FÖLDI MANDULA GUMÓ: | |
---|---|
Zsír | 20-25 gr. |
Ebből | |
Omega6 zsírsav | 11 – 13% |
Olajsav | 70 – 72% |
Energia | 400 – 500 Kcal. |
Összes szénhidrát | 45 – 48 gr. |
Összes cukor | 18 – 19 gr. |
Fehérje | 5 – 5,5 gr. |
Keményítő | 20 – 25 gr. |
Rost | 24 – 32 gr. |
nedvesség | 5 – 7% |
A belinkelt táblázat paramétereiből is látszik, hogy egy nagyon kedvező összetételű gluténmentes és viszonylag alacsony kalória és szénhidrát tartalmú fűféle gyökérzeti gumójáról van szó. A gluténmentessége miatt az Autoimmun Protokollban is fogyasztható ital!
A PaleoCentrum hántolt földimanduláját használtam életem első mandulatejérnek elkészítésére.
Az elkészítés módja:
- Őröljünk meg 25 dkg földimandulát – a tejkészítésnél a kevésbé összetört darabokat is nyugodtan felhasználhatjuk.
- Tegyünk hozzá 1 fahéj darabot – ez az autentikus megoldás; én 1 ek. őrölt fahéjat tettem az ázó magokhoz.
- Öntsünk az őrleményre 5 dl vizet és hagyjuk a vízben minimum 3 órát, de a legjobb egy éjszakát állni. Az őrlemény megszívja magát vízzel és a fahéj ízével.
- Nekem van Chufa-mix-em, kapható a PaleoCentrumnál is!
- Hagyományosan apró lyukú szitával vagy gézzel dolgozzunk!
- Az áztatott magokat nyomjuk át vagy Chufamix-szel, avagy paszírozzuk át szitán vagy gézen keresztül úgy, hogy Öntsünk rá még a 25 dkg mennyiséghez szükséges tovább fél liter vízzel.
- Az ital önmagában édeskés-mandulás ízű, s miután én nem vagyok édes szájú, nekem semmiféle további édesítés nem hiányzik belőle.
- Felhasználható hűtve és melegítve italként, illetve, mint ahogy egy további recepten látható pl. hús fűszeres áztatására is.
Az elkészítés másik módja – erre utóbb jöttem rá, hogy még egyszerűbb:
- 10 dkg földimandula gumót beáztatjuk 0.5 l langyos vízbe.
- A vizet 3 óránként, 3 alkalommal cseréljük rajta.
- Az utolsó vizet nem öntjük le, hanem a már ekkorra kellően megpuhult gumókkal együtt összeturmixoljuk.
- A keletkező lét szitán átszűrjük.
- Tetszés szerint ízesítjük – pl. fahéjjal, vaníliával. Puding készítéshez is kiváló alapanyag lesz.