Földimandula tej – Chufa – Tigrismogyoró tej

FÖLDI MANDULA GUMÓ:
Zsír 20-25 gr.
Ebből
    Omega6 zsírsav 11 – 13%
    Olajsav 70 – 72%
    Energia 400 – 500 Kcal.
Összes szénhidrát 45 – 48 gr.
Összes cukor 18 – 19 gr.
Fehérje 5 – 5,5 gr.
Keményítő 20 – 25 gr.
Rost 24 – 32 gr.
    nedvesség 5 – 7%

A belinkelt táblázat paramétereiből is látszik, hogy egy nagyon kedvező összetételű gluténmentes és viszonylag alacsony kalória és szénhidrát tartalmú fűféle gyökérzeti gumójáról van szó. A gluténmentessége miatt az Autoimmun Protokollban is fogyasztható ital!

A PaleoCentrum hántolt földimanduláját használtam életem első mandulatejérnek elkészítésére.

Az elkészítés módja:

  • Őröljünk meg 25 dkg földimandulát – a tejkészítésnél a kevésbé összetört darabokat is nyugodtan felhasználhatjuk.
  • Tegyünk hozzá 1 fahéj darabot – ez az autentikus megoldás; én 1 ek. őrölt fahéjat tettem az ázó magokhoz.
  • Öntsünk az őrleményre 5 dl vizet és hagyjuk a vízben minimum 3 órát, de a legjobb egy éjszakát állni. Az őrlemény megszívja magát vízzel és a fahéj ízével.
  • Nekem van Chufa-mix-em,  kapható a PaleoCentrumnál is!
  • Hagyományosan apró lyukú szitával vagy gézzel dolgozzunk!
  • Az áztatott magokat nyomjuk át vagy Chufamix-szel, avagy paszírozzuk át szitán vagy gézen keresztül úgy, hogy Öntsünk rá még a 25 dkg mennyiséghez szükséges tovább fél liter vízzel.
  • Az ital önmagában édeskés-mandulás ízű, s miután én nem vagyok édes szájú, nekem semmiféle további édesítés nem hiányzik belőle.
  • Felhasználható hűtve és melegítve italként, illetve, mint ahogy egy további recepten látható pl. hús fűszeres áztatására is.

Az elkészítés másik módja – erre utóbb jöttem rá, hogy még egyszerűbb:

  • 10 dkg földimandula gumót beáztatjuk 0.5 l langyos vízbe.
  • A vizet 3 óránként, 3 alkalommal cseréljük rajta.
  • Az utolsó vizet nem öntjük le, hanem a már ekkorra kellően megpuhult gumókkal együtt összeturmixoljuk.
  • A keletkező lét szitán átszűrjük.
  • Tetszés szerint ízesítjük – pl. fahéjjal, vaníliával. Puding készítéshez is kiváló alapanyag lesz.

 

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.