Kezdődő pajzsmirigy alulműködéshez fűződő gondolataim

pajszmirigytunet

Sokszor kérdeznek arról, hogy mi a véleményem a kezdődő alulműködő pajzsmiriggyel kapcsolatos teendőkről?! Laikus vagyok, de az már megfogalmazódott bennem, hogy én mit csináltam volna másként, hogy 57 éves koromra ne sorvadjon el a pajzsmirigyem. Az alábbiakban azt írom le, hogy ha újra kezdhetném, akkor mit tennék?

Nos, ha azt venném észre, hogy – bár semmi más tünetem pm. tünetem nincs (hajhullás, bőrszárazság, töredező köröm, „idegbaj” stb.), de képtelen vagyok jelentősen fogyni annak ellenére, hogy kalóriadeficittel és sokat mozogva élek, akkor azonnal elmennék egy teljes pajzsmirigyes kivizsgálásra.

A TSH-nak 2.0 körüli értéke az ideális és nem a 4.4. Ez már rögtön gyanús lenne. Kérnék beutalót az endkrinológiára és megnézetném a T3, T4 szintet, a reverz T3-at, az antiTPO – gyulladásfaktor szintjét, az agyalapi mirigy működését. No persze diktálni nem diktálhatok az orvosnak, de ezeket kell nézetni, …., sőt az orvos még biopsziát is fog végezni, meg ultrahang vizsgálatot, ha alapos.

Amennyiben bármilyen elváltozást, gyulladást fedezne fel az orvos, akkor szót fogadnék neki és beszedném a kezdeti – általában 50 ugr-nyi Thyroxint, melyet egy előírt szemüvegként és nem gyógyszerként kell felfogni!!!

Konzultálnék arról az orvossal, hogy jónak tartja-e esetleg plusz jód szedését, valamint szelén pótlását?!

Biztos, hogy sorvadó pajzsmirigy mellett – gyulladásos állapot – nem kezdenék el pl. low carb vagy ketogén paleo diétába, hanem sima paleot táplálkozást követnék!

Mindenekelőtt szigorúan kiiktatnék mindennemű glutént az étkezésemből, miután a glutén a legeslegfőbb ellenségem, hiszen ezt a molekulát nem ismeri fel a szervezetem és fordul a test önmaga ellen. Természetesen az összes többi paleos elv is fontos: minél tisztább étkezés, tej és cukor elhagyása.  Gyökérzöldségek és hús, valamint jó zsírok fogyasztására épülő táplálkozást követnék.

A mozgás is fontos, de nem „halnék bele”, senki nem várja el tőlünk, a betegségünk sem indokol erőn felüli önkínzást.

Summa summárum – a thyroxin, a jód, a szelén, a mozgás biztosítja a normális életvitelt.

Az, hogy félévente kérjek teljes kivizsgálást, ettől az időponttól kezdve egy életen át feladat lenne.

Teljes életet lehet élni!!! akkor, ha időben felismerik ezt a betegséget. Adott esetben előfordulhat, hogy még vissza is fordul. Ennek megállapítását azonban hagyjuk a szakemberekre!

Sok orvosban csalódtam én is, de addig kell keresni jó orvost, ameddig csak megtehetjük, vidéken élve akár még utazzunk is más városba félévente egy kontrollra.

Léteznek csodaszámba menő hormonpótlás nélküli változások pl. jód és szelén szedésének hatására, de én azt elég nagy kockázatnak gondolom. A jódot pl. túl lehet adagolni és a vesénk bánja!

A táplálkozás szénhidrát tartalmának megtartása a pajzsmirigynek munkát ad. Úgy gondolom, hogy az állandó koplalással és fogyókúrával jelentősen hozzájárulhatunk a pajzsmirigy elsorvadásához.

Az Autoimmun Protokoll szerinti étkezés a folyamatok visszafordításának jó alternatívája lehet. Teljes gyógyulásról nem, de jelentős javulásról már olvastam.

Print Friendly, PDF & Email

6 thoughts on “Kezdődő pajzsmirigy alulműködéshez fűződő gondolataim”

  1. Köszi, Márti, hogy így összefoglaltad. És akkor is ezeket javasolnád valakinek, ha nem gyulladásos (nem AI) eredetű az alulműködés (anti TPO rendben)? Pl. a gluténmentesség akkor miért annyira fontos?

    1. A gluténmentesség szerintem egy opció arra, hogy az embereknek, ahogy olvastam kb. 19%-a?!, érzékeny a gluténre. Allergia, ill. tolerancia vizsgálat szükséges szerintem a gluténérzékenység megállapítására. Szerintem a paleo – biztos, ami biztos alapon óv mindannyiunkat a GMO-s gabonáktól, mert ez a gabona nem az a gabona, ami évszázadokkal ezelőtt volt. Az alakor az ősbúza, mondjuk én soha nem próbáltam. A gabonafélék egyébiránt hozzájárulnak számos idős kori betegség kialakulásához – Alzheimer kór, szenilitás stb. Egyszóval itt inkább általános eü. megóvásról van szó, mintsem konkrét életen át tartó betegségről, kivéve az autoimmun pajzsmirigy. Márta

  2. Köszi, jó összefoglaló.
    Arról lehet-e valamit tudni, hogy vajon mítosz vagy van benne valami, miszerint a T4 hormon adása „ellustítja” a sajáthormon termelést?
    Sajnos, sok embernek marad ( vagy keletkezik) panasza akkor is, amikor már adják neki a hormont, a TSH rendeződése ellenére. Ekkor vagy pszichés eredetűnek minősítik a panaszait vagy hormonadag emeléssel „kezelik”. Más gyógymód sajnos nincsen az endokrinológusok kezében.

    1. Erről nem tudok, hogy a hormon lustává teszi a pajzsmirigyet, arról viszont igen, hogy nem szabad „koplaltatni”, hanem dolgoztatni kell. http://www.tenyek-tevhitek.hu/pajzsmirigy-es-a-vitamin-amit-mindenkinek-tudnia-kene.htm Ez most jó cikk Szendi oldalán, bár nem törölte a korábbiakat, melyek tartalma ettől némileg eltér. Találtam egy jó pm.-oldalt: http://hormonzavarok.network.hu/blog/hormonzavarok-endokrinologia-hirei/a-pajzsmirigy-hormon-potlasrol – mondjuk én ezt a cikket néztem, de a Network-re kell bejelentkezni és más orvosi cikkek is olvashatóak. A cikkek tartalma egybe cseng azzal, amiket eddig olvastam.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.