Személyes blog – Van pajzsmigyem – elképesztő!

2017. október 5-én volt egy elképesztő hírem: 11 év után ismét van pajzsmirigyem! Normál méretű. A bal oldali echos szerkezetű, a jobb normál, pici nem beteg göbbel. A radiológus azt mondta, hogy a szervezet öngyógyít. 11 évvel ezelőtti volt ultrahang és biopszia is. Hashimotos vagyok ugyan, de visszaépült a pm. Éppen jókor tértem át 8.5 év után Autoimmun Protokollra. Hihetetlen, nem térek magamhoz!  A 11 év előtti diagnózis – 100%-os sorvadàs.

A HÍR UTÁN MÁSNAP EGY KÉZZEL FOGHATÓ MAGYARÁZAT SZÜLETETT ARRA, HOGY MIÉRT NEM LÁTTÁK 11 ÉVVEL EZELŐTT A PAJZSMIRIGYET? Jód-izotóp sztintigráfia vizsgálatot nem végeztek rajtam 11 évvel ezelőtt, ergo nem bizonyosodott meg teljes körűen az endokrinológus arról, hogy van-e pajzsmirigyem vagy sem?!

Belém égett a 11 évvel ezelőtti vizsgálat. Az ultrahang nem mutatott szövetállományt, a doktornő egy hatalmas tűvel beleszúrt a nyakamba és szintén nem talált semmit. Ennek alapján megállapította, hogy nincs pajzsmirigyem és a legmagasabb dózisú Thyroxint – 175 mg adta.

A mostani történet úgy kezdődött, hogy miután a

Jódpótlás tudományos alapokon csoportban

felvetődött, hogy nem létező pajzsmirigy ide vagy oda, de jódra és szelénre a többi endokrin szervünknek is szüksége van, ezért per hecc csináltattam egy ANTI-TPO labort, miután különben is készült egy nagy laborom. Az ott látott értéktől padlót fogtam, miután 260.0 a gyulladás szint, ami csak akkor lehetséges, ha van pajzsmirigyem. Mindezek után csináltattam egy nyaki ultrahangot, melynek a következő lett az eredménye:

“A pm. jobb lebenye 18x16x48 mm, a bal lebeny 19x18x35 mm nagyságú. Az isthmus 3 mm vastag. A mirigy kifejezetten inhomogén echoszerkezetű, foltos echoszegény felritkulásokat muatat, ezen belül a bal lebenyben egy 13×6 mm-es echoszegény solid képlet látszik. A vascularisatio megtartott. A nyaki lágyrészek között megnagyobbodott nyirokcsomó nem látható. A nyálmirigyek épek. Vélemény: struma nodosa. A pm. chronikus gyulladásos betegségére utaló UH kép.”

Tipikus Hashimotos leletet kaptam kézhez, és igenis van pajzsmirigyem!

A kezelő orvosom a következőt mondta: “A régi ajánlás szerint az 1,  a legújabb ajánlás szerint a fél cm-nél nagyobb pajzsmirigy göbökből mintát kell venni, pajzsmirigy aspirációs cytologiai vizsgálatot kell végezni.”

Még nem döntöttem arról, hogy megnézetem-e a “13×6 mm-es solid képletet”, miután ezzel élek már évtizedek óta, s jelenleg totál elegem van az orvosokból!

Print Friendly, PDF & Email

4 thoughts on “Személyes blog – Van pajzsmigyem – elképesztő!”

 1. Na, jól megaszontad Márta :))))!…most már tisztára irigykedek a pm-ed-re!!:))…az enyém már nem fog visszanőni gondolom, ha kivágták, bár ki tudja ezek után???…igen ha korábban találkozom a JÓD-os csapattal lehet nekem is vissza fordult volna a folyamat és nem kerül sor a műtétre, de hát ez pont 4 évvel ezelőtt volt, ők sem voltak még gondolom ilyen tudás szintjén, hát az van ami!…csak jót, Anzelm

  1. Kedves Amazon! Értetlenül állok az egész történet előtt. Ez az egész izgalmasnak tűnik nekünk, de a házi orvos eléggé enerváltan vette tudomásul. Persze rohadtul le van terhelve.

 2. Kedves BB!

  Én ezt csak most olvasom. Ez elképesztő! Végül is jól értem, hogy maradt egy kicsi szövet, amit anno nem vettek észre, és azóta az visszanőtt nagyobbra, vagy mi történhetett? Már ha nem haragszol, hogy így ismeretlenül megkérdezem. Mindenesetre ez tök jó hír. 🙂

  Úgy sajnálom, hogy így jártál az orvosokkal. Jelenleg hasonló helyzetben vagyok (csak más betegséggel), és nekem is elegem van a legtöbb orvosból. Azért még bízom benne, hogy előbb-utóbb megtalálom azt, aki valóban jó és tud segíteni. 🙂 Addig pedig igyekszem magamon segíteni. Remélem, veled azóta jobb a helyzet. (Ha valahol már írtál róla, akkor bocsi, csak nem találtam.)

  Nagyon tisztellek az erődért, a kitartásodért és a rendkívül ötletes receptjeidért is, amiket nagyon szépen köszönök az általad leírt hasznos tanácsokkal együtt!

  Üdv,
  Lina

  1. Kedves Lina, Köszönöm kedves soraidat. Rajtam és jó néhány sorstársamon kívül az állítólagos szakemberek, az orvosok – egyáltalán nem képedtek el azon, hogy nem volt, és most van pajzsmirigyem. Egy orvos reagált erre a témára úgy, hogy elképzelhető, hogy maradt valamennyi szövet, ami visszaépülhetett. Mindezt eléggé enerváltan közölte. A közérzetemet – úgy ítélem meg -, hogy nem ez javította, hogy van ismét valamennyi pajzsmirigyem. A javulást a már 8 és fél éves paleo, a mozgás, a jól beállított gyógyszerek, az állandó odafigyelésem eredményezik. Mindenért megszenvedtem. Miután az évek során megismerkedtem – a magam laikus módján – valamennyi paleos irányzattal, az AIP-pal és az LCHF diétával is (nem paleo), de ketogén, továbbá valamennyit ki is próbáltam, így talán mára már megtaláltam azt az étkezést, ami nekem a legjobb. Eléggé keverek diéta elemeket, és mindig az a szempont, hogy jól érezzem magamat. Véleményem szerint erre a pontra kellene mindenkinek eljutnia. Én ezt magam alakítottam ki a tapasztalataim alapján, mert gyakorlatilag folyamatosan olvasom a vonatkozó szakirodalmat, mely nem más, mint amit a különféle táplálkozási tanácsadók olvasnak. Példaként mondok kettőt, ami negatív tapasztalat volt: 1. A Tökéletes Egészség Diéta kapcsán rájöttem, hogy a sok gyökérzöldségtől brutálisan elkezdek hízni és a cukromnak sem tesz jót; 2. Az LCHF ketogén diétát követve volt egy időszak, amikor eltúloztam a zsír fogyasztását, és attól szintén sikerült seperc alatt plusz 6 kg-ot felszednem. Ma már arra vigyázok, hogy a lassú anyagcserémmel ne nagyon egyek többet 1000 ccal-nál, a fehérje domináljon a szénhidráttal szemben (max. 20-30 gr ch!), és ne zabáljam magamat tele zsírral. Számomra az a legfőbb tanulság, hogy senki nem ússza meg kísérletezés nélkül, hacsak nem fiatal, nem beteg, mozgékony és dinamikus. Bármilyen kérdésed van, akkor nyugodtan keress meg. Szia, Márta

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.