Jó zsírok

A képek a Google images-ről valók

http://www.webbeteg.hu/cikkek/fogyokura/15473/tevhitek_tenyek_zsirok – Ezt a linket nyisd meg, ha népszerű stílusban egy kis kémiát akarsz olvasni, valamint megtudni, hogy melyek a legjobb zsírok és miért?!

Az állati eredetű zsírok használatához találtam ezt a bekezdést az alább belinkelt cikkből mindazoknak, akik paráznának ezektől a zsíroktól. „A megfelelő mennyiségű omega-6 zsírsav előnyös az emberi egészségre , mert bioaktív molekulák , különösen azok, amelyek részt vesznek az immunválaszban és a kardiomiocita (izom sejtek) összehúzódásában. Az omega-6 zsírsavakból gyakran van túlkínálat , míg az omega-3 zsírsavakból is a modern nyugati étrendben használatos olajok miatt. A sok omega-6 hiperimmun válaszokat szül, és zavarja a az omega-3 zsírsavak megfelelő funkcióját, a káros hatások krónikus kardiovaszkuláris betegségeket és a gyulladásokat okoznak. – Egy szabad fordítás a lényegről. Legalábbis azt hiszem, hogy ez a lényeg.” http://www.gbhealthwatch.com/Science-Omega3-Omega6.php

Még egy megjegyzés: Gabonával etetett álltokban 6-10% a zsírban lévő Omega6.

Néhány perccel ezelőtt Piros hozzászólásában a zsír paleo konyhában való használatáról érdeklődött. Miután a kérdése, úgy ítélem meg, hogy igen sok embert érdekelhet, ezért a kérdésre adott válaszomat szó szerinti formában, jelen bejegyzésben, kiemelem.

egészségeszsír„Kedves Piros!

Igen, a zsír paleo. Eszméletlen vitákat hallhattál az elmúlt években arról, hogy milyen zsiradék számít egészségesnek vagy melyik nem?! A döntő érv a zsiradékoknál az O3 és az O6 aránya, meg hogy mennyi transzzsír található az adott zsiradékban.

naprafolajmargaringhee

Ami egyértelműen rossz – az a margarin és a napraforgóolaj!

A vaj – nekünk a ghee -, azért jobb tisztítva, hogy a benne lévő tejszármazékokat (kazein) kiszűrjük.

A Tökéletes Egészség Diéta – TED szerint viszont jó minőségű vajat tisztítatlanul teljes nyugalommal használhatsz! A TED ezt a tejszármazékot a tej zsírjaként használja teljes értékű élelmiszerként. Dr. Fungnál ugyanazt olvashatod a vajról, mint Jaminetnél – mindketten erről így vélekednek Szendi ellenében.

A disznózsír, a kacsazsír, a libazsír rehabilitálódtak:-D, mert még mindig jobbak, mint a margarin és a napraforgóolaj. Sütéshez egyenesen ajánlottak!

 

A kókuszolajat is ajánlom húsok sütéséhez.

Kókusz zsír vagy kókusz olaj = 24,5 fok alatt kemény (zsír), afölöt pedig folyékony (olaj).

További részletek

 

Újabb olajféleség az Olajessimo (magyar gyártótól), melyben ideális az O3 és O6 aránya! Őszintén szólva nekem egy kicsit macerás a beszerzése, ezért nem utazom be Pest külvárosából a városba …, így hát maradok a hagyományos zsíroknál.

A szűz olívaolajat nem érdemes sütéshez használni, mert a sütéskor az összetevői tönkre mennek, viszont kiváló és jótékony hatású az összetétele miatt hideg salátákhoz vagy langyos főzelékekhez, levesekhez.

Vigyázz! – a pomace-olívaolaj a olívaolaj gyártásának végső terméke, tulajdonságai nem egyeznek a szűz olívaolajéval, de én szoktam használni sütéshez-főzéshez.

Print Friendly, PDF & Email

5 thoughts on “Jó zsírok”

    1. Kedves Brigi! Szengab oldalát nem tudom megnyitni, de megkérdeztem a blogon a többieket, és megerősítettek abban, hogy a kókuszolaj és a -zsír egy és ugyanaz, csak 24,5 fok alatt folyékony (olaj), afölött pedig kemény (zsír). Már amelyik extraszűz minőség. Azt tudom, hogy van aki esküszik rá, hogy ebben a zsiradékban a legjobb sütni, és a legkevesebb káros anyag keletkezik. BB

    2. Arról nem beszélve, hogy többször megállapítottuk, hogy azon az oldalon az olajos táblázatban szereplő adatok alapos frissítésre szorulnak. Ezt Szendi G. is elismerte, majd javítja, ha lesz érkezése.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.