A nyúlhúst határozottan nagyon is szeretem, mégsem igen vettem csak nagyon ritkák ezidáig, mert az apró csontokat nem szeretem, ami a húsban található. Tegnap rábukkantam az Auchanban konyhakész nyúl apró húsra, amit eleddig egyszer sem láttam sehol. Nosza vettem is 2 x 0.5 kg-ot. Az egyik fele a mélyhűtőben landolt, a másik fél kilogrammból az alábbi recept szerint készült – szerintem egy finomság. Az apró hús kg-ja 1400 Ft, ami szerintem elég jó és megfizethető ár. A nyúlhús az egyik legegészségesebb és legtisztább fehérjedús húsfajta.
Hozzávalók:
- 0.5 kg nyúl apró hús
- Füstölt szalonna – nálam 3 db 5-6 dkg-os a családtagok száma szerint
- 1 ág rozmaring
- 2 dl vörös bor
- 3 dl húsleves alaplé vagy ugyanennyi víz
- 1 fej közepes vörös hagyma apróra vágva
- Fokhagyma gerezdek – 3; avagy fokhagyma por 2 dkg-nyi
- 1 dl krém fresh – az LCHF szerint diétázóknak; 1 dl kókusztejszín a hard paleosoknak (opcionális!)
- Újhagyma vagy medvehagyma díszítés
Elkészítés:
- A szalonnát tegyük oda kis lángon a – nálam vaslábas – pirítani, s pirítsuk meg mindkét oldalát.
- A nyúlhús darabokat ezután tegyük a lábasba és fehéredésig – néha megforgatva pirítsuk meg.
- Az apróra vágott hagyma következik, ami főni fog a rögtön ezután a húsra öntött borban és húsleveslében.
- Egy ág rozmaringot is tegyünk a főzőlébe.
- A legeslegkisebb lángon történjék a főzés – kb. 35-40 perc, ameddig kb. fél dl a főzőléből redukálódik. Főzés közben a bor szesztartalma el fog párologni, tehát a bor az ízesítést szolgálja.
- Tálaláskor krém fresh-t vagy kókusztejszínt használhatunk, de a „tejföl” el maradhat!