A régi blogom – a Paleolihlet (2010) fél éves történetének egyik legsikeresebb összeállítása az alábbi. A blogon mindig a legolvasottabb bejegyzések között szerepelt. Ez nem véletlen, hiszen segít eligazodni abban a kérdésben, hogy milyen paleos ételeket találsz anélkül, hogy teljesen „le kelljen cseréljed az egész konyhádat”. Természetesen ezeket a remek ötleteket átmentettem ide a PaleoVitalra.
2017-ben bejegyzéssé alakítom át a valamikori kiemelt oldalamat. 2010 óta sok víz folyt le a Dunán, de a paleos alapelvek lényegében – kezdők számára különösen – mit sem változtak.
Az alábbi ötleteket "Giz" küldte 2010.08.13-á
A kép a Google images-ről való
MIT IS FŐZZEK? – tipikus házitündéri kérdés.
Alant olvashatjátok Gizi gyűjtését. Így akart barátnője és a mi segítségünkre is lenni.
Tehát – Mit is ehetek?
Paleolit kaják
Levesek (rántás, habarás nélkül, levesbetétek nélkül)
- Húsleves (vagy hamis húsleves tökből a vegáknak)
- Halászlé
- Becsinált leves (zöldségek, hús párolva, majd felöntve, esetleg valamivel sűrítve /tojás, napraforgóbél liszt, kókusztej/)
- Krémlevesek zöldségből (kókusz, vagy zabtej és tojás a sűrítők)
- Zeller
- Hagyma
- Fokhagyma
- Spárga
- Karfiol
- Frankfurti leves (krumpli helyett paszternák, sárgarépa vagy semmi)
- Gombaleves
- Gulyásleves (csipetke nélkül, a krumpli helyett paszternákkal)
- Gyümölcslevesek (saját anyaggal visszasűríteni, + kókusztej)
- Karfiol leves
- Kínai zöldség (káposzta, répa, zeller, chili paprika, petrezselyem, húsleves)
- Spárga leves
- Wang tojásos levese (ebbe paradicsom kell, ezért csak néha)
- Zöldségleves
- Borleves (bor, víz, xilit, tojás, fűszerek)
- Bio boltokban lehet NoCarb Noodle-t kapni (2013) – ez elmegy levesbetétnek. Ha nem vagyunk szigorúak, akkor az üvegtészta (rizsből) is elmegy – ez utóbbi kompromisszum!
Húsok
- Húsok mellé köret: zöldség, gyümölcs nyersen vagy főve, párolva, sütve, kompótként
- Almaszósz – nyers gyümölcsből turmixolva, főtt vagy sült hússal (almaszószt magával és esetleg kókusztejjel sűríteni)
- Bakonyi szelet (bármilyen hús, gombás raguval)
- Brassói aprópecsenye (paszternákkal)
- Cigánypecsenye (a sült fehérrépa igen finom köret)
- Csirke máj baconban
- Csirke nyárs (szalonna, gomba, hagyma, esetleg zöldségek)
- Csirke szárny sütve, rántva
- Csirketorta (szalonna, csirke, alma, zöldségek /padlizsán, cukkini, tök/)
- Fasírt, vagy scsevap (szódabikarbónától könnyű lesz)
- Gombás pörkölt (sertés, csirke, pulyka)
- Grill csirke készen, vagy sörös dobozon, illetve són sütve
- Grillezett, előzőekben bepácolt húsok (karaj, csirkemell v. comb, szűzpecsenye, tarja, hal)
- Hagymás rostélyos
- Hentes tokány
- Holstein szelet (natúr husi, tükörtojás)
- Kijevi szerű pulykamell (a tölteték kemény sajt, tisztított vaj (ghee), fokhagyma, sok petrezselyem,)
- Körömpörkölt paszternákkal
- Pörkölt (csirke, pulyka, sertés, marha, gomba, tojás, csülök, köröm, vad, zúza, nyúl)
- Rácponty (tejföl nélkül, esetleg magtejjel/-tejszínnel), krumpli helyett paszternákkal, vagy répával
- Resztelt máj (csirke, pulyka, sertés, lehet magyarosan is) paszternákkal, vagy zöldségekkel
- Sült (csirke, lapocka, oldalas, csirke szárny, csülök, malac császárhús, kacsacomb, libacomb, tarja, oldalas, hal)
- Székelykáposzta
- Tehéntánc (füstölt sajt, vékony szalonna karajban, vagy szűzpecsenyében, paleósan bundázva, vagy kel levélben sütve)
- Töltött csirkecomb (sonkával és kemény sajttal a bőr alatt, ami lehet füstölt is)
- Töltött káposzta (rizs és rántás nélkül)
- Vadas – marha, nyúl, vagy vad (Zsemlegombóc helyett spenótos valamilyen pelletel készült lapcsánka)
- Zúza pörkölt
Mit egyél mellé?
- A húsokhoz rengeteg savanyúságot, salátát lehet enni.
- Egyél felengedett mélyhűtött gyümölcsöt, citrommal kell meglocsolni.
- Elkészítéskor kacsa, libazsír, illetve szalonnából kisült zsír a jó.
- A salátára lenmagolaj, vagy szűz olíva, és citrom.
Halak és egybek
- Paleósan rántva, sütve, főzve, párolva, grillezve, pörköltnek
- Naphal
- Ponty
- Hekk
- Harcsa stb.
Köretek
- Párolt káposzta (én 100 %-os almalével szoktam öntözgetni párolás közben)
- Pirított káposzta
- Párolt zöldségek
- Sült (grillezett) zöldségek (kontakt grillben nagyon jó)
- Spárga párolva, vagy baconba göngyölve
- Röszti zöldségekből
- Almaszósz
- Almapüré (esetleg körtével vegyesen) – turmixolva gyümölcsvelőként
- Zöldségpüré
- Paszternák – püré, sült főtt
- Retek nyersen
- Kompót (körte, alma, szilva, meggy, cseresznye, lehetőleg diétás, azaz cukor nélküli leve helyett citrommal) – ez kompromisszum a gyümölcs főzése miatt!
- Parajpüréből, tojásból „tészta”, vagy „nokedli” gesztenyelisztből, tojás fehérjéből
- Lapcsánka, tócsni zöldségekből – pellettel
Főzelékek
- Kelkáposzta (krumpli helyett paszternák, saját magával sűrítve), vagy citromosan
- Sárgarépa
- Tök (hagymás alapon, a főzelék negyedével visszasűrítve, vagy magtejjel, -tejföllel)
- Spenót (magtejjel)
- Sóska
- Karalábé
- Vegyes (karalábé, sárgarépa, zeller, paszternák)
- A főzeléket nem rántjuk, hanem kb. egynegyedét pürésítjük, és azzal sűrítjük; tehetünk bele valamilyen magtejet is
Egytálételek
- Gombapörkölt (esetleg tojással)
- Kocsonya
- Lecsó (tojással)
- Muszaka (padlizsán, darált hús, besamel helyett sajtos kókusztejes öntet /sajtszósz?/ – kompromisszum!; vagy paleo majonézzel, paleo tartárral)
- Rakott kel (rizs és tejföl nélkül)
- Szabolcsi töltött káposzta (a töltelék rizs nélkül)
- Töltött karalábé (rizs és tejszínes szósz nélkül)
- Töltött patisszon
- Vadas spenótos lapcsánkával
Édesség (xilittel, steviával)
- Paleo muffinok
- Paleo palacsinta
- Paleó piskóta (csak ritkán sok gyümölccsel)
- Rebarbara (vagy bármilyen bogyós gyümölcs) zselé (agaragarral)
- Pavlova torta paleos tejszínhabbal
- Habcsók dióval
- Csoki torta liszt nélkül, paleo liszttel vagy őrölt magból készítve
Saláták
- Csirkesaláta (sült csirke, zöldségek, saláták, öntet)
- Fejes saláta
- Kínai csípős káposzta
- Káposzta alma, zeller
- Kovászos uborka
- Rebarbara
- Uborka
- Téli saláták (ecetes uborka, almapaprika, dinnye, karfiol, mogyoróhagyma, atb.)
Reggelik
- Buggyantott tojás
- Főtt, vagy sült debreceni, vagy virsli mustárral, vagy tormával – csak paleo minőségű! – adalékmentes
- Hagymás rántotta (újhagymából is)
- Provence-i tojás (ritkán a paradicsom miatt)
- Rántotta (hagyma, kolbász, sonka, zöldségek, gomba, sajt, szalonna, stb.)
- Sült paprika tojással
- Füstölt főtt tarja ráolvasztott kemény sajttal (mikróban is lehet, aki elfogadja a mikrót)
- Ham and eggs
- Tükörtojás
- Paleo muffin, vagy egyéb magunk sütötte finomság
- Kemény tojás zöldpaprikával, uborkával vagy retekkel
- Lágy tojás
Én ezekhez általában zöldpaprikát eszem, és citromos teát iszom. Uborkával is ehető, de reggel ne egyetek retket. (reggel méreg, délben étek, este orvosság).
Megszokható.
Liszt helyett:
- Lenmag lisztje
- Szezámmag-liszt
- Porrá őrölt szárított zöldségek
- Porrá őrölt szárított almaszirom (édesekbe)
- Őrölt magok (dió, mandula, mogyoró, kókuszreszelék)
- Mandulaliszt (pellet)
- Gesztenyeliszt
- Kókuszliszt (pellet)… stb.
Egyebek (- ha már megőrültél, és gyilkolás helyett valamit csinálnod kell)
- Sajt chips (szeletelt sajt mikróban megsütve – zsírját veszti, és ropogós), vagy reszelt parmezán tepsiben megsütve
- Kávé kókusztejjel (ha a huszadik, akkor koffeinmentes legyen)
- Aszalt gyümölcsök (módjával)
- Magok (kivéve földimogyoró)
- Kókuszchips
- Aszalt gyümölcs keserű csoki burokban (szilvát, és meggyet ettem, Isteni!)
- Meggy – összetöröm – citromlével, esetleg alma lével meglocsolom
- Almaszirom (natúr, és csokis is van, sajnos mindet meg kell enni, mert a levegőn felpuhul)