenti okfejtésből?!, hogy kizárólag csak magunkon tudjuk letesztelni, hogy mi az, ami nálunk működik és az, hogy gyakorlatilag képtelenség általánosítani!

Print Friendly, PDF & Email

6 thoughts on “Minőség és mennyiség – ketogén eredmények, tanácsaim”

 1. Szia BB, minden elismerés a küzdelmekért! A “hétköznapi” emberek nem nagyon értik, milyen az, amikor az orvos nem rágja a szádba a megoldást, hanem saját magadon kell kikísérletezni…
  Szeretnék kérdezni a pajzsmirigy témában érintettektől. Ugyan az én értékeim nem voltak nagyon eltérőek a normáltól, mégis eléggé megviseltek a pm alulműködés tünetei. Saját kútfőből a paleót követve mondtam le a gluténról, azonnali pozitív irányú THS és gyerekkor óta tartó emésztőrendszeri tünetek javulásával. Most már szigorúan kerülöm, úgy mint a diagnosztizált lisztérzékenyek, de sajnos a család nem veszi elég komolyan, mert nem orvos állapította meg. Előfordulhat diétahiba, nem cserélhetem le a szülőknél az edénykészletet. Úgy vettem észre, időnkénti emésztőrendszeri eltéréseket (nem otthon ettem…) kb. 10 nap-két hét elteltével követik komolyabb “cukros-pajzsmirigy” tünetek. Szívdobogás, alvászavar, száraz bőr, bélfeszülés, szorongás. Más is megfigyelt ilyet? Ez az lehet, amikor a kis glutén a bélrendszeri pusztítás után a pm-et támadja meg? köszönöm a válaszokat

  1. Kedves Berenice, A normál értéket 4.4 körül mérik az orvosok, holott a 2.0 TSH fölötti érték már alulműködésre utal. Fiatalon és a betegségem elején -, ha egyáltalán tudtam volna arról, hogy beteg vagyok, akkor ha kell csekély mennyiségű hormont szednék, ügyelnék a szelén és a jódbevitelre, és ahogy írod kizárnám az étrendemből a glutént és természetesen paleoznék, ha tudnám, hogy létezik ilyen táplálkozási szemlélet. A szorongás és száraz bőr tipikus pm. alulműködési tünet lehet, az alvászavar és szívdobogás – ingadozó pm. értékeknél jellemző. Menj el egy endokrinológushoz. Kérj általános kivizsgálást. Ne csak TSH leleted legyen, hanem T3 és T4 -, melyek a hormonok hasznosulását mutatják és Anti TPO, mely az esetleges gyulladást és autoimmun állapotot mutatja ki. Mindenképpen járj utána, helyes életmóddal időben odafigyelve elkerülhető az a helyzet, amit nekem kellett végig élnem. Sok sikert. BB Márta

 2. Szia, köszönöm, a pm rendben van tartva, endokrinológus, gyógyszer, + paleózom (nagy mennyiségű vitamin, szelén OK). Konkrét kérdés: akár egy morzsa (véletlen) gluténfogyasztás is kiválthatja a pajzsmirigy átmeneti “leromlását”?

  1. Kedves Berenice, A pm. alulműködés egyik oka az, hogy a szervezet összekeveri a glutént egy testünket építő anyaggal, és a szervezet maga ellen fordul. A morzsa sokféleképpen értendő, mert pl. éppen most vettem komló tartalmú Mg-ot az elalvásom javítására, holott a komlóban egy tablettára jut néhány mikrogrammnyi glutén. Azt javaslom azonban, hogy próbálj a gluténtől “félni, mint a tűztől”! Ez lenne a helyes szemlélet. Azt akartam érzékeltetni a komlós példával, hogy vannak esetek, amikor a világ nem dől össze.

 3. Szia BB, köszönöm a választ, igen, pont a pm alulműk. miatt kezdtem el kerülni a glutént, de igazából egy tavalyi emlékezetes rosszullét óta (idegen helyen ettem…) ugyanúgy kerülöm, mint a cöliákiások pl. tésztaszedő kanállal nem eszem stb.
  http://www.liszterzekeny.hu/tiki-index.php?page=Startcsomag&bl=n&saved_msg=y#Az_els_l_p_sek
  A gluténmentes feliratú, de gabonát minimálisan is tartalmazó dolgoktól is félek, mert úgy vettem észre, béltüneteket okoznak, pl, maláta tartalmú étrendkiegészítő (vagy gluténmentes sör, naná hogy nem egészséges de fél évente egy kisüveg bűnös élvezet volt…) A titokzatos rosszulléteket nem tudom hova tenni, nem tudom, egy cöliákiás mit él át véletlen diétahiba miatt (pláne, ha egyben IR és pajzsmirigyes). Csak 1-2 nap hasi diszkomfort, vagy immunológiai romlás, lecsökkent anyagcsere 1 héttel később?? A cöliákiás fórumokat nem kérdezem, mert ők nem paleóznak, CH bevitel szinten nem összehasonlítási alap.
  Ha valakinek lenne ilyen tapasztalata, (véletlen diétahiba – 1 héttel később rossz anyagcsere), kérlek, írd meg nekem, érdekelne.
  köszönöm és minden jót kívánok, gratulálok a receptekhez, sokat kipróbáltam!

  1. Kedves Berenice, Bízzunk abban, hogy itt valaki szintén érintett és tud neked érdemi választ adni. Azt tanácsolom, hogy jelentkezz tagnak, amennyiben Fb-ozol a Clean paleo zárt csoportba. A régi Szendi-blogozók és sokan mások ott megtalálhatóak. Tapasztaltak, tehát ott remélhetsz a feltett kérdésedre választ. Elképzelhető, hogy itt is jelentkezik valaki számodra hasznos információkkal.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.