Hozzávalók 4 személyre:
- 0.5 kg-os kisebb fej kelkáposzta
- 0.5 kg darált hús – sertés, pulyka, csirke – ízlés szerint
- Fűszerek: só, bors, hagyma, piros édes és csípős paprika por, fokhagyma, egész vagy őrölt köménymag
- Olíva olaj vagy sertés, liba, kacsa zsír
- 1 ek. útifűmaghéj
- 2 db tojás
- Víz – legalább 0.5 liter, de lehet több is – ki, hogyan szereti!
Elkészítés:
- A kelkáposztát megmossuk, a fás részét levágjuk, a leveleit csíkokra vágjuk és lábasban vízben 1 kk. sóval feltesszük főni.
- Amikor összeesnek a levelek, akkor a lét fűszerezzük – valamennyi fent felsorolt fűszerből 1 teáskanálnyi mennyiséggel.
- 3-4 perc után kiveszünk egy bögrényi főtt kelkáposztát kevés lével és összeturmixoljuk, majd visszakeverjük a főzelékbe.
- A darált húshoz hozzáütjük az egész tojásokat és a fent felsorolt fűszerekből minimum egy-egy kávéskanálnyit, továbbá apróra vágott hagymát. A fűszerezés hovatovább egyéni ízlés kérdése, tehát megkóstoljuk az ételt és aszerint módosítunk az itt leírtakhoz képest!
- A fűszerezett húst elkeverjük az útifűmaghéjjal, majd gombócokat teszünk az immár tűzforró ételbe.
- Főzés közben a gombócokat megforgatjuk.
- A főzelék tetejére locsolunk valamilyen zsiradékot és mint a képen is látható, akár egy-egy szál bazsalikommal tálalunk.