Némi fantáziával mi sem egyszerűbb, mint a dagadóba a ketogén és az Autoimmun Protokoll diéta elveinek is megfelelő tölteléket készíteni. Ehhez az alapanyag – tojás, szalonna és rostok.
Hozzávalók:
- kb. 70 dkg-os sertésdagadó
- 25 dkg füstölt szalonna
- 6 db tojás/AIP-ban az első 3 szigorú hónap után tojások sárgája!
- 2 ek. útifűmaghéj vagy -liszt/AIP-ban 3 ek.
- 2 ek. NoCarb liszt/AIP-ban 4 ek. tápióka liszt
- Snidling vagy hagyma, 1 cs. petrezselyem
- Só, bors, édes paprika por/AIP-ban só, kurkuma, borsikafű
- 1 dl víz
- Hústű vagy fogpiszkáló, alufólia
Elkészítés:
- A dagadót készítsük elő a töltésre – a húst fel kell szúrni, de a hentest is megkérhetjük erre!
- A szalonnát kockákra vágjuk és megpirítjuk.
- A kisült zsírt egy külön edényben félretesszük.
- A tojásokat só hozzáadásával felverjük, majd elkeverjük a rostokkal és a kisült szalonna darabokkal./AIP-ban csak tojások sárgáját használjuk!
- Belekeverjük a masszába az apróra vágott snidlinget/hagymát és a petrezselymet és AIP-ban a rostokat!
- A keveréket kisütjük – fakanállal összehúzzuk a masszát, nem kell lepénynek lennie.
- A töltelékkel megtöltjük a dagadót, hústűvel összetűzzük.
- A töltött húst mély sütőedénybe tesszük, a húst fűszerezzük.
- Leöntjük a félretett szalonna zsírral a töltött nyers húst, majd a vizet is ráöntjük.
- Alufóliával lefedve – 160 fokon -15 percig sütve-főzzük az egyik oldalát, majd a húst megfordítva, ugyancsak alufólia alatt a másik oldalát is.
- Ezután levesszük a fóliát és még 15 percig – 180 fokon – a hús kérgét ropogósra sütjük.
A képen látható köret – a paradicsom az AIP-ban nem fogyasztható!